Annonce
Randers

Fortegnet billede af veteranernes virkelighed

I 2019 gik Randers glip af udstillingen "Gennem Ild og Vand," så i år åbner udstillingen ballet her i byen. Foto: Udsendt af Danmark
"Udsendt af Danmark" præsenterer udstilling om Danmarks udsendte. "Pressen fortæller kun de triste og dramatiske historier om veteranerne - men virkeligheden ser anderledes ud."

RANDERS: Den 18. august åbner foreningen "Udsendt af Danmark" sin udstilling Gennem Ild og Vand på biblioteket i Randers.

- Målet med udstillingen er at give et mere retvisende billede af, hvorfor mennesker vælger at lade sig udsende til verdens brændpunkter - og hvordan folk tackler de oplevelser, de får, siger Ann-Christine Salquist fra Udsendt af Danmark, der er initiativtager til udstillingen.


Annonce

Og lige så vigtigt: Udsendte danskere tager ikke i krig for at slå andre mennesker ihjel - de tager afsted for fællesskabets skyld.

Ann-Christine Salquist, Udsendt af Danmark


- Jeg blev på et tidspunkt provokeret af det meget misvisende billede, pressen og enkelte veteraner tegner af de udsendte.

De fleste har det godt

- Det er selvfølgelig korrekt, at der er mennesker, der kommer alvorligt til skade og bagefter slås med PTSD og andre alvorlige ting, når de kommer hjem igen. Men det er de færreste. Langt størstedelen af de udsendte har det godt og er blevet stærkere mennesker, når de kommer hjem.

- Og lige så vigtigt: Udsendte danskere tager ikke i krig for at slå andre mennesker ihjel - de tager afsted for fællesskabets skyld, siger hun.

Udstillingen beskæftiger sig med alle de missioner, danskere har været udsendt til siden 1948. Fra både forsvaret, politiet og beredskabet.

- Unge mennesker i dag kan faktisk ikke huske, da danskere blev udsendt til Irak.

Udstillingen, der vil være at opleve på biblioteket frem til den 25. august, er ubemandet og er bygget op af film, hvor tidligere udsendte fortæller deres historier, store plancher, virtual reality og grafikker - og følges op af et brætspil, der henvender sig til de ældste folkeskoleklasser og unge i landet gymnasier.

I Randers står "Udsendt af Danmark" dagen inden udstillingen for et arrangement på en endnu unavngiven skole i byen, hvor fire lokale veteraner vil fortælle deres historier.

Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Randers

Stadig 25 mand i gang med brandslukning i kæmpe affaldsbunke: Men der er godt nyt

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Randers

Har du opdaget det? Nu kan du trille let ned på cykel- og gangstien under Hvidemøllebroen

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

Fra store planer til tvivlsomme byggerier: Sådan er det gået med Randers-eventyret i Kina

Annonce