Annonce
Randers

Forslag om større åbenhed faldt men vandt dog gehør

Fem forslag om borgerinddragelse faldt. Men de blev positivt modtaget, og nu har forvaltningen fået til opgave at konkretisere dem. Tegning: Jens Nex

Fem af byrådets små lister og partier var gået sammen om forslag til, hvordan man kan sikre større åbenhed samt få flere borgere inddraget i de politiske beslutningsprocesser.

Randers: Selv om i alt fem forslag om større borgerinddragelse fra de små lister og partier blev afvist, vandt de dog så meget gehør, at et stort flertal i Randers Byråd endte med at vedtage et alternativt forslag fra Venstres Jens Peter Hansen.

Han havde forinden rost forslagene fra SF, Beboerlisten, Velfærdslisten, Enhedslisten og Det Radikale Venstre, og ment, at de rummede mange positive muligheder.

Jens Peter Hansen påpegede dog blandt andet, at nok gav den teknologiske udvikling mulighed for let at inddrage flere borgere i beslutningsprocesserne ved brug af digitale kommunikationsformer, men disse rummede også så mange faldgruber, at det gav mening, at bearbejde de på mange måder udmærkede forslag lidt mere indgående.

Og sådan blev det så. Et flertal på 28 af byrådets 31 medlemmer stemte for venstremandens forslag. Kun de tre DF'ere var imod.

Og hvad gik de fem forslag så ud på?

Forslag 1 gik ud på allerede senere i år at holde et stort folkemøde med større åbenhed og borgerinddragelse som tema. Blandt andet skulle der her være oplæg af repræsentanter fra den islandske hovedstad Reykjavik, hvor man har gjort sig mange erfaringer på området. Debatten herfra skulle så danne grundlag for hvilke konkrete tiltag i forhold til større åbenhed, byrådet skulle vedtage her og nu.

Forslag 2 gik på to gange årligt at holde byrådsmøder udvalgte steder i oplandet.

Forslag 3 handlede om at give mulighed for stille borgerforslag, altså at et bestemt antal borgere kan stille et forslag, som byrådet så skal tage stilling til.

Forslag 4 drejede sig om indførelsen af vejledende folkeafstemninger. Således at store spørgsmål, inden byrådet tager endelig stilling til dem, sendes til folkeafstemning via randers.dk.

Det femte og sidste forslag gik på at indføre åbne udvalgsmøder, enten som en generel åbning af alle møder eller ved at holde åbne temamøder, således at de kan overværes af interesserede borgere på linje med byrådsmøderne.

Positiv modtagelse

Forslagene blev generelt positivt modtaget. Som nævnt var det kun Dansk Folkeparti, som kategorisk var imod alle forslagene.

Og med det vedtagne alternative forslag er forvaltningen altså nu blevet pålagt at udarbejde et nyt forslag til, hvordan man kan sikre større åbenhed samt få inddraget langt flere borgere i de politiske debatter og beslutninger.

Annonce
Analyse For abonnenter

Troværdigheden på spil: Derfor er Kjærsgaard nødt til gå fra K nu og sige farvel til politisk indflydelse

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Konservative i stormvejr: Derfor smækker Christina Kjærsgaard med døren - og derfor bliver Bo Ratz hos partiet

Sport For abonnenter

Utallige jobtitler, adrenalinsus og rødglødende telefoner: Mike Nielsen har aldrig et roligt øjeblik i verdens bedste job

Randers

Julepresset mor i Assentoft fik randrusianerne til lommerne: Når mange donerer, føler man sig mindre alene

Randers

Ny café på central plads i Randers åbner snart: Her bliver søndagsåbent og nye varianter af både kaffe og sandwich

Mette F. varsler pressemøde onsdag aften om nye coronatiltag

Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Sport For abonnenter

Sådan præsterede de danske VM-spillere i den indledende gruppe: Fire spillere skiller sig ud - her er karaktererne

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Michael Dyrby erkender krænkelser i sin cheftid på TV 2

Randers

Butikstyve forsøgte at stikke af fra politiet: Stjal varer i flere butikker

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Annonce