Annonce
Randers

Forsker: Dyre boliger er godt for en by - de har det med at smitte

Udsigten fra en af de to kommende penthouselejligheder i Toldbodgade-byggeriet til 7.750.000 kroner. Visualisering: Arkitektur Boliger ApS

At der kan sælges lejligheder i prisklassen 6,5 til 7,7 million kroner er et plus for en by. Det smitter og viser investorer, at det kan betale sig at bygge i byen, siger forsker fra Statens Byggeforskningsinstitut.

Randers: Der er netop solgt to meget dyre, efter randrusiansk standard, lejligheder i Randers. En til 7.750.000 kroner i det kommende Toldbodgade-byggeri og en til 6.500.000 kroner i Chr. R.-Huset på Vestervold.

Høje priser for lejligheder, som vi ikke er vant til i Randers, men ikke desto mindre har der vist sig købere til det.

I forsøget på at finde ud af, hvordan det kan være, har vi talt med forskningschef Hans Thor Andersen fra Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet.

Han fortæller, at det ses mange steder, også i provinsen, at det er muligt at sælge dyre boliger - igen.

- Det er som om, at vi totalt har glemt finanskrisen. Nu er bankerne med på at låne igen, folk er mere optimistiske, og det hele drøner derudad, uden bekymring for fremtiden. Også selv om der er steder i provinsen, der nærmest endnu ikke er kommet ud af finanskrisens klør, siger Hans Thor Andersen og tilføjer, at sådan kører tiderne og konjunkturerne op og ned hele tiden.

Annonce
En anden dyr lejlighed, der lige er solgt er penthouse-lejligheden i Chr. R.-Huset. Arkivfoto: Kim Haugaard

Kan også sælges i Randers

At der er kommet lejligheder i en høj prisklasse i Randers nu, kommer ikke bag på eksperten:

- Er det et charmerende sted, et helt nyt og lækkert byggeri, en unik beliggenhed med en historie bag, så er det typisk noget, der kan sælges. Også selv om prisen er høj. Normalt er det jo ikke høje priser, de fleste går efter, når man skal købe lejlighed, men er der tale om noget helt særligt, så er der altså købere til det, siger Hans Thor Andersen.

De dyre lejligheder og boliger vil typisk henvende sig til seniorer med en god økonomi og som ønsker sig en central bolig, nu hvor børnene er flyttet hjemmefra. De vil så typisk skulle sælge enten et stort hus eller måske et landbrug, kommer det fra forskningschefen.

Et view fra toppen af det gamle møbelhus, Chr. R.-Huset. Arkivfoto: Kim Haugaard

Havne som boligområde

At byer i Danmark forlængst har fået øjnene op for at for eksempel havnemiljøer er tiltrækkende for boligkøbere er ikke nyt. Her står man med et trinbræt til verdenshavene, de frie fugles drømme, og der vil mange gerne bo.

Hans Thor Andersen fortæller, at det for eksempel ses i Nyborg og Korsør, hvor DSB's gamle færgelejer nu udlægges til boligområde.

Også Kolding rider med på bølgen og har besluttet sig for at opsige erhvervslejemålene på havnen for at bygge boliger der.

- Havnene er centralt beliggende med kort vej til byens øvrige faciliteter. Der er store områder, bygningerne ligger ikke så tæt, så det er nemt at komme til at bygge, siger han.

Tegning: Jens Nex

En god historie for byen

Når der så sælges penthouselejligheder i en prisklasse, som sprænger de priser, vi tidligere har set, så er det godt for en by. Dyre lejligheder genererer dyre lejligheder:

- Det bliver en god historie for byen, borgmestre klapper i hænderne, pressen skriver og investorerne får øje på, at det kunne være et godt sted at investere. Så ja, man kan godt sige, at det smitter af, så der kommer flere dyre byggerier i en by, siger Hans Thor Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
DEBAT

Opdateret: Kommentarfeltet under artikler virker igen

INFO: Vi har haft nogle tekniske problemer på vores hjemmeside, som har betydet, at det ikke har været muligt at debattere og skrive kommentarer under artiklerne. Problemet er nu løst. Vi beklager bøvlet og takker for tålmodigheden.

Randers

Tidligere Randers-chef tiltalt for kreditkortsvindel

Annonce