Annonce
Livsstil

Forfatter Lotte Kaa Andersen: - Jeg nægter at deltage i andægtig hyldest af noget, der kun vil sig selv

Lotte Kaa Andersen er aktuel med den anmelderroste biografiske roman ”Den inderste kerne” om matematikeren Inge Lehmann. Foto: Ditte Capion

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Glæde, viden, livsgnist, underholdning, perspektiv, fællesskab.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

Annonce

- Det sørgeligste og smukkeste, jeg har læst er ”Hvis døden har taget noget fra dig, så giv det tilbage” fra 2017. Naja Marie Aidt mistede i 2015 sin næstældste søn, Carl, i en ulykke. I bogen skriver hun i en fragmentarisk, poetisk form om sorgen, kærligheden, ulykken, familien og de venner, der ender med at blive forfatterens redning op fra det mørkeste sted, et menneske kan befinde sig. Det er et tindrende klart, smerteligt, inderligt smukt bogmonument over det at være mor og menneske.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Spørgsmålene her tydeliggør, hvor skævt mit kulturforbrug er. Jeg er som en af de hårdtpumpede mænd, man tit ser i fitnesscentre med kæmpestore skuldre og biceps - og bittesmå tynde ben - forstået på den måde, at hele min dag er fuld af ord. Jeg læser mange bøger, jeg læser om og lytter til mange podcasts om bøger. Det meste af mit kulturfeed handler om bøger. Jeg er også glad for gode film og tv-serier, men inden for musik er jeg utrænet og går på meget tynde ben.

- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Inden covid-19 var jeg i Firenze med min mand. Vi cyklede rundt i byen i fire dage, tog på en guidet vandretur og så byens kirker og pladser og små hemmelige steder. Den sidste dag var vi i Uffizierne og tog igen en guidet tur med fokus på Botticelli. Det var en fantastisk oplevelse. Uden en kyndig guide, der kan hjælpe mig ind i malerierne, bliver jeg ofte overvældet af museers storhed og kan ikke fokusere på det enkelte værk - og så ender jeg i caféen, udmattet og med flimmer for øjnene. Til gengæld får jeg vanvittigt meget ud af det, når jeg kan gå rundt med nogen, der kan udfolde og perspektivere værkerne og perioderne for mig. Lige nu glæder jeg mig til ”MOR”-udstillingen på Louisiana.

- Hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Min nye roman handler om matematikeren og jordskælvsforskeren Inge Lehmann. Jeg havde skrevet på romanen et års tid, da jeg i 2019 så forestillingen ”Jordens indre” på Folketeatret, som fortæller Inge Lehmanns historie. Iben Hjejle spillede hovedrollen, og sammen med resten af salen var jeg fuldstændig forført af den måde, hun trådte ind i karakteren på. Hun VAR Inge Lehmann i al sin bomstærke skrøbelighed. Derfor var jeg også ellevild, da hun sagde ja til at indlæse ”Den inderste kerne”. Inge Lehmann er en karakter med mange facetter, men Iben Hjejle forstår og forløser hende på smukkeste vis, både i forestillingen og i lydbogen. Det ville være en gave til os alle sammen, hvis Folketeatret satte stykket op igen.


Fims, krukkeri, snobbberi og tom snak gør mig gal. Lige meget, om det er inden for gastronomi, kunst, litteratur, film eller teater.


- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Jeg drømmer om at rejse til San Catoldo igen for at få en god start på min nye roman. Jeg var der i 2018, og lige siden har klostret og arbejdsrefugiet ved Amalfikysten stået for mig som en slags paradis på Jorden. Det er den perfekte balance mellem kultur, skønhed og arbejdsro. På et mere hverdagsagtigt plan er den perfekte aften for mig at tage ud at spise med min mand og vores tre voksne sønner. Helst ikke for fint og helst ikke et sted med små symbolske portioner. Det skal først og fremmest være hyggeligt og stemningsfuldt. Efter maden tager vi i biografen og ser en film, alle har lyst til at se. Film som ”Druk” og ”Retfærdighedens ryttere” kan vi samles om - ellers kan det godt være svært at blive enige. Jeg elsker, når vi sidder der på rad og række og griner ad det samme. Mere skal jeg sådan set ikke bede om.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Fims, krukkeri, snobbberi og tom snak gør mig gal. Lige meget, om det er inden for gastronomi, kunst, litteratur, film eller teater. Jeg nægter at deltage i andægtig hyldest af noget, der kun vil sig selv og ikke rækker ud mod de mennesker, der nærmer sig og investerer deres tid og penge og gode vilje. Hver gang jeg støder på den slags, får jeg lyst til at skrive en sydende satirisk tekst om det - men så kommer jeg i tanker om, at H.C. Andersen allerede har gjort det i ”Kejserens nye klæder”. Godt, vi har gamle H.C, der fra sin himmel kan pege på bluff og laden-som-om. Jeg kan bedst lide kunst og mennesker, der kommunikerer, åbner sig og interesserer sig for andet end sig selv. Imødekommenhed, humor, ægthed, tak. /DB

Lotte Kaa Andersen

Født i 1968. Kandidat i litteraturhistorie og medievidenskab fra Aarhus Universitet og har arbejdet som journalist, tekstforfatter og skrivecoach.

I 2015 romandebuterede hun med ”Hambros Allé 7-9-13”, der var første bind i Hellerup-trilogien om tre familiers liv i årene omkring finanskrisen.

Hun er aktuel med den anmelderroste biografiske roman ”Den inderste kerne” om matematikeren Inge Lehmann.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Annonce