Annonce
Erhverv

Fra mark til fødevarepark på 10 år

Sådan vil Agro Food Park ifølge det danske arkitektfirma 3XN tage sig ud i 2030. 3XN har hovedkontor i København, men artitektfirmaet blev grundlagt som Nielsen, Nielsen & Nielsen i Aarhus i 1986. Illustration: Agro Food Park/3XN
Agro Food Park har opfyldt visionen fra 2009 om at skabe et internationalt innovationscenter og samlingssted for arbejdspladser i tusindtal inden for landbrug og fødevareerhvervene. Men vokseværket er langt fra slut på markerne uden for Aarhus.
Annonce

SKEJBY: Jord, bord og verdens bedste hjerner samles på Skejby mark i et internationalt kraftcenter.

Sådan lød den varme velkomst i Århus Stiftstidende dagen efter daværende borgmester Nicolai Wammen, tidligere fødevareminister Eva Kjer Hansen og forhenværende regionsrådsformand Bent Hansen havde deltaget i åbningen af Agro Food Park uden for Aarhus. Det skete nærmere bestemt 9. september 2009.

Visionerne lød blandt andet, at Agro Food Park skulle udvikle sig til en af verdens førende vidensklynger inden for landbrug- og fødevareerhvervene og være arbejdsplads for medarbejdere i 1000-tal.

10 år senere er status, at Agro Food Park foreløbig har nået sit mål. Innovations- og vækstcentret tæller i dag 80 virksomheder små som store med samlet 1100 ansatte.

Initiativet blev taget af Frank Bennetzen, dengang direktør for Landbrugets Rådgivningscenter - i dag Seges. Under en taxatur i København faldt han i snak med en lokal landboformand om emnet fremtidens landbrug og fødevarevirksomheder. De konkluderede, at adgang til viden og videndeling ville blive den afgørende faktor i sektoren.

Agro Food Park

 • Oktober 2007: Frank Bennetzen, daværende direktør i Landbrugets Rådgivningscenter (nu Seges), får idéen under en taxatur til Axelborg i København.
 • 9. september 2009: Agro Food Park bliver indviet efter mere end et halvt års forarbejde.
 • Marts 2010: Udkærsvej skifter navn til Agro Food Park.
 • Januar 2011: Første udvidelse går i gang med byggeriet af 6000 kvadratmeter tilbygning.
 • Januar 2012: Den fuldt udlejede tilbygning Agro Food Park 13 åbner.
 • Juli 2013: Inkubationsmiljøet Inkubatoren åbner i samarbejde med Agro Business Park.
 • Oktober 2013: Arla offentliggør planer om at bygge stort innovationscenter i Agro Food Park.
 • September 2014: Endnu en tilbygning på 3000 kvadratmeter til Agro Food Park 13 åbner.
 • August 2016: Aarhus Universitet varsler, at Institut for Fødevarer skal flytte til Skejby i nyopført bygning. Samtidig præsenterer Agro Food Park sine udviklingsplaner for fremtiden.
 • Maj 2017: Arla Native - globalt innovationscenter på bliver indviet.
 • Oktober 2017: Agro Food Park tæller nu 80 virksomheder og samlet set 1100 ansatte - fra enkeltmandsfirmaer til store selskaber med 450 medarbejdere. Omtrent en tredjedel af virksomhederne hører hjemme i startup-kategorien.
 • August 2018: Avlsvirksomheden Viking Danmark køber Koldkærgård for at flytte sit domicil til fødevareparken.
 • 9. september 2019: Agro Food Park fejrer sit 10 års jubilæum. Området dækker om 100 hektar job og fem hektar forsøgsmarker.

Kilde: Agro Food Park

Annonce

Et frø blev sået

Agro Food Park skulle først og fremmest være et nemt sted for virksomhederne at finde og samarbejde med hinanden.

Dermed var det første frø sået. Ikke på marken, men i Frank Bennetzens mindset, og mindre end to år senere var indvielsen af viden- og erhvervsparken en realitet.

En af de største spillere på markerne er Arla, som i 2013 besluttede at bygge sit globale innovationscenter Native i Agro Food Park. Byggeriet blev taget i brug i maj 2017, mens Aarhus Universitet året forinden afslørede, at Institut for Fødevarer også får til huse i området. Et byggeri, der er under opførelse.

Endelig har Viking Danmark købt ejendommen Koldkærgård, hvor avlsvirksomheden for at etablere nyt domicil. Det tredje af slagsen i Agro Food Park.

Annonce

Landbrugets Silicon Valley

Fødevareparken dækker i dag et areal på 100 hektar inklusive forsøgsmarker og tæller tæt på 50.000 kvadratmeter. I løbet af de næste årtier er fremtidsvisionen, at Agro Food Park vil vokse seks-syv gange i størrelse.

Målet lyder i dag at skabe et økosystem, hvor virksomheder styrker hinanden på kryds og tværs i et åbent univers af bygninger og faciliteter - ja, landbrugets svar på Silicon Valley.

Det er Landbrug & Fødevarer, der ejer Agro Food Park. De første 10 år blev markeret på dagen - mandag 9. september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Musikalsk overraskelse til mormor

Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter sejren: Vito viste vejen - men kun til andenpladsen

Annonce