Annonce
Randers

Fransklæreren fra Damaskus er i lære som elektriker - og han elsker det

Foto: Mathias Fredslund Hansen
Samer Alshami er uddannet i fransk litteratur fra universitetet i Damaskus, en uddannelse, han ikke uden videre kan bruge i Danmark. I stedet er han nu kommet i voksenlære hos John Drejer A/S, og det er både han og hans arbejdsgiver, direktør Jeppe Drejer, lykkelige for.

Randers: Han er født og opvokset i Syriens hovedstad Damaskus og har en universitetsgrad i fransk litteratur. Indtil 2014 underviste han i fransk på en skole i sin fødeby, men i dag er han i lære som elektriker hos randersfirmaet John Drejer A/S, og det er han rigtig glad for. Det samme er hans chef, direktør Jeppe Drejer.

- Jeg er bare så glad for at få en læreplads i et stort firma som John Drejer. Alle mine venner og bekendte fortæller mig også, at jeg er heldig, siger 30-årige Samer Alshami.

Jeppe Drejer er som nævnt også rigtig godt tilfreds, men er derimod ikke helt enig i, at Samer har været heldig.

- Samer er dygtig, hurtig og lærenem og besidder en sjælden vilje og energi. Han møder glad op på arbejde hver dag, ofte som den første af alle. Det er hovedårsagerne til, at han er her i dag, siger Jeppe Drejer.

Uanset at både chef og lærling er glade, så ligger der naturligvis en dramatisk historie og ubehagelige oplevelser og afsavn bag et skifte fra fransklærer i Damaskus til elektrikerlærling i Randers. Og det er den borgerkrig, som det mellemøstlige land har været præget af gennem nu mere end otte år, der kort fortalt er årsagen til skiftet.

Samer Alshami flygtede fra sit land for at undgå at blive indkaldt til militærtjeneste og dermed kæmpe mod egne medborgere.

Annonce
Samer Alshami føler sig glad og heldig over at have fået en læreplads som elektriker hos John Drejer A/S. Selv om han egentlig er uddannet i fransk litteratur og har en fortid som fransklærer. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Kontrakt fra august

Han kom til Danmark i oktober 2014 og fik sin hustru herop et par år senere. De er nu forældre til to drenge på henholdsvis tre år og 10 måneder. Hustruen, der også er fransklærer - de mødte hinanden på universitetet - er i øjeblikket på barsel, men starter til august på VIA University College i Randers på et såkaldt FIF-kursus (Forberedelseskursus for Indvandrere og Flygtninge) med henblik på senere at kunne komme ind på sygeplejerske-uddannelsen.

Samer har selvfølgelig undersøgt mulighederne for at bruge den uddannelse, han allerede havde, da han kom til Danmark.

- Og jeg kunne også godt få noget merit, men jeg er nødt til at tage en længere årrække på et dansk universitet, hvis jeg skal undervise i Danmark. Og som far til nu to drenge, er jeg nødt til at arbejde og tjene penge, og det gør jeg gerne. Faktisk elsker jeg arbejdet som elektriker og glæder mig til at tage hele uddannelsen, siger han.

Samer Alshami starter nemlig først i egentlig voksenlære hos John Drejer 1. august. Han har taget grundforløbet på Tradium, hvor han var i skolepraktik, da Jeppe Drejer kom forbi for at låne en af praktikanterne.

- Men vi fandt hurtigt ud af, at Samer ville være en gevinst for firmaet, og derfor har vi nu skrevet en egentlig kontrakt med ham, fortæller Jeppe Drejer og tilføjer:

- Faktisk var det en af vores egne montører, der har gået en del sammen med Samer, som efterfølgende hviskede mig i øret, at hvis vi skulle have en rigtig god lærling, så skulle vi ansætte Samer. Og når vores egne folk omtaler en elev på den måde, så er det værd at lytte, skulle jeg hilse at sige.

Usikker fremtid

Samer Alshami flyttede til Randers i februar 2015 og begyndte straks på sprogskole, hvor han hurtigt lærte at klare sig nogenlunde på dansk. Herfra gik turen til Randers HF og VUC, hvor han tog eksamen i dansk og matematik, og senest har han altså været gennem et grundforløb på Tradium. Undervejs har han endvidere haft forskellige job, blandt andet hos Rema 1000, på Underværket, hvor han fungerede som altmuligmand, og hos Vorup FB, hvor han gjorde rent, slog græsset på boldbanerne m.m.

Han lægger ikke skjul på, at det ind imellem kan være svært at læse og forstå de danske lærebøger, han skal igennem for at klare elektrikeruddannelsen.

- Men så spørger jeg mine medstuderende og ikke mindst kollegerne her hos John Drejer, og de er virkelig søde til at hjælpe, siger Samer Alshami.

På spørgsmålet, om han gerne vil tilbage til Syrien, svarer han umiddelbart klart ja.

- Det er mit land, og mine forældre og hele min familie bor der jo endnu. Men så længe, der er krig, kan jeg ikke tage tilbage. Nu da jeg har fået børn, er jeg jo også nødt til at tænke på dem, og hvis de når at vokse op og blive danske, kan det jo godt blive svært at skulle tilbage. Jeg kan jo heller ikke vide, om vi vil få lov at blive, så lige nu koncentrerer jeg mig om at arbejde, lære og være her for min familie, siger Samer Alshami.

Hans opholdstilladelse gælder foreløbig til december i år, hvor han forventer at få den forlænget med to år. Hvad der sker derefter, tør han ikke spå om.

Samer Alshami er ved at lægge kabler i en af de mange nye boliger, som lige nu er under opførelse i Randers. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Annonce