Annonce
Østjylland

Fra kartoffelmark til fremtidens friskole: Lokalsamfund tager første skridt mod nyt skolebyggeri efter drømmestart

Bestyrelsesformand på Min Friskole i Ørum på Norddjurs, Torben Lund. Foto: Min Friskole
Min Friskole i Ørum har hyret et arkitektfirma og sat idéudviklingen i gang på det, der skal blive fremtidens friskole, og det er en stolt bestyrelsesformand, der kigger tilbage på første år med en ny friskole i Ørum.

Ørum: Det kostede den lokale folkeskole i Ørum livet, da Torben Lund sammen med engagerede borgere sidste år besluttede at anlægge en friskole i den lille landsby mellem Auning og Grenaa.

Da Norddjurs Kommune besluttede at lukke overbygningen på den lokale folkeskole rykkede samfundet i Ørum sammen og besluttede at lave en privatskole i stedet, og sidste år var Min Friskole en realitet.

Som friskolen nu tager hul på sit andet leveår med elever, er bestyrelsesformand og idémand Torben Lund kun blevet bekræftet i, at det var den rigtige beslutning. 166 indskrevne elever mod en forventning på 100 og i alt 90 ansøgere til otte ledige lærerstillinger har været med til at give friskolen en drømmestart.

Annonce

- Vi har kørt i et år og har omkring en halv million i overskud. Det viser bare, at det ikke var en luftig tanke, der er faktisk substans i idéen, siger han.

Hul på ny skolebygning

I øjeblikket foregår elevernes skolegang i midlertidige pavilloner, men i forrige uge tog Min Friskole så første skridt mod en ny, permanent skolebygning, der skal være rammen for fremtidens skolegang i Ørum.

Friskolen har hyret arkitektfirmaet Pluskontoret fra Aarhus til at udarbejde planerne for den nye skolebygning, som formanden regner med kan slå dørene op i 2025. I forrige uge mødte over 100 interesserede op til en workshop med arkitektfirmaet, hvor idéer og meninger blev delt i en brainstorm over, hvad den nye friskolebygning skal kunne.

- Processen med at tage første spadestik til den nye skole er i den grad i gang nu, siger formand Torben Lund og deler sine egne ambitioner for skolebygningen:

- Bygningen skal rumme undervisning på den måde og de parametre, vi vil undervise på og efter - også i 2040. Den skal være fremtidssikret, og så holder vi fast i størrelsen med ét spor og omkring 18 elever i klasserne. Vi skal ikke gå på kompromis for at være grådige, siger han.

Annonce

Millioner hentet i lokalområdet

Formanden har i øjeblikket ikke et konkret bud på, hvad skolebyggeriet vil koste. Første skridt er få udarbejdet en helhedsplan for projektet, og den ligger efter planen klar om syv måneder.

Når tegningerne så er på plads, går arbejdet i gang med at finde finansiering hos banker og kreditforeninger. Men lokalsamfundet kommer også her til at spille en vigtig rolle, forklarer formanden.

- Vi vil rigtig gerne borgerlån. Når du har et lokalsamfund, hvor skolen lukker, så mister du 100.000 kr. på dit hus. Derfor har vi bedt folk om et lån ud fra, hvad de kan låne ud. Vi samlede 2,3 mio. sammen, da vi startede skolen, og vi regner også med at gå den vej igen.

Friskolen har allerede ventelister på mange af årgangene, og der er ved at være fyldt op i børnehaveklasserne for de næste to år. Det er i høj grad netop lokalsamfundets fortjeneste, at friskolen står i dag og har fået succes.

- 1. april sidste år var det en kartoffelmark, men i dag står der en skole og en komplet legeplads, og der er lagt for 4,5 mio. kr. i frivilligt arbejde, hvis man gør timerne op, siger bestyrelsesformand Torben Lund.

- Jeg er mega stolt over dem, der har hjulpet heroppe, og af området for, at vi har løftet den her opgave. Det var der ikke mange, der troede, vi kunne i sådan en lille by.

Annonce
Randers For abonnenter

Der er rift om 132 nye lejligheder på Gl. Hobrovej - tre måneder før, de står færdige, er en fjerdedel lejet ud

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Byens mindste isbutik sælger ud af varelaget før sæson-nedlukning og ny ejer: - Det har været mega sjovt

Randers FC For abonnenter

Randers FC-komet har taget turen fra den næstbedste række til uundværlig nøglespiller på et halvt år: - Flere og flere er ved at få øjnene op for ham

Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Randers

René har reddet den svingdør, der har set det hele ske: Nu går byggeriet af lejligheder i gang i den gamle kro

Randers

Den stærke blæst pressede vandet ind i de små havne: Se højvandsfoto fra Mellerup og Voer

Sport For abonnenter

Billeder og reaktioner fra sæsonens første hjemmesejr: Specielt én ting glæder Randers HK-chefen

Alarm 112

Flere formodede spritbilister fredag

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Randers

Fra stille villavej til trafikhelvede: Beboere i kamp for at få trafikken væk fra deres vej

Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Randers

Dyrehaven begynder at skyde hjorte for at holde bestanden nede: EU-regler kan betyde, at næsten alle havens hjorte skal aflives

Annonce