Annonce
Randers

Formand for Randers Lærerforening: - Det er problematisk, at byrådspolitikere blander sig i lærernes arbejde

Leif Plauborg bakker om læreren fra Rismølleskolen, der er endt i en shitstorm på grund af et opslag på Facebook. Arkivfoto: Lars Rasborg
Leif Plauborg, formand for Randers Læreforening, mener, at Frank Nørgaard igen blander sig i noget, han ikke skal; nemlig lærernes metodefrihed og oveni "jagter" en lærer for hendes politiske overbevisning.
Annonce

Randers: Et offentligt opslag på folkeskolelærer Jannie Zaikowskas profil har skabt røre i vandene på Facebook.

Opslaget viser et billede af, hvordan hendes 6. klasse i kristendomkundskab har lært at skrive den muslimske trosbekendelse på arabisk og er fulgt af hashtagget #fårdetkonsekvenser?, rettet mod Frank Nørgaards kommentar, der startede bedekjortel-sagen fra Nørrevangsskolen.

Opslaget blev lagt op for 14 dage siden, men blev mandag aften delt af Frank Nørgaard (DF) på hans politiske profil, og siden er det væltet ind med kommentarer fra begge lejre. Der er dem, der støtter Jannie Zaikowska, og dem, der mener, at det er endnu en forherligelse af islam i den danske folkeskole.

En af dem, der mandag aften kommenterede opslaget, er formanden for Randers Lærerforening, Leif Plauborg.

I sin kommentar beskriver han undervisningsministeriets vejledning til kristendomskundskab, hvori der er en række forslag til emner, der kan behandles i undervisningen. Et af dem er fremsigelsen af "shahada", der er navnet på trosbekendelsen i islam.

Annonce

Utidig indblanding

Leif Plauborg ser da heller ingen problemer i, at en folkeskolelærer har lagt et sådant opslag op.

- Opslaget viser et billede af, hvad der er foregået i undervisningen, og der er ikke forgået noget, der ikke er i orden. Den pågældende lærer har fulgt bekendtgørelsen for faget, så der er ikke noget at komme efter, siger han og henviser til, at det er samme type "sag" som den, der skabte furore omkring Nørrevangsskolen med opslaget af en 4. klasses-elev i bedekjortel.

Leif Plauborg understreger, at han finder det problematisk, at en byrådspolitiker igen blander sig i lærernes undervisning.

- Det handler om, at man forsøger at dreje undervisningen i en bestemt retning uden at tage hensyn til hverken folkeskolens formålsparagraf eller bekendtgørelsen for faget, siger han og understreger, som med opslaget fra Nørrevangsskolen, at lærerne har metodefrihed.

- Der er sikkert også nogle, der er blevet sat til at skrive kinesisk på et tidspunkt, siger han.

Annonce

Oplysning er bedre

Leif Plauborg mener netop, at vejen til at undgå indoktrinering og blive klogere er at oplyse eleverne.

- Undervisningen i kristendomskundskab skal netop være oplysende og dannende, og ikke indoktrinerende og forkyndende, og der er ikke noget i dette opslag, der tyder på, at undervisningen ikke har været det, siger Leif Plauborg.

Forskellen på dette opslag og opslaget fra Nørrevangsskolen er, ifølge Leif Plauborg, at Frank Nørgaard med dette opslag blander den pågældende lærers politiske overbevisning ind i lærergerningen.

- Man "jagter" lærere for deres politiske overbevisning og for deres indhold i undervisningen, og man kobler og sammenblander de to ting, hvilket der ikke er grundlag for, siger formanden for lærerforeningen, som mener, at det er en glidebane.

- Jeg vil ikke kalde det injurier, men når man ikke kan dokumentere, det man skriver, så bliver det ligegyldigt og tomt, siger Leif Plauborg.

Annonce

Følger udviklingen

Siden opslaget blev delt på Frank Nørgaaards side mandag aften, er det efterfølgende blevet fjernet fra Jannie Zaikowskas side, men det har ikke været på opfordring fra lærerforeningens side.

Leif Plauborg har talt med Jannie Zaikowski og sagt, at hun "altid kan ringe", men der er ikke blevet givet mundkurv på fra lærerforeningens side.

- Jeg har forklaret, hvordan det forholder sig i forhold til ytringsfriheden, hvilket vil sige, at man som lærer ikke kan udtale sig på skolens vegne, men ellers har vi ikke gjort noget, siger han.

Leif Plauborg oplyser, at læreforeningen føler udviklingen i sagen, men at man ikke har lagt sig fast på, hvad der skal være den endelige reaktion.

Da sagen om opslaget fra Nørrevangsskolen kørte, sendte lærerforeningen et åbent brev til blandt andre Frank Nørgaard og partifællen Nick Zimmermann, og der blev efterfølgende afholdt et møde mellem Leif Plauborg, Frank Nørgaard, borgmester Torben Hansen og formand for skole- og uddannelsesudvalget, Steen Bundgaard.

Et møde, der ifølge både Leif Plauborg og Frank Nørgaard, ikke kom noget ud af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Mariagerfjord

17 coronasmittede på én uge i Mariagerfjord

Annonce