Annonce
Mariagerfjord

Forsvarshelikopter på rutinetur spottede olieudslip i Mariager Fjord mandag aften

De næste dage vil flydespærrer præge Mariager Lystbådehavn. De kan opsuge den benzin eller diesel, som har lagt sig på vandoverfladen i havnen. Arkivfoto: Annelene Petersen
Først på aftenen mandag blev Nordjyllands Beredskab tilkaldt til Mariager Lystbådehavn. Oliefilm var blevet set både i havn og fjord. Det gav flere timers arbejde til beredskabet.
Annonce

Mariager: Mandag  aften måtte Nordjyllands Beredskab en tur forbi Mariagerfjord Lystbådehavn. Her var der blevet bemærket en oliefilm både i selve havneområdet og på fjorden.

Bag observationen på fjorden stod en af forsvarets helikoptere. Ifølge indsatsleder Caspar Weisbergs informationer var helikopteren på en rutineopgave, da besætningen bemærkede en større oliereflektion fra vandoverfladen og fotograferede den.

Ved olieudslip eller andre udslip laver indsatslederen i samarbejde med en miljøvagt en vurdering af situationen.

- Så vurderer vi, om det er noget vi kan gøre noget ved i samarbejde med en, der ved lidt mere om de miljømæssige konsekvenser, forklarer Caspar Weisberg, som mødtes med miljøvagten på havnen.

Annonce

Flydespærre skal opsuge olien

Da det drejede sig om en tynd film på overfladen blev beslutningen, at beredskabet udlagde noget materiale, som kan opsuge diesel og benzin og samtidig spærre det inde. Det kaldes en flydespærre og ligner en række af udstoppede strømper i forlængelse af hinanden.


Det drejer sig ikke om store mængder olie. Der skal ikke ret meget til, før det ser voldsomt ud.

Caspar Weisberg, indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab


Den skal ligge i og omkring havnen i nogle dage. Udslippet i fjorden var så begrænset, at det ikke gav mening med afspærring og opsugning. Til gengæld hindrer flydespærringen at mere olie ryger i samme retning.

- Det drejer sig ikke om store mængder olie. Der skal ikke ret meget til, før det ser voldsomt ud, forklarer Caspar Weisberg,

Han forklarer, at udslippet højst sandsynligt stammer fra en båd, som har lukket noget bundvand ud, hvor der var en smule brændstof i. Han ærgrer sig dog over, at beredskabet ikke fandt den præcise årsag til udslippet.

Annonce

Flere timers arbejde

På grund af højsæsonen var der ellers mange mennesker i bådene og omkring havnen, som hjalp til med at undersøge deres egen båd. Desuden har både havnefoged og faste besøgende lovet at være ekstra opmærksom i de kommende dage.

- Miljøvagten kigger også forbi igen tirsdag formiddag for at vurdere situationen, forklarer indsatslederen.

Beredskabet brugte flere timer på havnen mandag aften. Blandt andet fordi brandmændene måtte retur til stationen efter mere flydespærre.

- Vores brandbil er primært en brandbil. Vi har 10 meter flydespærre med, som ligger på bilen. Vi hentede 30 meter mere, forklarer Caspar Weisberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Beboere savner bussen i Helstrup og Øster Velling: - De har taget vores livsnerve fra os

Annonce