Annonce
Norddjurs

Forslag: Møller på 180 meter ved Hollandsbjerg skal mangedoble energiproduktionen

Nye møller ved Hollandsbjerg kan blive op til 180 meter høje. I dag er der møde om et storstilet projekt, der skal erstatte de eksisterende møller. Arkivfoto: Søren E. Alwan
I dag holder Norddjurs Kommune og firmaet Vattenfall Vindkraft A/S borgermøde om et projekt, der skal bane vejen for 12 store møller, der skal erstatte de eksisterende i området tæt på Randers Fjord.

Hollandsbjerg: Hvis Vattenfall Vindkraft A/S får grønt lys fra Norddjurs Kommune til et storstilet projekt ved Hollandsbjerg tæt på Randers Fjord, vil det få stor positiv betydning for klimaet. Det understreger Esben Baltzer, der er chef for public affairs og presse hos Vattenfall.

Onsdag eftermiddag holder firmaet og kommunen borgermøde om projektet i Hollandsbjerg Forsamlingshus. Det sker, inden Vattenfall formelt har ansøgt kommunen om tilladelse til at gennemføre projektet, idet erfaringen viser, at det er en god ide at inddrage beboerne i det berørte område så tidligt som muligt, siger Esben Baltzer.

Der vil gå flere år, før projektet har været igennem alle høringsfaser og godkendelser, men allerede nu bliver de berørte lodsejere orienteret om planerne.

- Vores forslag er et projekt med 12 møller, som vil mere end femdoble produktionen af klimavenlig strøm i forhold til de 11 eksisterende møller. Det svarer til 550 procent. Så med næsten samme antal møller, men mere moderne og større møller, vil man kunne yde et væsentligt bidrag til den grønne omstilling.

Virksomheden vil helst stille møller op, der er 180 meter høje, da de har den største kapacitet. Men hvis det ikke er muligt, skal møllerne have en højde på 150 meter.

Annonce

Mølleprojektet i tal

De eksisterende 11 møller ved Hollandsbjerg har en kapacitet på 16 MW.

12 nye møller på 180 meter vil få en kapacitet på 67 MW. Bliver møllerne 150 meter høje, får de en kapacitet på 50 MW.

De nuværende møller producerer 32.600 MWH.

12 møller på 180 meter kan producere 212.168 MWH, og møller på 150 meter kan producere 149.130 MWH.

Møllerne på 180 meter kan producere 42 procent mere end møller på 150 meter.

De eksisterende møller dækker 7.200 husstandes forbrug af strøm.

12 møller på 180 meter på dække forbruget i 47.100 husstande. Møller på 150 meter kan dække 33.100 husstande.

Midler til lokalområdet

- Møllerne kan være 150 eller 180 meter. 30 ekstra meter betyder meget. Produktionen af fossilfri strøm vil stige med 42 procent - det samme gælder antallet af husstande, der kan få deres årlige elforbrug dækket med klimavenlig strøm. Og der vil være 34 procent ekstra midler til lokal udvikling.

- Vi lægger op til at stille 4000 kroner pr. MW installeret kapacitet til rådighed for lokal udvikling hvert år i den tid, møllerne står der.

Bliver møllerne 180 meter høje, vil det betyde 6,7 millioner kroner til lokal udvikling. Hvordan de midler kommer ud at arbejde i lokalsamfundet, er der flere modeller for.

- Det er noget af dét, vi gerne vil diskutere på borgermødet, men det vil kræve, at lokale engagerer sig i projektet og i at bestemme, hvad midlerne skal gå til.

Der vil desuden være mulighed for lokalt medejerskab på op til 20 procent af vindmølleparken.

Mødet finder sted i Hollandsbjerg Forsamlingshus, og alle er velkomne. Det blev annonceret for en uge siden, og det har ført til kritik, fordi det er med meget kort varsel. Desuden bor der en del randrusianere tæt på den planlagte møllepark, der ikke har fået information om borgermødet.

Derfor vil Norddjurs Kommune og Vattenfall holde endnu et møde om projektet efter sommerferien.

Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Direktør om ny Burger Shack-brand: Det må bare ikke ske, det her

Annonce