Annonce
Randers

Fra irsk-amerikansk til dansk: Djurs Sommerland og børnehaverne har været med til at gøre halloween til folkeeje

Foto: Anne Myrup Pedersen
En irsk skik, som fortaber sig helt tilbage til sagnenes tid, blev amerikansk. Nu er den vandret tilbage over Atlanterhavet. Halloween er nu på vej til at blive en dansk tradition - om du vil eller ej!

Djursland: Man mener, at de første spæde skridt til nutidens Halloween-fejringer strækker sig op mod 2000 år tilbage til en keltisk tradition i Irland. Med kristendommens indtog for lidt mere end 1000 år siden blev dagens fejring ændret til at fokusere på helgener.

I 1800-tallet immigrerede en stor mængde irere til USA og tog deres Halloween-skik med sig. I starten i form af løjer og bål 31. oktober. Men efterhånden kom græskar, uhyggelig pynt og kostymer, samt sliktiggeri til. i Danmark har den tilsvarende aften været fejret som allehelgens-aften. Men ifølge Caroline Nyvang, som er seniorforsker ved Dansk Folkemindesamling under Det Kongelig Bibliotek, er Allehelgensaften på grund af sine katolske rødder aldrig rigtig blevet folkelig i Danmark.

Når Halloween i dag er kommet til Danmark - og nok er her for at blive på trods af skeptiske røster - skyldes det ifølge Caroline Nyvang tre spor.

For det første er der amerikansk populærkultur.

- Helt tilbage til Beverly Hills og Melrose Place har der været en tradition i amerikansk tv-kultur for at give serier et særligt halloweenafsnit. Desuden er der lavet gyserfilm om emnet. Det har været med til at give de seneste generationer et klar visuelt billede af halloweenfejring, forklarer Caroline Nyvang.

De udskårne græskarhoveder, hvis historie strækker sig helt tilbage til irsk folketro, er om noget blevet halloweens logo. Det er blandt andet børnehaverne, som har været med til at gøre dem til dansk tradition. Foto: Elizabeth Crego/Panthermedia/Ritzaus-Scanpix

Børnehavernes indflydelse

Det andet spor er børnehaver og skoler. Ifølge seniorforsker Caroline Nyvang har institutioner savnet traditionsbårne aktiviteter i efterårsmånederne og har derfor hevet halloween ind på repertoiret.

- Jeg har selv to små børn, og det skyldes da børnehavens aktiviteter, at de oplever halloween som en helt fast tradition, forklarer hun.

Det sidste spor er de erhvervsdrivende. Det er her Djurs Sommerland og de andre forlystelseparker kommer ind i billedet. De har brugt muligheden for at skabe en særlig fortælling om efterårsbesøg i deres parker, som har været meget succesfuld.

- Desuden gik butikker som Netto allerede i 90'erne igang med at sælge særligt halloweenslik, forklarer Caroline Nyvvang.

- Det er de tre spor, som betyder, at halloween i dag er blevet en folkelig tradition i Danmark, fortæller hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Annonce