Annonce
Randers

Forskere deler deres viden og resultater i forsamlingshuset i Øster Velling

deltagerne i auditoriet på Aarhus Universitet skåler med tilhørerne i Øster Velling Forsamlingshus og resten af Danmark, da der sidste år blev holdt foredrag om smagen af øl. Foto: Roar Paaske, AU Foto
Aarhus Universitets offentlige foredrag i naturvidenskab er også nået til Øster Velling, hvor byens forsamlingshus livestreamer foredrag fra universitetets auditorier. Man går opløftet derfra, siger en af dem, der benytter sig af det gratis tilbud.
Annonce

Randers: Viden er da noget, man deler med andre. Og med den indfaldsvinkel kan man udmærket sidde i forsamlingshuset i Øster Velling og følge med i de seneste forskningsresultater inden for naturvidenskabelige emner. Hvis forsamlingshuset vel at mærke har tilsluttet sig Aarhus Universitets Science and Technology-serie, hvor kodeordet er livestreaming.

For takket være teknologien sendes foredrag fra auditorierne i Universitetsparken direkte til en række biografer, skoler, biblioteker, kulturhuse, forsamlinghuse, herunder det nyistandsatte i Øster Velling, der sprang på livestreamings-tilbuddet sidste år.

- Det er så spændende, forsikrer Elsebeth Brandenborg, der bor i Øster Velling og er lykkelig over, at et så videnskabeligt tilbud kan opleves i byens forsamlingshus.

- Ud over at man bliver klogere og opløftet, når man går fra et foredrag, så får man også en god fornemmelse af, hvor godt vi i Danmark er med fremme på forskningen inden for mange forskelige områder, siger Elsebeth Brandenborg og tilføjer:

- Man bliver faktisk ret stolt.

Hun synes også, at det er et fantastisk tilbud, man får, uden at det koster en øre.

- Foredragene holdes af professorer og specialister, som er med i den nyeste forskning. Så det er absolut ny viden, du bliver præsenteret for - fra hestens egen mund, så at sige.

Syv måder at blive klogere på

De syv foredrag, der er planlagt i efteråret 2019 er:

8.10: På rumkrydstogt ud i Solsystemet.

22.10.: Snedige bakterier.

29.10: Viden om vand.

5.11: Mennesker i klimaets brændpunkter.

12.11.: Hvordan is og vand dannede Danmark.

19.11.: Forædling af mennesker - før og nu.

26.11.: Luften vi indånder.

Alle foredrag starter kl. 19.

Gratis.

Annonce

Skål. Det er godt

Selvom det er naturvidenskabelige emner med høj sværhedsgrad, som forskerne beskæftiger sig med, så bliver det serveret, så folk kan forstå det.

- Det er de gode formidlere, der bliver sat på opgaven, mener hun og refererer til det første foredrag i forsamlingshuset sidste år, hvor temaet var "Smagen af øl".

Og øl skal smages, duftes og høres. Derfor var der i dagens anledning dækket op med øl i såvel auditorierne i Aarhus som ude på de mange modtager-steder rundt i landet.

- Det var jo en særlig festlig stemning, da vi sad i Øster Velling og skålede med tusindvis af tilhørere rundt omkring i landet. Det gav følelsen af fællesskab, da vi på nøjagtig samme tid sagde skål og kunne lytte til det samme foredrag, understreger Elsebeth Brandenborg.

Hun synes også, at det giver en god fornemmelse af samhørighed, at foredragene skal høres live. For de bliver ikke siden stillet til rådighed, så folk kan downloade dem. Så i modsætning til udviklingen i dag, hvor man kan hente sin underholdning, sine film og sin musik, når man vil, så går foredragsserien den modsatte vej. Det er her og nu, og kun denne ene gang.

Med dette tilbud understreger universitetet, at det er naturligt at give alle adgang til at opleve videnskabelige foredrag, uanset hvor man bor. Det er også et tilbud, der støtter aktiviteterne i lokalsamfundet lige som det er energivenligt. For hermed sparer man at køre langt for at hente ny viden.

Annonce

Snedige bakterier

Foredragene er tilrettelagt, så alle kan følge med. De er stilet til almindelige mennesker, som er nysgerrig på verden.

- Du behøver ikke at have en lang uddannelse for at kunne forstå indholdet. Eneste krav er, at man skal være nysgerrig og videbegærlig, siger Elsebeth Brandenborg.

Og så skal man være villig til at bruge to timer tirsdag aften. Altid tirsdag. Med start præcis kl. 19. Her trækker man ikke tiden og begrunder forsinkelsen med det akademiske kvarter.

Der er i efteråret fastlagt syv foredrag, hvor man lægger ud 8. oktober med foredraget "På rumkrydstogt i Solsystemet", der blandt andet rummer en række naturscenerier i Solsystemet. Der aflægges besøg på planeter, deres måner og småplaneter, asteroider og kometer.

Dernæst sættes der fokus på snedige bakterier, der organiserer sig i små samfund med avancerede arbejdsfordelinger, krig og alliancer.

Et tredje handler om vand og hemmeligheden bag vands mange egenskaber. Og et fjerde tager publikum med på en rejse Jorden rundt til klimaets brændpunkter med ekstrem vejrudvikling. Atter andre handler om, hvordan is og vand dannede Danmark, om genteknologi og de etiske dilemmaer, der opstår i dens kølvand.

Alle foredrag varer to timer med 15-20 minutters pause, hvor man kan købe kaffe og kage. Men kan undervejs stille spørgsmål til forelæseren via sms. De bliver taget op hen mod slutningen af foredraget. Og det er gratis at deltage.

Foredragsserien der er planlagt i samarbejde mellem Aarhus Universitet og Folkeuniversitetet er blevet utrolig populært og benyttes af rigtig mange i såvel Danmark som Færøerne, Grønland og Nordtyskland.

Her kan du hente mere viden i lokalområdet

Der er efterhånden en række forsamlingshuse, kulturhuse, biografer og andre mødesteder, der livestreamer fra Aarhus Universitet, både i Danmark, Færøerne, Grønland og Nordtyskland.

I lokalområdet er disse institutioner med:

Ebeltoft Park Hotel.

Foulum, AU Foulum.

Grenå Gymnasium.

Hadsten Bio.

Den Jyske Håndværkerskole, Hadsten.

Gasmuseet, Hobro.

Oue Kulturcenter.

Langå Bibliotek.

Randers Bibliotek.

Øster Velling Forsamlingshus.

Ryomgård Bogcafé.

Rønde Gymnasium.

Ørsted Biograf.

Se mere på:

https://ofn.au.dk/sted

Professor Steen Hannestad står i auditoriet i Universitetsparken og besvarer spørgsmål efter sit foredrag om Big Bang, så resten af landet kan følge med. Foto: Martin gravgaard.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Her er dokumentationen: TV2 inviterede til skjulte optagelser, men kommunen takkede nej

Annonce