Annonce
Danmark

Fra pendler-ægteskab til Skype-ægteskab

Uffe Balslev har iført sig mundbind, når han bevæger sig ud i det lukkede Dublin.

Debat: Bedstefar ligger syg og alene uden besøg på plejehjemmet. Bedstemor er afskåret fra at se sit nyfødte barnebarn. Søndagsmessen fås kun over internettet. Antallet af opkald til nødlinjerne stiger.

Adskillelse og isolation er nedlukningens største problem.

Trods høje smittetal har irsk økonomi klaret sig bedre igennem krisen end de fleste EU- og OECD-lande. Store multinationale inden for it, farma og medicinsk udstyr samt det stolte irske landbrug er forklaringen.

Annonce

I modgang rykker irerne sammen og står imod. Netop derfor tærer den sociale isolation på dem.

Jeg forstår, at krisetider gør adskillelse fra de nære til et eksistentielt dilemma.

Under besættelsen overvejede min far et tilbud om at flygte til Sverige. Gestapo var lidt for tæt på at optrævle hans modstandsgruppe i Sydhavnsbataljonen. Men hans far var i terminalstadiet af en kræftsygdom, og han valgte at blive for at følge ham det sidste stykke på vej.

Et andet sted i København sad en tysk-jødisk tandlæge med tilsvarende bekymringer. Hun nåede til samme konklusion og valgte at blive hos mand, teenagebørn og virksomhed. Heldigvis slap både min far og mormor uskadt igennem.

Uffe Balslev, Danmarks ambassadør i Irland

Irsk historie er rig på katastrofer og armod. Det har gjort irerne til et hårdført folk. Sammenholdet er stærkt i de børnerige familier i små boliger, i lokalsamfundet og i den katolske menighed. Normalt er en begravelse ikke en privat affære. Hele landsbyen deltager og holder sentimentale mindetaler over den afdøde. Under covid-19 er tv-avisen ofte startet med et par minutters mindehøjtidelighed for epidemiens ofre - med fotos og navns nævnelse.

Efter den lange nedlukning fra marts til maj fulgte jeg Brostrøms råd og betalte også for den klipning, jeg ikke havde fået i april. Der var ingen overraskelse at spore i min frisørs ansigt. At give en ekstra skærv til en lokalbutik i vanskeligheder er en selvfølgelighed.


Efter den lange nedlukning fra marts til maj fulgte jeg Brostrøms råd og betalte også for den klipning, jeg ikke havde fået i april. Der var ingen overraskelse at spore i min frisørs ansigt. At give en ekstra skærv til en lokalbutik i vanskeligheder er en selvfølgelighed.


Jeg er på tyvende år gift med den nordsjællandske lokalpolitiker Anne Ehrenreich (V). Hun er blevet i Danmark for at passe sit. Vi har måttet se vores ellers velfungerende pendlerægteskab reduceret til et Skype-ægteskab. Desværre i en tid, hvor hun og min svigerfamilie har mistet, og vi godt kunne have brugt lidt mere samvær.

Ægteparret i den anden halvdel af det dobbelthus, jeg bor i, fulgte myndighedernes råd for ældre og sårbare. De isolerede sig helt. Købmandsvarer blev bragt og sprittet af på dørtrinnet. Det kaldes cocooning (at forpuppe sig). Han er pensioneret øre-, næse-, halslæge, så han véd, hvad der er på spil.

Alligevel har de overskud til at bekymre sig for mit velbefindende som græsenkemand. Når de bager, bliver der ringet på, og jeg finder en ekstra citronkage lagt foran min hoveddør.

På vores villavej arrangerede man ”gin-on-the-bin” (drinks på skraldebøtten). Hver onsdag klokken halv seks gik vi ud til vores havelåge med et glas rødvin i hånden og sludrede på afstand med naboer og genboer. Også her i byen gik man uden for og klappede ad heltene i sundhedsvæsenet på aftalte tidspunkter.

Der har også været helte i udenrigstjenesten. Mange af mine kolleger er under coronakrisen draget ud for at redde strandede danskere hjem uden skelen til egen sundhedsrisiko og vilkår. De gør mig stolt af at arbejde sådan et sted. Nu knokler vi for at fastholde danske virksomheders markedsandele, også i Dublin.

Som tillidsmand for de udeværende ambassadører hører jeg desværre også om situationens skyggesider. Der er omkostninger, og det er ofte ægtefæller og børn, der betaler prisen.

Et halvt århundrede efter besættelsen blev det min fars tur. Jeg sad på min første udepost som ambassadesekretær i et kaotisk Moskva under Sovjetunionens sammenbrud. Det var før internettet. Jeg fik beskeden over en langbølgeradio og nåede ikke hjem til hans dødsleje, førend han var draget af.

Som den irske premierminister sagde med trist mine, da han måtte genindføre fuld nedlukning i oktober-november: Denne jul vil vi særligt huske dem, som ikke overlevede 2020. Ikke kun dem, som virussen tog, men alle der har forladt os, men ikke fik de begravelser, ligvagter og afskeder, som vi som folk er så gode til.

Jo, irerne kan det dér.

Annonce
Annonce
Randers FC For abonnenter

Skyder historie om Tosin-salg ned: Søren P vil have profilerne med ud i Europa

Annonce