Annonce
Østjylland

Forslag om gratis busrute: Skal få bilister til at vælge bilen fra

Forsøget vil indebære, at en busrute, der kører på en strækning, hvor der også er mange pendlere, der kører i bil, gøres gratis i eksempelvis to eller tre år. Arkivfoto: Kim Haugaard
Alternativet og Socialdemokratiet i Region Midtjylland foreslår, at der gennemføres et forsøg med en gratis busrute mellem to byer i regionen.
Annonce

Randers: Lad bilen stå og kør gratis med bussen.

Sådan lyder essensen af det forslag, som Alternativet og Socialdemokratiet tirsdag har sendt til politisk behandling i regionsrådet i Region Midtjylland.

De to partier foreslår, at der bliver udarbejdet et projektforslag til, hvordan der kan gennemføres et forsøg med en gratis busrute mellem to byer i regionen.

Formålet med forsøget vil være at undersøge, om afskaffelse af betalingen vil flytte bilpendlere til bus.

Forsøget vil indebære, at en busrute, der kører på en strækning, hvor der også er mange pendlere, der kører i bil, gøres gratis i eksempelvis to eller tre år.

- Vi har masser af viden om gratis kørsel i byerne, men ikke når det handler om pendling på interne strækninger i vores region. For os er det vigtigt undersøge om, det er muligt at flytte folk fra bilerne over i busserne og på den måde få reduceret CO2-udledning, siger Rasmus Foged, der er regionsrådsmedlem for Alternativet i Region Midtjylland og folketingskandidat for sit parti i Østjylland.

Forslaget dukkede op under et møde i Alternativets lokalafdeling i Silkeborg. Siden har Alternativet brygget videre på det og efterfølgende fået Socialdemokratiet med på vognen.

- Vi sælger det som et fælles forslag. I første omgang skal vi have afklaret økonomien i det. Så må vi efterfølgende beslutte, om vi har råd til det, siger Rasmus Foged.

Det skal projektforslaget indeholde

Anbefale en relevant busrute på baggrund af pendlingsmønstre.

Afklare udgifterne ved, at den pågældende busrute bliver gjort gratis i forsøgsperioden.

Afsøge og beskrive mulighederne for ekstern medfinansiering.

Afsøge og beskrive mulighederne for samarbejde med forskningsinstitutioner om effektmåling og afrapportering.

Afklare om der er lovgivningsmæssige problemstillinger forbundet med forsøget.

Anbefale en varighed af forsøget.

Annonce

Gratis fra 2021

Hos Socialdemokratiet tror gruppeformand Henrik Gottlieb Hansen på, at forslaget går igennem i regionsrådet.

- Jeg synes, at det er rigtigt relevant at få forslaget testet på en større, gennemgående rute, og se, om det får flyttet nogle flere bilister over i busserne, siger Henrik Gottlieb Hansen.

- Trafikken sander mere og mere til. Derfor vil det være godt at få sendt nogle flere over i den kollektive trafik. Det gælder selvfølgelig den grønne dagsorden, men der er også andre gode grunde til at tage bussen frem for bilen, siger Henrik Gottlieb Hansen og fremhæver, at man blandt andet slapper bedre af i en bus end i en bil.

Projektforslaget fremlægges så vidt muligt inden udgangen af juni 2020, så regionsrådet i bedste fald kan tage stilling til, om forslaget skal gennemføres i forbindelse med budgetforhandlingerne for 2021.

Hvis forslaget bliver vedtaget, håber Rasmus Foged, at den gratis buskørsel kan træde i kraft umiddelbart efter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Skade og karantæner blev dyrebare for Randers HK-talenter i premieren

Norddjurs

Tv-personligheder lægger til kaj i Grenaa: Bubber og Villum laver tv-optagelser i Norddjurs

Annonce