Annonce
Kultur

Fremtiden for den gamle og forsømte stationsbygning i Langå tegner alt andet end lys

Det er ikke mange uger siden, at stationsforstander Anders Pedersen sammen med Langå Stationsforening kunne skåle i champagne, fordi Randers Kommune uddelte Kulturprisen 2020 til netop Station K, der har til huse i den stationsbygning, hvis fremtid tegner usikker. Foto: Annelene Petersen
Men uanset hvad er Anders Pedersen, talsmand for Langå Stationsforening, 100 procent sikker på, at det spor, som foreningen har lagt i den gamle stationsbygning med iværksætteri og kulturarrangementer, vil køre videre. For det hele er opstået af et behov. Derimod tvivler han på, at foreningen kan rejse 800.000 kroner, som formanden for miljø og teknik Frank Nørgaard foreslår.

Randers: Formanden for miljø og teknik, Frank Nørgaard (DF), ser nødigt, at den gamle stationsbygning i Langå bliver jævnet med jorden, sådan som Banedanmark foreslår det.

- Den repræsenterer et vigtigt stykke kulturarv. Og jeg synes, det ville være synd at fjerne den. Vi skal passe på med at sløjfe gamle bygninger, der har haft en væsentlig funktion i sin tid, understreger politikeren, der ikke ser nogen mulighed for at gribe til den kommunale kasse for at redde bygningen.

Til gengæld foreslår han, at lokalsamfundet Langå tager initiativ til at samle penge ind, så man kan undgå en nedrivning af bygningen, der i dag lægger rum til iværksætteri og kulturelle arrangementer, ledet af Langå Stationsforening.

Annonce

Sagen er den, at der er mange tråde viklet ind i den gamle bygning.

Den ejes af DSB Ejendomme. Men i forbindelse med Banedanmarks arbejde med at elektrificere tognettet, kommer den bro, der forbinder stationsbygningen med Bredgade, i vejen, mener Banedanmark.

Kom til lommerne, Langå

Derfor har Banedanmark forslået, at man i forbindelse med opsætningen af højspændingsledninger river den gamle bygning ned. Men der skal en ekspropriation til. For den er nemlig bevaringsværdig og kan ikke uden videre jævnes med jorden.

Broen er bindeled og fungerer som brandudgang for bygningen. Så hvis den fjernes, skal bygningen brandsikres på en anden måde.

Og det er så her, udvalgsformanden opfordrer borgerne til at komme til lommerne eller til at skrabe penge sammen fra fonde.

- Det er før sket i vores lokale samfund, at borgerne har taget sagen i egen hånd. På den måde er der lavet masser af forbedringer rundt omkring. Idrætsbygninger er blevet udbygget, cykelstier anlagt, understreger Frank Nørgaard, der ikke kunne forestille sig, at Randers Kommune gik ind og betalte for bygningens bevarelse.


Vi vil altid gerne samarbejde med andre og håber, at der findes en løsning. For naturligvis vil vi gerne bevare bygningen.

Anders Pedersen


- Det kan jeg slet ikke forestille mig. Og jeg tror heller ikke, der kan skabes bred politisk enighed om det i den kommende budgetlægning, siger udvalgsformanden, der har fået foretaget nogle udregninger, der siger, at man lander på ca. 800.000 kr. alene for at sikre adgangsforholdene og brandsikringen af bygningen.

Annonce

Uenighed i udvalget

Men det er ikke alle medlemmer af udvalget, der er enig med formanden.

- Forslaget om at lægge opgaven ud til borgerne i Langå, der skal skaffe de mange penge, står for Frank Nørgaards egen regning, siger næstformanden, socialdemokraten Iben Sønderup, der sammen med sine to partifæller i udvalget vil prøve at imødegå en eventuel ekspropriering.

- Derfor har vi netop sendt et forslag til Randers Byråd om, at vi forhåndsbeslutter et nedrivningsforbud, hvis Banedanmark søger om det, siger Iben Sønderup.

- Bygningen har stor historisk værdi. Den har betydning for lokalsamfundet Langå. Og ikke mindst har vi fået et hus, hvor erhverv og kultur er blevet samlet på bedste vis, siger hun.

Annonce

Takker for opbakningen, men..

Midt imellem DSB Ejendomme, Banedanmark, og lokale politikere står Langå Stationsforening, der for nogle år siden rykkede ind i stationsbygningen og indrettede seks kontorer til erhverv, to musiklokaler samt et lokale til kultur-arrangementer.

- Vi er rigtig glade for den opbakning, som politikerne giver udtryk for, siger talsmanden for foreningen, Anders Pedersen, der er en af initiativtagerne til Station K samt daglig leder af stedet.

- Forslaget om at lave en fond og samle 800.000 kr. ind er nyt for mig. Og jeg er bange for, at foreningen ikke kan løfte den opgave. Det bliver for stor en mundfuld, siger han, men stiller sig åben, hvis andre eventuelt kunne stable en fundraisning på benene.

- Vi vil altid gerne samarbejde med andre og håber, at der findes en løsning. For naturligvis vil vi gerne bevare bygningen. Både på grund af dens historiske betydning, men også for lokalsamfundet. Hvis Langå reduceres til et trinbræt vil meget gå tabt, siger Anders Pedersen, der derimod ikke er afvisende over for tanken om at flytte Station K's aktiviteter et andet sted hen.

- Alt det, der er sket med denne her bygning, siden DSB rykkede ud, er sket ud fra et behov. Der var behov for et miljø for små selvstændige. Og der var behov for at lave nogle arrangementer med musik, foredrag, syng-med-aftener og meget andet. Og det behov tror jeg ikke, bliver kvalt, selvom det værste skete - at stationsbygningen rives ned, siger stationsforstanderen,  og tilføjer:

- Vi planlægger festival i Byparken. Vi samarbejder med Turbinen, med Langå Kirke og mange andre. Og det vil vi fortsætte med.

Tilbage står en gammel bygning, der har været knudepunkt og brugt af mange mennesker gennem årtier, men også en forsømt bygning, der trænger til at blive gjort i stand, hvis den fortsat skal have et liv i byen. Det er blandt andet udgifter til nyt tag og til indvendig renovering.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Skal byrådet have nyt navn? To partier er klar til at ændre titlen på Randers Byråd

Randers FC For abonnenter

Tre pokaltitler, DM-sølv og 15 år på førsteholdet i Freja: Bankmanden fyldte trofækontoen helt op

Annonce