Annonce
Erhverv

Fra kommunalt ejet firma med underskud til medlemsforening med succes: Dansk Produktions Univers har 73 medlemsvirksomheder

Dansk Produktions Univers (DKPU) har i dag 73 medlemsvirksomheder. Der er ingen geografisk begrænsning for at være medlem, så medlemmerne spreder sig over hele landet, selvom flest er bosiddende i Østjylland, som man kan se på kortet som Claus Højgaard (th) og Per Andreasen (tv) viser frem her. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Ambitionerne var store, da Hedensted Kommune i 2012 løftede sløret for et kommende produktionsunivers, der skulle være med til at tiltrække de bedste produktionsvirksomheder til kommunen. Men hvor det kommunalt støttede aktieselskab i 2019 måtte give fortabt, vinder en ny medlemsejet forening af samme navn nu frem i produktionsindustrien.

Hedensted: 73. Så mange medlemsvirksomheder kan Dansk Produktions Univers (DKPU) i øjeblikket bryste sig af at have tilknyttet. Og det er en sand succes, hvis man spørger foreningens 43-årige direktør Claus Højgaard.

- Vi har ikke haft et stort marketingbudget. Så vi har ikke gjort meget ud af at gøre opmærksomme på os selv. Men alligevel får vi to til tre nye medlemmer hver måned, som har hørt om os fra andre af vores medlemmer, fortæller han stolt.

De sidste to år har Claus Højgaard stået i spidsen af det genfødte Dansk Produktions Univers, der i februar 2019 blev sat i verden som en nonprofit medlemsejet forening med begrænset af ansvar som en arvtager af det hedengangne kommunalt støttet kommercielt aktieselskab af samme navn.

Annonce

Et skift, der blandt andet har betydet, at finansieringen af husets aktiviteter i dag ikke kommer fra kommunekassen, men derimod fra de produktionsvirksomheder, der også ejer foreningen. Og det har ifølge Claus Højgaard givet en hel anden dynamik i Dansk Produktions Univers.

- Det andet sted var 15.000 kvadratmeter stort med produktionsapparater og maskiner, som virksomhederne kunne finde inspiration i. I dag har vi et 100 kvadratmeter stort kontorlokale. Så det er begrænset, hvor inspireret man som virksomhed bliver af omgivelserne alene, siger Claus Højgaard med et grin.

Til gengæld kan foreningen noget andet. Det kan for eksempel levere sorte tal på bundlinjen, hvilket har været tilfældet de sidste to år i streg.

Levede på lånt tid

I 2020 leverede Dansk Produktions Univers (DKPU) således en bruttofortjeneste på 4,1 million kroner og et overskud på 235.000 kroner efter skat. Et endnu bedre resultat end tilfældet var i 2019, hvor bruttofortjenesten lød på 2,4 millioner kroner og overskuddet på beskedne 3000 kroner.

Beskedent eller ej, står overskuddet dog stadig i kontrast til de løbende underskud og lån, som Hedensted Kommune i 2019 valgte at dække for Dansk Produktions Univers (DPU) i forbindelse med afviklingen af aktieselskabet. Men at der skulle en omlægning af Dansk Produktions Univers (DPU) til, før overskuddet viste sig, har Claus Højgaard flere mulige forklaringer på.

Gennem to år var Claus Højgaard ansat som chefkonsulent i det kommunalt støttede kommercielle aktieselskab, der i sin oprindelige form havde til formål at invitere produktionsvirksomheder indenfor til inspiration og sparring i den for længst lukkede produktionsvirksomhed Karl Dungs’ tidligere produktionshaller.

Men allerede tidligt i forløbet gik det galt.

I øjeblikket bor Dansk Produktions Univers (DKPU) til leje i iværksætterfællesskabet Rugekassen på Spettrupvej i Hedensted, hvor de breder sig over 100 kvadratmeter kontorplads. Foto: Laura Uldahl Aggernæs

- Tanken var, at man ville lave et stort produktionsunivers, hvor virksomhederne kunne komme ind og se de nyeste maskiner og udstyr i industrien i stil med lignende miljøer, man havde set i England, siger Claus Højgaard.

- Men for at holde sådan et sted kørende, så kræver det, at man er på finansloven, ligesom det er tilfældet i England. Det var man ikke her, hvor tanken derimod var, at projektet skulle løbes i gang med både privat og offentlig funding. Men på grund af konstruktionen med et aktieselskab, der gjorde det til et kommercielt foretagende, var mulighederne for at søge midlerne begrænsede, forklarer han.

- Så tanken var god, og det ville da også være godt for produktionsdanmark med et sted som det, de stablede på benene. Men det kræver bare en hel anden funding, understreger han.

Oveni udfordringerne med at tiltrække kapital til det store projekt, skiftede aktieselskabet også direktør undervejs, hvilket betød et skifte i strategien for selskabet.

Vi beskæftiger os udelukkende med rådgivning af små og store produktionsvirksomheder med under 50 ansatte. Og det betyder, at det er mere interesse for at samarbejde med os. Både for medlemsvirksomhederne, der oplever, at vi er fokuseret ind på deres behov.

Claus Højgaard, direktør i Dansk Produktions Univers (DKPU)

- Det betød, at der blev sat gang i en masse aktiviteter, der kom lidt væk fra de oprindelige kerneområder, vi arbejdede med, fortæller Claus Højgaard.

Som eksempel nævner han, at aktieselskabet begyndte at arrangere projektuger for skoleelever om produktionsvirksomheder og stå for iværksætteraktiviteter og optimeringsprojekter i offentligt regi. Alt sammen aktiviteter, der gjorde det mere utydeligt for virksomhederne, hvad de egentligt skulle bruge firmaet til.

- Og med et voksende underskud, levede man på lånt tid, tilføjer Claus Højgaard.

Annonce

Fokus på opgaven

I dag er en af Dansk Produktions Univers forcer derfor ifølge direktøren foreningens snævre målgruppe: små og mellemstore produktionsvirksomheder, der på tværs af brancher og landsdele kan finde rådgivning, sparring og netværk gennem foreningens flersidede aktiviteter.

- Vi beskæftiger os udelukkende med rådgivning af små og store produktionsvirksomheder med under 50 ansatte. Og det betyder, at det er mere interesse for at samarbejde med os. Både for medlemsvirksomhederne, der oplever, at vi er fokuseret ind på deres behov. Men også når det kommer til vores eksterne samarbejdspartnere, som for eksempel Industriens Fond, fordi de gennem os kan få bedre adgang til målgruppen, siger Claus Højgaard.

Og det er ikke den eneste fordel, som han ser det. For som forening kan Dansk Produktions Univers i dag søge midler, både til deres medlemsvirksomheder, men også til egen drift. Og også det har haft stor betydning for den gode start.

- Udfordringen har fra dag ét været at få penge nok til at kunne tænke langsigtet. Derfor er vi også glade for, at Industriens Fond har valgt at hjælpe os, så vi har kunnet ansætte medarbejdere og i det hele taget få mere luft til at se fremad, siger direktøren.

Han understreger, at hjælpen særligt har været kærkommen i opstarten, mens foreningen i dag er bedre polstret. Og med det nuværende tempo, som foreningens medlemstal vokser med, forventer han da også, at bunden for foreningens arbejde vil være solid i de kommende år.

- Fremtiden ser lys ud. Vi er i forhandlinger med Industriens Fond i øjeblikket, og vi er i dialog med vores medlemmer, som vi forventer at få endnu flere af i den kommende tid, siger Claus Højgaard, der håber på 200 medlemmer i 2025. Et mål, han mener er absolut indenfor rækkevidde.

- Dér hvor vi adskiller os fra vores konkurrenter er, at vi, når medlemmer kommer med en opgave, udelukkende har fokus på at løse opgaven og ikke på fakturaen. vi er ejet af dem, vi arbejder for. Derfor er vores mål at skubbe på deres udvikling og fremme deres interesser, og det gør vi ikke ved at tjene en masse penge selv, siger han.

Dansk Produktions Univers forventer i øjeblikket, at 2021 regnskabet vil svare til regnskabet for 2020 med sorte tal på bundlinjen og et fornuftigt overskud.

Fire hurtige om Dansk Produktions Univers (DKPU, red.)

  1. Dansk Produktions Univers (DKPU, red.) er en nonprofit forening med begrænset ansvar. Det betyder kort fortalt, at foreningen er ejet af de virksomheder, de arbejder for, dog uden at virksomhederne hæfter økonomisk for eventuelle tab i foreningen.
  2. Foreningen blev stiftet i 2019 og beskæftiger i dag seks fuldtidsansatte. Dertil kommer en række praktikanter, studentermedhjælper og eksterne rådgivere, som foreningen har tilknyttet på freelancebasis.
  3. Foreningens hovedformål er at fremme konkurrencekraften og væksten hos mindre produktionsvirksomheder i Danmark. Det sker blandt andet gennem løbende rådgivning og sparring med samt netværksdannelse blandt foreningens medlemsvirksomheder, der betaler for medlemskab af foreningen samt for eventuelle rådgivningsydelser.
  4. I 2020 havde foreningen en bruttofortjeneste på 4,1 millioner kroner samt et årsresultat på 235.000 kroner efter skat.
Annonce
Randers FC For abonnenter

Odey gjorde sig til darling i Randers FC-triumf: Reaktioner fra den nigerianske målmager og cheftræneren, der lod ham starte på banen for første gang

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Lise holdt sin mand og søn i hænderne, da de døde efter en trafikulykke - og oplevede den største lykke midt i sorgen over at kunne beholde sin anden søn

Randers For abonnenter

Naboer til byggeri fik et chok: Et brev i e-boksen kastede Karin og Maryann ud i mere end to års pinefuld uvished

Randers

Jeanette er madnørd og elsker at være kreativ i køkkenet: - Man bliver glad, når gæsterne er tilfredse

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Superligaen: Glæd jer til mere fra ham, Kronjylland!

Randers

Ubudne gæster i lokal delikatesseforretning: Ejer efterlyser gerningsmænd på Facebook

Randers For abonnenter

Investoren er væk og ejendommen skal sælges - men nu er lokalplanen for Niels Brocks Gade 1 klar

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Randers

Nu kommer der flere busser mellem Randers og Aarhus: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Randers For abonnenter

Tomt Kongens Ege udsættes for hærværk: Nu griber bygherre ind med modforanstaltninger

Randers FC

Genlæs livebloggen, se målene og hør videoanalysen: Angriberne førte an i tiltrængt Randers FC-triumf

Annonce