Annonce
Livsstil

Forfatter Merete Pryds Helle: - Jeg er sådan en, som alt gør stort indtryk på

Merete Pryds Helle er aktuel med børnebogen ”Donna finder hjem”. Foto: Thomas A
Det, jeg kigger efter, er altid, hvordan fortællingen er skruet sammen, og jeg kan lide, når der eksperimenteres.

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Ud over kærlighed er kulturoplevelser nok det, der fylder mest i mit liv. Alle mulige forskellige - udstillinger, bøger, tv-serier, film, teater og dans. Det er ligesom det, jeg tænker med. Hvis jeg har set en udstilling eller læst en bog eller set noget i fjernsynet, lever det videre inde i mig i lang tid. Jeg forsøger at forstå, hvad det er for noget, hvad det siger om os som mennesker, hvad det kan betyde for mig lige nu, og hvad det viser om samfundet lige nu. I disse aftener ser jeg den franske serie ”Falsk identitet” med min mand. Det er så sjovt at se, hvordan serien tydeligvis er før corona; hvordan sådan en underholdningsserie kan være med til at få en til at forstå, hvad der har forandret sig med pandemien, og hvor vi er henne i dag.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

Annonce

- Uh, det er så mange forskellige bøger. Senest har jeg været rigtig glad for Rachel Cusks ”Omrids”, hvorimod den senest udgivne bog, ”Et livsværk”, ikke sagde mig så meget. Og så elsker jeg Virginia Woolf og Agatha Christie; ser dem lidt som to blomster på samme træ. Med hensyn til blade; da jeg var barn, læste min mor altid Alt for damerne, og det begyndte jeg også på. Som sådan en pause, et sted, jeg slapper af. Men i dag læser min mor Søndag; og jeg synes, at Femina er et meget bedre blad. Men det føles forkert for mig at tage et Femina fra hylden i stedet for Alt for damerne. Som om det, jeg lærte som barn, er svært at aflære.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- I 2008 var jeg til Paul Simon-koncert i den italienske by Lucca. Der var kun 3000 tilhørere, og jeg stod med min veninde helt tæt på scenen. Jeg har altid elsket Paul Simons musik, og det var en stor dag for mig og en fantastisk koncert, der viste, hvor generøs og musikalsk han er. Det ville jeg gerne opleve igen. Jeg var til afskedskoncerten i Royal Arena, men der sad vi et godt stykke væk fra scenen, og der var ikke samme intimitet og glade overskud.


I 2008 var jeg til Paul Simon-koncert i den italienske by Lucca. Der var kun 3000 tilhørere, og jeg stod med min veninde helt tæt på scenen.


- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Nu er jeg sådan en, som alt gør stort indtryk på; så meget, at der er ting, jeg ikke ser, gyserfilm for eksempel. Det, jeg kigger efter, er altid, hvordan fortællingen er skruet sammen, og jeg kan lide, når der eksperimenteres med det. Jeg har været meget optaget af Tarkovskys film, men også af de japanske animationsfilm, Miyazaki har lavet. Af tv-serier har vi med fornøjelse lige set ”Olive Kitteridge”, og jeg har været optaget af serierne ”Big Little Lies” og ”Sharp Objects”, som kunne noget helt specielt. Jeg elsker at gå i teatret; det bedste, jeg har set, var nok i London, hvor min datter og jeg var til forpremiere på ”Hamlet” med Benedict Cumberbatch i hovedrollen. Stykket startede med ”To be or not to be”-monologen, der ellers hører til et helt andet sted i stykket, og hvor Cumberbatch sad alene på scenen og fremførte den. Det virkede meget stærkt, han er en utrolig karismatisk skuespiller på scenen. Men det vakte mishag hos kritikerne, så scenen blev flyttet tilbage på plads til premieren.

- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Jeg har været på Venedig Biennalen hver gang de sidste 25 år og har haft et væld af kunstoplevelser der. Det er et virkelig godt sted at se kunst, også hvis det er nyt for en. Louise Bourgeois’ celler på Louisiana så jeg mange gange. Min mand er flygtning og havde det virkelig svært med at gå ind i cellerne; men han måtte tilbage igen og igen og overvinde frygten, og til sidst kunne vi gå ind i dem. Det viste mig virkelig, hvordan vi kan bruge kunst i livet.

Merete Pryds Helle

Født i 1965. Studerede fra 1988 til 1990 på Forfatterskolen og færdiggjorde derefter en bachelor i litteraturvidenskab fra Københavns Universitet.

Hun debuterede i 1990 med novellesamlingen ”Imod en anden ro”, men gennembruddet kom først for alvor 10 år senere med romanen ”Fiske i livets flod”.

Hun er forfatteren bag de anmelderroste ”Folkets skønhed” og ”Vi kunne alt” og har blandt andet vundet De Gyldne Laurbær, Politikens Litteraturpris og været nomineret til Nordisk Råds Børnebogspris.

Hun har desuden udgivet en lang række andre titler, som spreder sig over mange forskellige genrer: børnebøger, ungdomsromaner, radiospil, computerspil, digte, essays, krimier, samt sms- og iPad-romaner, som hun har været med til at skabe. Derudover har hun undervist, holdt foredrag og fungerer som litterær konsulent.

Merete Pryds Helle er aktuel med børnebogen ”Donna finder hjem”.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Klædestoffer; jeg elsker fine, bløde, glatte stoffer. Min datter mener, jeg ikke bør købe flere silke- og kashmir-tørklæder, men jeg kan ikke lade være.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- At gå på udstillinger; det har været en lang tid uden, jeg glæder mig frygteligt til at kunne det igen.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- En performance, jeg så på Fools-festivalen i 1985. En ung spansk performancegruppe brækkede sig i et kar, klippede deres hår ned i det og spiste det. Det var afsindigt ulækkert, og jeg forstod ikke, hvad de ville med det. Men o.k. - jeg husker det!

/DB

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Voldsom brand har sprængt køkkenrude og brændt gavl: - Der har været gasflasker og benzin derinde

Annonce