Annonce
Randers

Fra jakkesæt til mormors arvede kjoler: Xenia inspirerer til bæredygtighed

Xenia Duffy Obels foredrag havde titlen "Bæredygtig bundlinje", et hyperaktuelt emne som fortjente et større publikum end de, der valgte at tage forbi Underværket onsdag eftermiddag. Foto: Annelene Petersen
Onsdagens folkemøde-indspark gav de fremmødte inspiration og stof til eftertanke, da Xenia Duffy Obel fortalte om sin bæredygtige rejse fra succesrig leder i det private erhvervsliv til rådgiver af virksomheder om grøn omstilling.
Annonce

Randers: Der var mange ledige stole til onsdagens Folkemøde-arrangement på Underværket. Om det var tidspunktet eller temaet, der gjorde udslaget, kan der kun gisnes om, men det kan undre, at flere ikke var mødt op, da temaet netop er et af de helt højaktuelle, der fylder meget på både den politiske og den mere nære dagsorden; nemlig bæredygtighed.

Foredragsholderen var aarhusianske Xenia Duffy Obel, der både arbejdsmæssigt og på privatfronten har taget et kæmpe skridt og begivet sig ud på en bæredygtig rejse.

På grund af det sparsomme fremmøde fik foredraget mere karakter af en intim dialog, men det gjorde ikke arrangementet mindre interessant. Vekselvirkningen mellem Xenia Duffy Obels personlige historie og de fremmødtes egne refleksioner, overvejelser og undren satte tingene i perspektiv.

Annonce

På p-pladsen med en papkasse

Efter 13 år som leder i det private erhvervsliv, hvor hverdagen hed jakkesæt, stor bil og mange rejsedage med dertilhørende travlhed og manglende tid til familie og venner, fik Xenia Duffy Obel en dag nok. Hun sagde sit job op fra den ene dag til den anden med uvisheden om, hvad der så skulle ske.


Der var ikke længere sammenhæng mellem mine personlige værdier, og det jeg lavede.

Xenia Duffy Obel


"Mor har sagt op, og mor har ikke lyst til at få et job igen," var meldingen til familien, da hun 23. januar 2017 stod på en parkeringsplads med sine ting i en papkasse. Firmatelefonen og den store firmabil var afleveret, og der var blevet sagt farvel til en høj løn og masser af personalegoder.

Forud var gået mange år, hvor der havde stået masser af fine, internationale titler på visitkortet, men hvor Xenia Duffy Obel også var blevet sat til at træffe en masse beslutninger, der i bund og grund stod i kontrast til det, hun stod for.

- Der var ikke længere sammenhæng mellem mine personlige værdier, og det jeg lavede, forklarede hun om baggrunden for at sige op.

Annonce

Fokus på vækst og profit

Firmaerne, hun arbejdede i, havde ifølge hende kun øje for en ting; nemlig vækst og profit. Der skulle løbes stærkere og tjenes flere penge, og de forretningsmodeller, som Xenia Duffy Obel var med til at udfærdige, tog hverken hensyn til klimaet eller medarbejderne.

Der er en stor kontrast imellem den "gamle" Xenia Duffy Obel på tavlen bag hende og den "nye". Før var jakkesættet hverdagsuniformen, mens det nu er de arvede kjoler fra mormorens skab, da Xenia Duffy Obel ikke længere køber nyt tøj. Foto: Annelene Petersen

Blandt andet skulle hun på et tidspunkt være med til at fyre 200 medarbejdere på grund af udflytning, samtidig med at hun skulle lave fortællingen om, hvor godt det ville blive. En anden gang skulle hun være med til at motivere medarbejderne til at løbe stærkere for at opnå et bedre resultat med en bonus som belønning. I direktionen var man dog klar over, at resultatet var alt for ambitiøst, så medarbejderne aldrig ville opnå den bonus, de blev sat i vente, samtidig med at direktionen nok skulle få sin bonus alligevel.

Annonce

Rådgiver Randers Tegl

I dag er Xenia Duffy Obel administrerende direktør i virksomheden Zeal, hvor hun hjælper virksomheder med grøn omstilling. Her arbejder hun med tre bundlinjer; people, planet og profit, og hun hjælper blandt andet den lokale virksomhed Randers Tegl med at tænke i cirkulær energi (der handler om at tænke produkter og ydelser som kredsløb, der aldrig stopper, red.) Hun holder også workshops for iværksættere, hvor de lærer at tænke FN’s Verdensmål ind i forretningen og lærer at få en mere bæredygtig virksomhed og se forretningspotentialet i cirkulær økonomi.

Udover Randers Tegl er firmaet Baser, der producerer og sælger parasolfødder, og Clever Coffee, der sælger kaffe og brygudstyr, et par af de firmaer, som Xenia Duffy Obel har hjulpet med at få mere fokus på en mere bæredygtig og en menneskelig bundlinje.

Annonce

Enorm frihedsfølelse

På hjemmefronten har Xenia Duffy Obel og hendes familie, der består af mand og fire børn, også begivet sig ud på en bæredygtig rejse. Bilen er solgt, og familiemedlemmerne ejer nu kun cykler, de spiser stort set ikke kød, køber næsten alt brugt og rejser med tog, når de skal på ferie.

- Mange tænker, at det at leve bæredygtigt er både besværligt og tidskrævende, men for mig var det en enorm frihedsfølelse at sige op. Jeg gik en tur dagen efter og skiftevis tudede og grinede, sagde Xenia Duffy Obel.

I nogles ører lyder det måske frelst, og Xenia Duffy Obel var da heller ikke bleg for at sige, at hun for 10 år siden ikke gad have haft sig selv som borddame, men tilføjede, at den bæredygtige livsstil har givet både mere energi og tid.

Og på spørgsmålet om, hvorvidt der var noget, hun savnede fra sit gamle liv, så var svaret et kort og klart "nej".

- Men jeg kunne aldrig finde på at prædike min livsstil, understregede hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Nørreskoven: Defensiven viste vejen

Randers

Politiet nedlægger hotspot i Randers

Annonce