Annonce
Navne

Fotografen med det store hjerte fylder 50

Pernille Bering blev glad for Randers, som hun ellers fik set som skræmmebillede.

Denne artikels overskrift er delvis en gentagelse af den, som en god kollega anvendte i december 2013 om fotograf Pernille Bering, og forklaring følger senere. Tirsdag den 17. januar fylder Pernille Bering 50 år.

Vuggen stod i et kvarter i det sydlige Aalborg med kornmarker og bondegårde så at sige lige uden for døren, og Pernille Bering, dengang Bruun-Mortensen, kom til at gå i Aalborg Seminariums øvelsesskole, som lå næsten lige om hjørnet.

Den purunge pige havde en idé om at ville være dyrlæge. Hun tilbragte mange fritimer på en rideskole, og derfor valgte hun den matematisk-samfundsfaglige linje på gymnasiet.

- Men allerede efter 1.g var jeg klar over, at dyrlæge skulle jeg alligevel ikke være, fortæller Pernille Bering.

Efter et par år med forskelligt arbejde fandt Pernille Bering - nok lidt ved et tilfælde - ud af, hvad hun gerne ville være. Hendes lillesøster var fotomodel hos en fotograf, og ved en lejlighed, da hun skulle agere model, fulgte storesøster med for at se, hvordan den slags nu foregik. Resultatet blev, kort fortalt, at Pernille Bering fik en læreplads hos fotografen, der primært beskæftigede sig med industri- og reklamefotografering.

Uddannelsen varede tre og et halvt år, heri medregnet skoleophold i Aarhus, hvor en klassekammerat i øvrigt var randrusianeren Søren Pagter, som Pernille Bering siden skulle gense i Randers. Pernille Bering var udlært i 1992.

Hakket oksekød

Pernille Bering fortsatte en tid i sin læreplads, men i 1997 flyttede hun og hendes mand til København, hvor Pernille Bering fik ansættelse i et firma, som blandt andet fotograferede til supermarkedskæder som Kvickly og Irma og til dameblade som Femina.

Mange af opgaverne var at fotografere mad.

- Jeg har fotograferet rigtig meget hakket oksekød, fortæller Pernille Bering med et smil.

Begyndelsen i firmaet var ellers ikke nem - faktisk kom Pernille Bering en dag grædende hjem og fortalte sin mand, at hun ikke duede som fotograf. Èn af årsagerne var en bestemt praksis i fotofirmaet: Her gennemgik man hver morgen de fotografier, der var taget dagen før, og blev de ikke fundet gode nok, var det "en ommer", hvad samtlige op til 15 kolleger hørte.

Men da Pernille Bering og hendes mand i december 1999 ville flytte til Randers, blev der gjort meget for at holde på hende:

- Jeg fik hver dag forevist avisartikler om, hvor mange problemer, der var i Randers, blandt andet med Cerberus-banden, fortæller Pernille Bering, som dog sammen med sin mand holdt fast.

- Og jeg har aldrig kunnet genkende det billede af Randers, som dengang blev tegnet. For mig er Randers den by, hvor jeg har fået lov til at udvikle mig, understreger Pernille Bering, som tilføjer, at intet jo kommer af sig selv:

- Men gider man lette rumpetten, kan alt lade sig gøre, lyder det.

Annonce

Læreruddannet

Efter et par år som hjemmegående hos de efterhånden tre børn var Pernille Bering klar til at komme på arbejdsmarkedet igen. Hun var i den forbindelse på et kursus i Hadsten, som førte hende til en praktikplads og siden fast ansættelse som webdesigner hos Infoserv i Randers, men i 2003 kaldte den gamle interesse for fotografi igen, og firmaet Bering Foto blev til.

For at have et sikkerhedsnet underviste Pernille Bering et par gange om ugen som lærervikar på Kristrup Skole, og sideløbende tog hun ved fjernstudium en læreruddannelse med dansk og idræt som linjefag. Det blev også til et halvt års ansættelse som lærer på Hobrovejens Skole.

Når man spørger, hvordan hun med job, familie og hus kunne klare at gennemføre en ekstra uddannelse, lyder det tørt:

- Med vilje, stædighed og tålmodighed!

Pernille Bering har atelier i de lokaler, som i tidligere tid var administrationsbygning for Dronningborg Maskinfabrik.

Kundegruppen i Bering Foto er primært virksomheder og organisationer, f.eks. Kræftens Bekæmpelse. Som noget nyt skal Pernille Bering desuden i gang med at producere video for Rema 1000-kæden.

Annonce

Det store hjerte

Som mange læsere sikkert vil vide, har Pernille Bering et engagement i den afrikanske stat Uganda, hvor hun har sikret en kvinde, Victoria Nagitta, et solcelleanlæg til brug for driften af hendes farm. Anlægget er i gang, og idéen er, at den ugandiske kvinde nu skal hjælpe andre.

Pernille Bering har stadig kontakt med Victoria, senest dog i en mindre positiv anledning, nemlig et indbrud, som har gjort den ugandiske kvinde utryg ved at bo alene på farmen. Men i kraft af et godt netværk i Danmark har Pernille Bering kunnet rådgive Victoria i situationen.

- Og Victoria er blevet medlem af Rotary, fortæller Pernille Bering.

Apropos Rotary har Pernille Bering skiftet sit medlemskab af Randers Østre Rotary Klub ud og er fra nytår med i Randers Rotary Business Klub. Absolut med vemod, for det har været gode år i Østre, men arbejdsopgaverne lå efterhånden i vejen for regelmæssigt fremmøde. Det går bedre med at møde fra kl. 7 til 9 hver onsdag i morgenmadsklubben.

Med stor glæde er Pernille Bering desuden medlem af bestyrelsen for Randers Teaterforening, med i Henrik Dahl Netværk, etableret af tv-manden bag udsendelser som Kontant og Rabatten, og mentor i Talentspejderen, hvor hun på frivillig basis hjælper unge mennesker til at finde ud af, hvad de er gode til.

Kunst og kultur optager Pernille Bering meget. Ved flere lejligheder har hun anmeldt kunstudstillinger for TV2 Østjylland.

Med i billedet af den aktive Pernille Bering hører også, at hun ror kajak i Gudenå Kano- og Kajakklub.

Pernille Bering og hendes familie - nu minus den ældste søn - bor i et hus på Tranekærvej. Ægtemanden Morten Bering er direktør for Langå Sparekasses nye filial på Østervold.

Ældst af tre er Alexander, der studerer biologi ved Aalborg Universitet. Han er 21 år og har lige fået fritidsjob i Aalborg Zoo og derfor afgivet sit tidligere i Randers til lillebror Jonathan, 19 år. Han er elev på Paderup Gymnasium. Yngst er Alberte, 16 år og elev på Forberedelsesskolen. Hun har lige fået fritidsjob i den kommende Rema 1000 i nordbyen.

Fælles for hele familien er interessen for fodbold. Bering Foto har lige fået en nål som tak for foreløbig 10 års sponsorat. Og fælles er også talentet for at spille med på flere instrumenter. Selv sysler Pernille Bering en smule med klaver.

- Men ellers nynner jeg bare med, som hun siger.

Den musikalske interesse udmønter sig også i, at Pernille Bering på sin fødselsdag har inviteret hele familien til koncert i Aalborg med Chicagos Symfoniorkester.

Selv om Pernille Bering jo blev søgt skræmt til ikke at flytte til Randers, har hun aldrig fortrudt flytningen, men understreger tværtimod:

- Jeg elsker Randers! Vi skal være glade for det, vi har, og fortælle den gode historie om byen.

Af samme årsag giver hun ikke noget for tv-udsendelsen forleden om Randers. Med en pegende finger ud mod Udbyhøjvej lyder det:

- Man kørte forbi ude på vejen og talte om tomme bygninger. Man kunne jo også have banket på og set, om der alligevel ikke var liv!

Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Østbro-kandidater på hjemmebane i Harridslev: Tre mandater vil være en succes

Randers FC For abonnenter

Seneste nyt før pokalopgør: Marxen misser møde med barndomsklub - sådan kan Randers FC stille op

Alarm 112

Kan risikere at brænde i dage: Voldsom brand hos trævirksomhed er stadig ikke under kontrol

Randers

Kom ind i kampen, politikere: Skal vi have nedslidte idrætshaller, hvor det regner ind?

Randers

Politikere undrer sig og sender besked til hospitaler: - I må altså gerne ansætte medarbejdere på deltid

Randers For abonnenter

Smitten i Randers-forstad tredoblet siden fredag - også i kommunen er der vækst i coronasmitte: Sådan skal du forholde dig til tallene

Danmark

Ny aftale øremærker 11 ugers barsel til begge forældre

Randers

Lone Andersen forlader Randers Statsskole - har fået nyt job

Danmark

Løvkvist: DF har allerede tabt kommunalvalget - spørgsmålet bliver nederlagets størrelse

Miljø

Risiko for usynlig gift i drikkevandet: Syddjurs vil undersøge 37 private brønde og boringer ved Tirstrup

Navne For abonnenter

'Brødrene' har løst et utal af opgaver under og over jorden - blandt andet pipelinen med øl til Storegade

Alarm 112

Har brændt siden i morges: Brandfolk fra hele Djursland kæmper med brand hos trævirksomhed

Annonce