Annonce
Randers

Frank Nørgaard kalder institutioners 'nej tak' til pixi-evangelier for en knægtelse af kristendommen: - Endnu et knæfald for islam

Frank Nørgaard (DF) kalder det en knægtelse af kristendommen, når daginstitutioner ikke vil uddele juleevangelier i pixi-udgave til børnene. Foto: Randers Kommune
Kirken tilbød som erstatning for aflyst gudstjeneste en række institutioner at dele pixibøger om juleevangeliet ud til børnene, men fik den besked, at det gjorde man ikke, da flere forældre ikke ønsker det. Både sognepræsten og dagtilbudslederen understreger dog, at samarbejdet mellem kirken og institutioner er både godt og intakt.
Annonce

Randers: - En knægtelse af kristendommen!

I et læserbrev i dagens avis bruger Frank Nørgaard, medlem af Randers Byråd for Dansk Folkeparti, store ord, når han skal udtrykke sin forargelse over, at en række daginstitutioner har valgt at takke nej til et tilbud fra den lokale kirke.

De fire sogne Virring, Essenbæk, Årslev og Hørning ville sammen med en julehilsen fra kirken forære daginstitutionerne i sognene en pixibogs-udgave af juleevangeliet, nu hvor den årlige gudstjeneste for institutionerne har måttet aflyses på grund af covid-19-situationen. Men ifølge Frank Nørgaard takkede institutionerne blankt nej.

I læserbrevet skriver han blandt andet:

"Jeg blev i sidste uge kontaktet af en borger, bosat i Virring-Essenbæk-Årslev-Hørning Pastorat. Vedkommende var fortørnet over, at man fra fire daginstitutioner i området havde takket “nej” til at modtage gratis pixibøger med juleevangeliet. Begrundelsen skulle være, at denne pixibog krænkede muslimske børn og deres forældre".

Annonce

Knæfald for islam

- Det er endnu et knæfald for islam fra daginstitutionernes side. Kristendommen er og bliver vores nationale religion. Det er den, vores kultur bygger på, så hvis jeg kunne bestemme, så skulle disse pixibøger lægges ud i garderoberne til hvert eneste barn, uddyber Frank Nørgaard overfor Amtsavisen.

Alternativt kunne han godt leve med, at bøgerne blev lagt frem i institutionerne, hvorefter de forældre, der var interesserede, kunne tage et eksemplar.

Og faktisk er det også tæt på at være denne sidstnævnte løsning, man har valgt.


En knægtelse af kristendommen er det meget langt fra at være. Kristendommen trives i bedste velgående og på alle måder. Og det vil den blive ved med. Vi har og vil fortsat have et godt samarbejde med områdets institutioner.

Karin Hasling, sognepræst


Connie Schacht, der er leder af Dagtilbud Sydøst, fortæller, at en af de pædagogiske ledere ganske rigtigt har meddelt kirken, at man ikke kan uddele pixibøgerne til alle børn, da der er flere forældre i institutionen, som ikke ønsker det.

- Men vi fortæller gerne forældrene, at de kan få en pixibog og en hilsen fra kirken, hvis de ønsker det, siger Connie Schacht.

Annonce

Præsten: Intet problem

Sognepræst Karin Hasling har endog meget svært ved at få øje på et problem.

- Det er rigtigt, at vi foreslog at dele pixibøgerne ud, nu da vi på grund af corona-virussens hærgen ikke kan invitere til den årlige gudstjeneste. Og vi fik en god forklaring på, hvorfor man ikke bare kan dele ud til alle børn. Det respekterer vi og har det helt fint med, siger Karin Hasling og tilføjer:

- En knægtelse af kristendommen er det meget langt fra at være. Kristendommen trives i bedste velgående og på alle måder. Og det vil den blive ved med. Vi har og vil fortsat have et godt samarbejde med områdets institutioner.

Det sidste bekræfter Connie Schacht, som forsikrer, at når corona-pandemien er overstået, vil man igen med glæde takke ja til invitationerne fra kirken.

Sognepræst Karin Hasling kan slet ikke få øje på noget problem. - Selvfølgelig må vi respektere, at ikke alle forældre ønsker, at deres barn skal have en bog om juleevangeliet, siger hun. Foto: Annelene Petersen

Hos Randers Kommune siger direktør for børn og skole, Michael Maaløe, at der ingen overordnede retningslinjer er for, hvad man må dele ud i institutionerne.

- Vi får ganske ofte foræret rigtig meget forskelligt materiale til uddeling, og i hvert enkelt tilfælde tager ledelserne i institutionerne fornuftigt stilling til, om de kan uddeles eller ikke, siger han.

Annonce

Udvalgte citater

Frank Nørgaard citerer i sit læserbrev direkte fra et svar, han har fået fra den kommunale forvaltning, som blandt andet skriver: "Daginstitutionerne har ikke begrundet afvisningen af at uddele en pixibog om juleevangeliet og en hilsen fra kirken til alle børn med, at det ville krænke muslimske børn og deres forældre. Daginstitutionerne har overfor den lokale kirke beskrevet, at de heller ikke deler materiale ud til alle børn fra andre trosretninger som fx Jehovas Vidner eller islam.”

DF-politikeren har imidlertid undladt at citere den sidste del af svaret fra kommunen. Her står der ellers, at "daginstitutionerne vil gerne overfor forældrene gøre opmærksom på, at der er mulighed for, at deres barn kan få en pixibog om juleevangeliet og en hilsen fra Virring-Essenbæk-Årslev-Hørning Pastorat, hvis forældrene ønsker at modtage dette".

Annonce

"Så få gang i det"

Foreholdt dette svarer Frank Nørgaard på en sms:

- Så må de jo få det sat i gang. Ifølge formanden for menighedsrådet har de ikke fået det tilbud, som de har fortalt forvaltningen. Det er ualmindelig nemt at komme med det tilbud, efter at der er kommet politisk interesse for sagen.

Menighedsformand Lars Gjevnøe Torstensson bekræfter overfor Amtsavisen, at han overfor Frank Nørgaard har bekræftet, at han ikke er blevet orienteret om aftalen med, at institutionerne fortæller forældrene om tilbuddet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Flere beboere blev vækket i nat: Beruset og aggressiv mand sparkede til biler

Annonce