Annonce
Navne

Fra det ene grænseområde til det andet

Sus Krassel og Kaj Liliendal har i 15-16 år boet i Sydfrankrig. Privatfoto
Sus Krassel med en fortid på Rytterskolen og hendes mand bor tæt ved den fransk-spanske grænse.
Annonce

I den kolofon med praktiske informationer, som man kan finde i bogen "Knuder på usynlige bånd", skrevet af Lars R. Therkelsen, anføres Sus Krassel som bogens redaktør.

Det vil sige, at Sus Krassel har læst korrektur på manuskriptet og kunnet bidrage med forskellige konkrete informationer, hvilket i øvrigt har ført til mange kontakter mellem forfatteren, der bor i Roskilde, og redaktøren, der de seneste 15-16 år har boet i Sydfrankrig, ikke langt fra grænsen til Spanien.

Samarbejdet med Lars R. Therkelsen har baggrund i et fælles bekendtskab med forlægger Bjarne Smed, forlaget Bogform i Randers.

Netop Randers kender Sus Krassel udmærket. Hun var nemlig i en periode ansat som lærer ved Rytterskolen. Dengang boede hun og hendes daværende mand først i Fårup, siden i Randers.

Men det er i et andet grænseland end hendes nuværende, Sus Krassel er vokset op, nemlig i Haderslev, hvor hendes mor i øvrigt stadig bor.

- Det er en gave at komme herfra, pointerer Sus Krassel.

Annonce

Eget sprog

Sus Krassel bor sammen med sin mand, Kaj Liliendal, i landsbyen Rennes-le-Chatêau. Det område, som landsbyen ligger i, har sit eget sprog, octitansk, hvorfra det officielle franske sprog har hentet ét kendt ord,der stadig bruges - amour.

- Det vil franskmændene nu ikke gerne være ved, fortæller Sus Krassel med et smil.

Sus Krassel kalder det område, hvor hun og Kaj Liliendal bor, for meget interessant og mener ikke, at de nogensinde kommer til at flytte fra det.

- I givet fald nok tilbage til et andet grænseland, mener Sus Krassel med henvisning til sin egen opvækst.

Det hus, ægteparret bor i, fik de købt på en lidt speciel måde. Sus Krassel og Kaj Liliedal var på en tur kommet til landsbyen Rennes-le-Chatêau og fik en skønne dag at vide, at de af den familie, der ejede huset, var udvalgt til at købe det!

Der var en enkelt betingelse, en ældre mand, kaldet Kaptajnen, skulle sige god for handelen og blive boende i et nærliggende hus, der hørte med. Og sådan blev det. I dag er Kaptajnens Hus i øvrigt solgt fra.

Efter den noget uventede "godkendelse" - det danske par havde ingen intentioner om at blive husejere i Frankrig - blev et møde hos den lokale notar arrangeret, og huset skiftede ejer.

Undervejs har Sus Krassel og Kaj Liliendal været guider og værter for mange besøgende fra mange lande, også talrige fra Danmark. Således har frimurere fra Randers været på besøg.

Sus Krassel har udgivet flere bøger. Blandt andet "Mesteren i Visdommens hus" med fotografier ved Kaj Liliendal. Den fortæller om Sankt Marie Magdalene Kirke i Rennes-le-Chatêau om området omkring den og ikke mindst om præsten Sauniére og hans meget omtalte og meget gådefulde virke. Bogen er udkommet på forlaget Bogform i Randers.

En anden bog har titlen "Magalene og bygmestrene". Aktuelt skriver Sus Krassel på en bog om Klosterkirken i Horsens.

Sus Krassel er læreruddannet fra Aarhus Seminarium, mens Kaj Liliendal med en oprindelig uddannelse som tømrer senere læste til ingeniør. Men også han har tidligere haft et virke i folkeskolen og ungdomsskolen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Sport For abonnenter

Status på de lokale hold: Coronaudsættelse i Hornbæk, spøjs talentstime og flot comeback i kortfest

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Annonce