Annonce
Østjylland

Forlig rammer Aarhus hårdere - men borgmesteren er ikke bekymret

Finansminister Nicolai Wammen (S) der her holder pressemøde om forliget om udligningsreform, kan ikke beskyldes for at favorisere sin fødeby. Aarhus skal betale 58,7 millioner kroner mere end i regeringens oprindelige udspil. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Aarhus skal nu betale 78,3 millioner kroner til fattige kommuner. Det gør ikke borgmesteren urolig. SF vil sætte skatten op.
Annonce

AARHUS: Set med århusianske briller var byens tidligere borgmester, nuværende finansminister Nicolai Wammen, ikke udpræget venlig ved fødebyen, da han forhandlede forliget om udligningsreform på plads.

I regeringens forslag skulle Aarhus Kommune betale 19,5 millioner kroner til fattige kommuner. Nu skal kommunen have 78,3 millioner kroner op af lommerne.

En forskel på 58,7 millioner kroner.

- Ærgerligt. Det er penge vi godt kunne have brugt i vores budget, siger Nicolai Wammens efterfølger på borgmesterposten, Jacob Bundsgaard.

Annonce

SF: Lad os sætte skatten op

Udligningsreformen gør det muligt for kommuner, der skal betale til andre, at sætte skatten op. Uden straf og uden – som normalt – at skulle aflevere penge til staten.

Og den mulighed foreslår SF’s politiske leder, Thomas Medom, at Aarhus Kommune benytter sig af.

- Vi har nu et sjældent vindue, hvor vi kan hæve skatten en smule uden at skulle sende en stor del af pengene tilbage til Christiansborg, som vi normalt skal, siger Thomas Medom, der gør opmærksom på, at Aarhus Kommune har en af landets laveste skatteprocenter.

- Det burde ikke være virkeligheden i en socialdemokratisk ledet kommune, og lige nu har vi en mulighed for at fastholde skatteindtægterne her i Aarhus til service, velfærd og medarbejdere tæt på borgerne, siger Thomas Medom.

Annonce

Ikke brændende behov

Men skattestigninger er ikke et værktøj, den socialdemokratiske leder af Aarhus Kommune overvejer at benytte sig af.

Jacob Bundsgaard forklarer, at samtidig med, at udligningsreformen tager 78 millioner kroner op af Aarhus Kommunes tegnebog, så putter den 90 millioner kroner ned i den.

- Det er et finansieringstilskud. Og vi får det permanent fremover. Derfor balancerer budgettet, og derfor har vi ikke et brændende behov for finansiering. Men det er naturligvis helt legitimt at ønske at sætte skatten op, og det har SF ønsket i mange år, siger Jacob Bundsgaard.

Annonce

Fra by til land

Bag en udligningsreform ligger der mange og ofte dybt komplicerede regnestykker og forudsætninger, og hvorfor Aarhus gik fra 19,5 millioner kroner til 78,3 millioner kroner er ikke nemt at forklare.

Jacob Bundsgaard nævner, at i regeringens udspil fik kommuner, der som Aarhus huser mange udlændinge, kompensation, fordi de generelt koster kommunerne penge.

I et bilag til forligsteksten står der, at ”der er aftalt en justering af udlændingeudligningen, som halverer og målretter det samlede tilskud i ordningen. Justeringen af ordningen sker gennem en tilpasning af målgruppen for basisbeløbet i ordningen. Med justeringen sker der en reduktion i volumen i ordningen på cirka 50 procent.”

- Der havde Venstre et ønske om at komme tættere på den tidligere regerings politik. Og helt generelt har Venstre haft et ønske om at flytte penge fra de store byer til yderområderne, siger Jacob Bundsgaard.

Radio4 har talt med et par glade borgmestre og med kommunalforsker Roger Buch om reformen. Lyt med her.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce