Annonce
Østjylland

Formand for Aros: - Det har aldrig været planen at åbne Aros før tiden

Udtalelsen var en provokation om kunsten, og det har aldrig været Erlend Høyerstens mening at åbne kunstmuseet Aros før 8. juni. Foto: Jens Thaysen
En kunstnerisk provokation endte som en misforståelse og fejltolkning, siger kunstmuseets formand.
Annonce

AARHUS: - Det var en vidunderlig provokation, men det har aldrig været meningen at åbne Aros før tiden. Det var en misforståelse og en fejltolkning af ordene.

Sådan forklarer bestyrelsesformand, advokat Carsten Fode, at det århusianske kunstmuseum søndag aften gik ud med en melding som konsekvens af, at direktør Erlend Høyerstens udtalelser blev tolket lovlig meget for pålydende i pressen.

Erlend Høyersten nævnte muligheden for at åbne museet tidligere end 8. juni og dermed tidligere end politikerne ville give lov som en del af genåbningen af landet i etaper efter coronakvalerne.

Søndag kl. 18.45 sendte Aros' pressechef Anne Riis denne melding ud:

"Kort presseudmelding fra Aros: Justitsministeriet har lavet en lovændring, og Aros har naturligvis i sinde at følge og overholde dansk lovgivning. Museet vil åbne i takt med, at der bliver mulighed for dette."

Det hele skal også ses i lyset af, at justitsminister Nick Hækkerup (S) efter udtalelserne strammede begreberne og meddelte, at overtrædere af reglerne ville blive straffet med bøder og lukning.

Aros har naturligvis i sinde at følge og overholde dansk lovgivning. Museet vil åbne i takt med, at der bliver mulighed for dette.

Pressemeddelelse fra Aros søndag kl. 18.45

Annonce

Ville virke helt tosset

- Det var bestemt ikke tilsigtet, at udtalelsen skulle forstås sådan, at vi ville åbne museet før 8. juni - den dato, som politikerne har besluttet. Men pressen tog det alt for bogstaveligt og glemte Erlend Høyerstens provokation over for, hvordan kunsten er blevet behandlet i genåbningen af landet. Det var oplæg til diskussion om kunstens rolle. På Aros vil vi ikke begå civil ulydighed, men vi vil gerne diskutere kunsten, og debatten var skuffende efter Erlend Høyerstens første udtalelser, siger Carsten Fode, der understreger, at Erlend Høyersten er en vidende mand, der optræder elegant.

- Var du inde i billedet, inden meddelelsen blev sendt ud søndag aften?

- Jeg vil slet ikke fortælle om, hvordan vi arbejder i bestyrelsen, men enhver kan jo se, at det ville virke helt tosset, hvis der skulle stå tre betjente foran museet, og vi i øvrigt skulle betale en stor bøde, som vi ikke har råd til. Det har aldrig været planen at åbne før tiden, siger Carsten Fode.

Bestyrelsesformand Carsten Fode følger Dronning Margrethe på plads ved åbningen af Monet-udstillingen på Aros. Bag dem museets direktør Erlend Høyersten. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce