Annonce
Randers

Formand for veteraner: - Vi har alle enten mistet noget derude, eller har for meget med hjem

Formand for bestyrelsen bag Veteran Caféen Randers, Nils Jakobsen, fortæller, at det er af afgørende betydning at veteraner og pårørende kommer ud sammen, bliver synlige, får talt sammen og hygget sig. Foto: Annelene Petersen

Det er vigtigt, at veteraner og tidligere udsendte kan mødes, blive set og hørt og hygge sig sammen, uden at det nødvendigvis skal handle om krig, PTSD og dårlige minder. Og sådan en dag er familiedagen hos Randers FC, der blev holdt for anden gang og havde 80 deltagere.

Annonce

Randers: Det summede af børnestemmer og latter i Thor Loungen hos Randers FC på Cepheus Park Randers søndag, nogle timer før Randers FC spillede. Her var der smørrebrød og hygge på programmet for omkring 80 veteraner og deres familier.

Formanden for Veteran Caféen Randers, Nils Jakobsen, Silkeborg, forklarer, hvorfor sådan et arrangement, der er kommet i stand mellem caféen, Randers FC og Randers Kommune, er vigtigt.

- Vi, der har været udsendt, har allesammen enten mistet noget derude, eller har for meget med hjem. Det kommer oftest til udtryk, når vi bliver pressede, i traumatiske situationer, ved dødsfald, skilsmisse eller pludselig fyring. Og vi nyder, når vi kan komme ud, og det handler om noget helt andet end krig og dårlige minder. Når vi kan være os selv, blive set, hørt og tale sammen og hygge os med hinanden og vores familier, siger Nils Jakobsen.

Han mener, at Veteran Caféen Randers, der er for alle i hele landet, som har været udsendt, det være sig soldater, men også politi, jordemødre, sygeplejersker, sundhedspersonel, DSB-folk med mange andre, har fundet en god opskrift på at få godt samvær frem.

- Sammen med diverse kommuner og sportsklubber og kulturelle foreninger kan caféen planlægge sådan et arrangement som familiedagen her. Det er virkelig godt, og der er en symbioseeffekt i det. Vi ville aldrig selv kunne rejse midlerne, og Randers FC får gang i deres CSR (sociale ansvar, red.) og fodboldstadionet bliver brugt til noget, siger Nils Jakobsen.

Familiedag for veteraner

For andet år i træk holdes Veteranernes Familiedag. Randers Kommune, Veteran Caféen Randers og Randers FC har arrangeret en dag med oplevelser, hygge og netværk for veteraner og deres familier.

Arrangementet foregik Thor Lounge, Cepheus Park Randers.

Program var således:

Klokken 11.30: Frokost, netværk og velkomst ved Veterankoordinator, Veteran Caféen Randers og Randers FC.

Klokken 12: Indvielse af fane ved borgmesteren i Randers Kommune, Torben Hansen (S) og Veteran Caféen Randers.

Klokken 12.30: Eksklusiv rundvisning på Cepheus Park Randers ved tidligere professionel fodboldspiller og anfører i Randers FC, Mads Agesen.

Klokken 13.30-15: Foredrag og aktiviteter.

For voksne: Foredrag ved Steen Ramsgaard, journalist som dækkede krigen i Balkan (den sidste krig i Europa).

For børn: Foredrag ved Veterankoordinator Dan Sonne samt besøg på Familieafsnittet og fri leg.

Klokken 15: Eftermiddagskaffe og flødeboller, herefter mulighed for et besøg i Water & Wellness.

Klokken 16: Kampen mellem Randers FC og Brøndby IF blev vist på storskærm.

Arrangementet var gratis og henvendte sig til alle veteraner og tidligere udsendte samt disses pårørende og familier.

Annonce

Gik næsten ned

Selv prøvede han at gå - næsten - ned med flaget, ti år efter han havde været udsendt til Bosnien i 1995 og 1996.

- Det var senvirkninger af udsendelsen, hvor jeg oplevede krigen på godt og ondt. Jeg var på et kompetencekursus for ledere, hvor vi, i en øvelse, skulle møde medarbejdere fra helvede. Jeg tændte helt af, blev aggressiv, og var slet ikke mig selv. heldigvis ville min arbejdsplads hjælpe mig. Og derefter så jeg helt klart, hvordan jeg havde opført mig i mine forhold og trukket mig fra mine børn, siger Nils Jakobsen, der i dag har det godt og i halvandet år har været formand for bestyrelsen i veterancaféen, hvor han kan hjælpe andre i samme situation.

- Jeg kan se, hvordan de reagerer og ved jo, hvordan det er, siger han.

Han forklarer, at mange gange, så er det faktisk rigtig rart for de tidligere udsendte, at der ikke tales om de grimme minder, PTSD og andet relateret til udsendelserne.

- Du ser os heller ikke møde op i uniformer med ordener, ret tit, siger han.

Man er ikke medlem af Veteran Caféen Randers, men man kommer der bare. Der er omkring 25-30 faste og så 300-400 hangarounds, oplyser formanden.

Annonce

Helt tæt på de lyseblå

Familiedagen blev brugt på hygge, og veteraner med familie kom tæt på den lyseblå familie hos Randers FC med rundvisninger og sjove anekdoter fra tidligere fodboldspiller og anfører, Mads Agesen og buschauffør Erik Jespersen.

Blandt andet da forsamlingen var kommet ind i det allerhelligste, hvor der i sagens natur er ret sjælden adgang for kvinder.

- Ja, drengene (Superliga-holdet, Randers FC, red.) kan jo ingenting. De spørger os hele tiden. Når de skal have deres tøj på efter kamp, så mangler de altid noget. Så kan de ikke finde deres trøjer eller underbukser. Og så må vi jo hjælpe dem, lød det fra rundviseren, Erik Jespersen.

Han fortalte, at de fine, blå "flysæder" i omklædningen havde haft varme i sig, men det kunne fodboldspillerne alligevel ikke holde ud, så det var blevet frakoblet. Holdets spabad og isbad blev vist frem, og det skortede ikke på humøret, da gæsterne gik videre på rundvisningen.

Familiedagen sluttede af med at kampen mellem de lyseblå og Brøndby blev vist på storskærm for veteranerne og deres familie.

Veteranerne kan senere på året glæde sig til julearrangement, nytårsappel og i det nye år blandt andet en bustur til Folketinget og Kastellet.

Der var rundvisning på Cepheus Park Randers med indlagt godt humør og sjove anekdoter. Her er det Erik Jespersen, der også er holdets buschauffør, rigtigt i sit es, når han fortæller om drengene. Foto: Annelene Petersen
Alle, der har været udsendt i krig, mister noget, eller har for meget med hjem. Ingen vender hjem uden at være forandret, fortælles det i Veteran Caféen Randers. Foto: Annelene Petersen
Henrik Skovrup (tv), bestyrelsen for Veteran Caféen Randers i samtale med kompagnichef for Hjemmeværnskompagni Hvidsten, Finn Bødtker. Foto: Annelene Petersen
Omkring 80 personer var mødt op til familiedagen for veteraner og pårørende. Her er de i det allerhelligste på stadion i Randers, omklædningsrummet. Det er ellers ikke hverdagskost, at kvinder får adgang til det lokale. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Landbrugets CO2-udledning

Danmark

Regeringen dropper lempelse af forsamlingsforbud

Annonce