Annonce
Navne

Fornyet altertavle lyste op i smukke rammer

Formanden for Ørum Menighedsråd, Lillan Munk Jensen, takkede blandt andet foregående menighedsråd for deres arbejde med altertavle-renoveringen. Foto: Hans Olav Christensen
Menigheden i Ørum fik glimrende indføring ved biskop og konservator.

- Smukt pyntet kirke og skøn musik - det kan ikke blive bedre!

Sådan lød det spontant fra biskop Henrik Wigh-Poulsen, da han prædikede ved den kombinerede høst- og festgudstjeneste i Ørum Kirke (i samme pastorat som Værum og Laurbjerg).

Pyntningen ved altret havde kirkens graver, Anne Marie Thomsen, helt bevidst gjort smuk, men enkel, for det var den renoverede altertavle, der primært skulle have de mange kirkegængeres opmærksomhed.

Annonce

Musikken kom fra en gruppe under ledelse af organist Martin Nipgaard Hansen. Med sig havde han sangsolist Gertrud Lei, violinist Bjarne Stange Nielsen og bassist Ulrik Wigh, i øvrigt fætter til biskoppen

Både i kraft af biskoppens prædiken og senere ved konservator Bent Jacobsens redegørelse ved en efterfølgende sammenkomst i Jebjerg Forsamlingshus fik kirkegængerne en fin indføring i altertavlens udformning og de budskaber, den stadig sender, selv om den formentlig er blevet til i slutningen af 1400-tallet og af en billedskærer, hvis navn ikke kendes.

Som biskoppen bemærkede, var billedskæreren dengang ikke bange for at gengive Gud og Jesus i sit værk. De er de helt centrale skikkelser i tavlens midterparti.

Biskop Henrik Wigh-Poulsen, sognepræst Eva Graabek og provst Birgith Nørlund Jensen ses her foran den renoverede altertavle. Foto: Hans Olav Christensen


- Og nu er apostlen Johannes´ hoved igen sat fast og borebillernes angreb standset, noterede biskoppen, der også konstaterede, at skiftende menigheder gennem de mange år siden slutningen af 1400-tallet har kunnet betragte altertavlen og nok siddet og tænkt.

- Den har stadig noget med os og med hinandens liv at gøre, fastslog biskoppen.

Langvarigt forløb

I sin velkomst ved sammenkomsten i Jebjerg Forsamlingshus rettede den nuværende formand for menighedsrådet, Lillian Munk Jensen, en tak til de efterhånden mange tidligere menighedsråd, der har arbejdet på at få den gamle altertavle renoveret.

Pastor og provst emer. Gert Christensen udtrykte stor glæde over den renoverede altertavle. Foto. Hans Olav Christensen

Konservator Bent Jacobsen, der har stået for arbejdet, kunne fortælle, at projektet for hans vedkommende går helt tilbage til 2011. Da blev én af figurerne pillet ud af altertavlen til behandling på værkstedet. Der blev lagt et budget for arbejdet i 2015, og siden skulle der - som også provst Birgith Nørlund Jensen senere bemærkede - blive udvekslet mange sider papir, inden det egentlige arbejde kunne indledes.

- Og det er altså ikke noget med at sætte figurerne ind under den kolde vandhane - der skal arbejdes med vatpinde og opløsningsmidler samt stor tålmodighed, hvilket tager tid, forklarede konservatoren.

Det skulle blandt andet vise sig, at tre af figurerne var blevet helt grønne i ansigterne, men nu fremstår altertavlen i smukkest tænkelig udgave.

Processen med at renovere altertavlen blev indledt, mens senere provst Gert Christensen var sognepræst, og han kunne fortælle, hvordan han var helt klar over, at den rent ud sagt efterhånden var blevet beskidt. Han har stået ved den i 30 år.

- Nu er det dejligt at se, hvor smuk den er blevet. Skulle jeg vælge at blive præst igen - hvilket ikke sker - ville det glæde mig at stå foran en så smuk altertavle, erklærede han.

Som tidligere omtalt er det samlede arbejde, herunder renovering af knæfaldet, holdt pænt under budgettet, nemlig godt 600.000 kr.

- Provstiudvalget har ikke måttet spytte penge i kassen, kunne provst Birgith Nørlund Jensen da også med glæde notere. En væsentlig andel kommer fra Aage og Johanne Louis Hansens Fond.

Annonce
Randers For abonnenter

Først var der én, så to og nu falder de på stribe: Coronasmitten har fået has på mindst otte politikere i Randers

Danmark

Lørdagens coronatal: Syvende dag i træk med over 4000 nye coronatilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Yvonne kæmper for, at alle kan få et bad til jul - også de svageste: Men kun en enkelt politiker vil lytte

Randers FC For abonnenter

Venter der et salg eller 100 kampe mere for Vito i lyseblå? - Det er rent win-win, ligegyldigt hvad der sker

Norddjurs

Ø søger sygeplejerske: - Det er et fantastisk job, og vi kører ud til patienterne på en ATV

Randers

Villa stod i lys lue: - Bygningen er overtændt, og det brænder voldsomt derude

DF-hovedbestyrelsesmedlem udfordrer Messerschmidt i formandsvalg

Chefredaktøren mener For abonnenter

Et julebad er ingen selvfølge: Fattig behandling af syge og svage i Randers

Sport

Skal det være i Spanien, at Mie Højlund får opfyldt en hed drøm?

Randers

Frank Nørgaard langer ud efter sin egen afdeling: Der er ingen undskyldning for dårlig snerydning

DF slår revner - er det Fremskridtspartiet om igen?

Østjylland

Udbyhøj Kabelfærge bliver slæbt hjem fra Fyn i weekenden: Den er klar på Randers Fjord mandag eftermiddag

Randers For abonnenter

Politiker kritiserer byrådskolleger for at sige nej til dagligt bad til ældre og udsatte borgere: Flertallet løber fra ansvaret og lader de ansatte stå med udfordringerne

Alarm 112

Sommerhus opslugt af flammer: - Det har været fuldstændig overtændt

Annonce