Annonce
Randers

Fortegnet billede af veteranernes virkelighed

I 2019 gik Randers glip af udstillingen "Gennem Ild og Vand," så i år åbner udstillingen ballet her i byen. Foto: Udsendt af Danmark
"Udsendt af Danmark" præsenterer udstilling om Danmarks udsendte. "Pressen fortæller kun de triste og dramatiske historier om veteranerne - men virkeligheden ser anderledes ud."

RANDERS: Den 18. august åbner foreningen "Udsendt af Danmark" sin udstilling Gennem Ild og Vand på biblioteket i Randers.

- Målet med udstillingen er at give et mere retvisende billede af, hvorfor mennesker vælger at lade sig udsende til verdens brændpunkter - og hvordan folk tackler de oplevelser, de får, siger Ann-Christine Salquist fra Udsendt af Danmark, der er initiativtager til udstillingen.


Og lige så vigtigt: Udsendte danskere tager ikke i krig for at slå andre mennesker ihjel - de tager afsted for fællesskabets skyld.

Ann-Christine Salquist, Udsendt af Danmark


- Jeg blev på et tidspunkt provokeret af det meget misvisende billede, pressen og enkelte veteraner tegner af de udsendte.

Annonce

De fleste har det godt

- Det er selvfølgelig korrekt, at der er mennesker, der kommer alvorligt til skade og bagefter slås med PTSD og andre alvorlige ting, når de kommer hjem igen. Men det er de færreste. Langt størstedelen af de udsendte har det godt og er blevet stærkere mennesker, når de kommer hjem.

- Og lige så vigtigt: Udsendte danskere tager ikke i krig for at slå andre mennesker ihjel - de tager afsted for fællesskabets skyld, siger hun.

Udstillingen beskæftiger sig med alle de missioner, danskere har været udsendt til siden 1948. Fra både forsvaret, politiet og beredskabet.

- Unge mennesker i dag kan faktisk ikke huske, da danskere blev udsendt til Irak.

Udstillingen, der vil være at opleve på biblioteket frem til den 25. august, er ubemandet og er bygget op af film, hvor tidligere udsendte fortæller deres historier, store plancher, virtual reality og grafikker - og følges op af et brætspil, der henvender sig til de ældste folkeskoleklasser og unge i landet gymnasier.

I Randers står "Udsendt af Danmark" dagen inden udstillingen for et arrangement på en endnu unavngiven skole i byen, hvor fire lokale veteraner vil fortælle deres historier.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Randers FC jubler over fans til pokalfinalen: Flere grupper står forrest i billetkøen

Annonce