Annonce
Østjylland

Forslag: Brug coronakrise til at nytænke Aarhus Ø

Hvorfor ikke udnytte coronakrisen til at etablere idrætsfaciliteter og parker på Hængslet - det næste område på Aarhus Ø, der skal udvikles? Sådan spørger Idrætssamvirkets formand, Jens Bundgaard, og arkitekt Carsten Gjørtz. Visualisering: Carsten Gjørtz
I Idrætssamvirket forudser de, at coronakrisen vil gøre det svært at sælge projekter på Aarhus Ø. – Udnyt situationen og skab idrætsfaciliteter og parker, lyder forslag.
Annonce

AARHUS: Medmindre man dyrker svømning, anden vandsport eller holder sig i form gennem løb er der sandt at sige ikke meget at komme efter på Aarhus Ø for dem, der kan lide motion. Multihaller, fodboldbaner – for ikke at tale om grønne områderr – var ikke det, de gik mest op i dengang, da området hed de bynære havnearealer og skulle projekteres.

Nu ser Idrætssamvirkets formand, Jens Bundgaard, og arkitekt Carsten Gjørtz positive muligheder i den coronakrise, der ellers ikke kan siges noget som helst positivt om. De vil udnytte det faktum, at krisen har sat store dele af samfundet i stå, til at etablere idrætsfaciliteter, parker med mere på Hængslet – det næste udviklingsområde på Aarhus Ø.

Annonce

Nødvendige faciliteter

I en opfordring til Aarhus Kommune skriver de:

”Coronakrisen har betydet, at dele af samfundet ligger stille. Det betyder desværre også, at mange projekter, der allerede er i gang rundt omkring, vil være sværere at sælge eller leje ud. På Aarhus Ø kan situationen udnyttes til at etablere nogle af de nødvendige og attraktive offentlige faciliteter, der for alvor mangler i færdiggørelsen af den nye bydel”.

Så i stedet for at lave et udbud med en masse boliger på Hængslet, som det måske vil blive svært at afsætte på grund af manglende investeringslyst, foreslår Jens Bundgaard og Carsten Gjørtz, at Arhus Kommune etablerer offentlige faciliteter på Hængslet.

For eksempel idrætsfaciliteter, som der er en skrigende mangel på i hele midtbyen. En undersøgelse, Aarhus Kommune har lavet, viser, at i midtbyen må 5.463 mennesker deles om en idrætshal.

Annonce

Mangler idrætsfaciliteter

Til sammenligning er de i Hårup-Mejlby kun 1.714 indbyggere pr. idrætshal.

”Midtbyen generelt og Aarhus Ø i særdeleshed mangler landbaserede idrætsfaciliteter, der kan styrke eksisterende idrætsfællesskaber og skabe ramme for tilblivelsen af nye fællesskaber og foreninger. Og Aarhus Ø mangler åbenlyst dagtilbud og skole for at kunne stå selv som ny bydel. Nu er der en mulighed for både at tilkoble de manglende faciliteter og stimulere aktiviteten i samfundet – og således også for at skabe et bedre grundlag for de kommende udbud af boliger på Aarhus Ø,” skriver Jens Bundgaard og Carsten Gjørtz.

Annonce

Flere udearealer

De to efterlyser også flere udearealer på Aarhus Ø.

”Idræt, dagtilbud og skole skal bruge bygninger, som kan understøtte hinanden, men har også brug for udearealer, der her også kan fungere som plads, park og uforpligtende mødesteder for beboerne på Aarhus Ø. Herved opnås synergi mellem funktionerne, faciliteterne og relationerne på Aarhus Ø, og desuden fremmes forbindelserne og sammenhængen med resten af midtbyen,” skriver Jens Bundgaard og Carsten Cjørtz.

Annonce

Fællesråd tilslutter sig

Fællesrådet for Aarhus Ø har længe presset på for at få anlagt en bypark på Aarhus Ø og har foreslået, at den kommer til at ligge på området, Molslinjen forlader, når rederiet flytter til Sydhavnen.

Jens Bundgåard og Carsten Gjørtz oplyser, at fællesrådet da også tilslutter sig deres forslag.

Udviklingsplanen for det indre Aarhus Ø kom dog fællesrådet i møde, idet den foreslår en bypark på Aarhus Ø. Dog peger planen på Pier 2 bag Navitas. Og i første omgang bliver parken et forsøg, så man kan undersøge indhold og behov i fremtidens bypark.

Udviklingsplanen lægger også op til at reservere arealer til skole og daginstitution på Hængslet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce