Annonce
Randers

Fra arkivet: Carl Petter skrev landeplage på 40 minutter - og blev berømt henover natten

Amtsavisen mødte Carl Petter i forbindelse med jublilæet for landeplagen "Stik mig en øl". Arkivfoto: Lars Rasborg

Randers Amtsavis mødte den nu afdøde randrusianske dansktop sanger Carl Petter i forbindelse med 25 års jubilæet for landeplagen "Stik mig en øl". Læs eller genlæs historien her.

Annonce

Randers: I sommeren 1982 kom Randers for alvor på landkortet, da Carl Peter - eller nærmere Carl Petter som kunstnernavnet var dengang - fik folk fra hele landet til at synge med på verset:- Stik mig en øl, ellers slår jeg flikflak. Stik mig en Thor, ellers slår jeg flikflak i Randers Fjord.

I dag er Carl Peter 60 år, og selv om han ikke længere bor i Randers, er det altid en glæde for ham at komme tilbage til byen, hvor han gennem en årrække har haft Restaurant Maxim, og hvor han har spillet som musiker hundredvis af gange.

- Randers er min by. Og det er altid sjovt at møde folk, som genkender én tilbage fra de gode gamle dage med fest og farver.

For Carl Peter er der mange gode minder forbundet med sangen og den tid, hvor kunstnernavnet Carl Petter rungede på diverse barer og diskoteker.

- Selv i dag kender børn sangen, selv om de er født længe efter, at den udkom. Jeg kender mange andre sange, som har haft stor berømmelse, men langt de fleste er alligevel smuttet ud af hukommelsen igen. Men den her sang virker som om, den har et evigt liv.

Annonce

40 minutter

Tilblivelsen af sangen har sit udspring i, at Carl Peter som ejer af Restaurant Maxim i begyndelsen af 80'erne tager til København for at høre et svensk band, han har fået anbefalet. Bandet, New Rockets, gør et godt indtryk på restauratøren, og han får hurtigt en kontrakt på Maxim i Randers.En af de første aftener, New Rockets spiller på Maxim, spiller de en svensk sang, der er kendt fra den svenske pendant til Dansk Toppen.

- Jeg havde aldrig hørt sangen før, men melodien sad bare fast med det samme. Den hang lige i øret på mig. Jeg tænkte, at den måtte jeg forsøge at lave en sang på, og jeg fik melodien med hjem på et bånd.

Fra at Carl Peter begyndte at skrive sangen og til teksten var færdig, gik der cirka 40 minutter. Fem små vers og omkvædet med "Stik mig en øl" - mere skulle der ikke til.

Sammen med New Rockets indspillede Carl Peter en demo, som blev sendt til et pladeselskab, der hurtigt meldte sig klar til at ville udgive demoindspilningen.

Annonce

Berømmelsen

Efter at demoen bliver til en singleplade, opnår Carl Peter nærmest berømmelse henover natten, og singlen bliver på kort tid solgt i over titusinde eksemplarer.

- Nej, jeg synes ikke, at berømmelsen steg mig til hovedet. Vi er jo stadig i Jylland. Fordi man laver sådan en sang, så betyder det jo ikke, at det afstedkommer en hel masse.

Jylland eller ej - så bliver det til en række optrædener for Carl Peter og New Rockets henover de følgende to somre, hvor de spiller på markedspladser over hele landet.

- Sangen blev populær fra bunden. Vi har aldrig fået hjælp fra de større radiostationer, da de nægtede at spille den på grund af reklamen for Thor.

Annonce

Gratis reklame

I sangen bliver Thor nævnt utallige gange, og det dengang randrusianske bryggeri får masser af gratis reklame. En reklame, som ikke kan gøres op i penge.

- Den sang har betydet langt mere, end hvad vi kunne have fået ud af at købe samtlige annoncemillimeter i avisen. Sangen var - og er til dels - en landeplage, som hver gang den bliver sunget er god reklame for Thor, siger marketingchef i Thor, Lars Clausen.

For Carl Peter var det ikke hensigten at reklamere for Thor, og bryggeriet har ikke haft blæk med i spillet.

Hvordan har du det med, at Thor fik reklame ud af din sang?

- Tja, det gør sgu ikke ondt på mig. Jeg ser ikke sådan på det, at jeg lavede reklame for dem. De var venlige at aftage nogle af mine demoer, så de kunne give dem til de forskellige barer og lignende.

Annonce

Tilbageblik

I dag er Carl Peter pensioneret, og tempoet er blevet sat betydeligt ned siden dengang i begyndelsen af 80'erne.

- Når jeg tænker tilbage på den tid, er det fest og farver, der falder mig ind. Ja, man synes jo, at man havde alderen til det dengang, men da jeg blev 39, troede jeg ikke, at jeg skulle runde de 40. Jeg overtalte derfor min kone til, at jeg holdt min 40-års fødselsdag et år før.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Randers Kommune i fuld gang med forberedelser: For første gang nogensinde overhaler babyboomere de unge

Danmark For abonnenter

For to år siden kørte Jesper sin kone på plejehjem: - Jeg følte mig som det mest utro væsen over for Hanne

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra ny skuffelse i Herning: Det ekstraordinære udeblev

Annonce