Annonce
Randers

Fremtidens udviklingscenter for transport

Motorcyklister finpudser køreteknikken på Tradium Ring Djursland.
På Tradiums køretekniske anlæg på Djursland kører lastbiler, biler og motorcykler kilometer efter kilometer på den kuperede bane. Det handler ikke om at komme først men om at køre sikkert og miljørigtigt. Og når førersædet i fremtiden bliver mere automatiseret, vil Tradium Ring Djursland stadig være stedet, hvor man tester, at det er trafiksikkert.
Annonce

Randers/Djursland: Hvis man kommer forbi Tradium Ring Djursland og ser motorcyklister på række balancere deres adventure bikes op over de græsklædte bakker uden for asfalten, så er det helt bevidst, at de er kommet på afveje. Det er nemlig mc’ere, der er på køreteknisk kursus og får trænet deres færdigheder både på asfalten og i ujævnt terræn.

- Vi har masser af plads, og til dagligt er anlægget inddelt i fire store baner med forskellige udfordringer samt en manøvregård til præcisionskørsel. Alligevel giver det god mening også at bruge arealet mellem og rundt om asfalten. I de senere år er de delvist terrængående adventure bikes nemlig blevet populære herhjemme. Det var vores undervisere opmærksomme på, og vi udviklede derfor de her meget populære køretekniske kurser, hvor man får trænet sine færdigheder på sin egen motorcykel både på ujævnt terræn og på landevej. Jeg synes, der er grund til at være stolt af så fremsynede og innovative undervisere og det bidrag til trafiksikkerheden, som vi giver gennem kurserne, fortæller Kasper Schøler, der er uddannelsesleder for transport på Tradium Ring Djursland.

Aktuelle AMU-kurser på Ring Djursland

Tradium Ring Djursland udbyder en række efteruddannelser, kurser og AMU-kurser i transport af gods og personer og inden for praktisk og logistisk arbejde knyttet til transport og lager. Anlægget benyttes også til køretekniske kurser, såsom glatførekursus, manøvreringskursus og kursus i brændstofbesparende kørsel.

Transport er et af de første AMU-områder, hvor myndighederne igen har åbnet for fysisk undervisning oven på den corona-betingede nedlukning af Danmark. På Tradium Ring Djursland udbyder man derfor lige nu en lang række efteruddannelseskurser for chauffører. Kurserne tæller blandt andet:

  • Personbefordring med bus
  • Befordring af bevægelseshæmmede
  • Kørsel med vogntog
  • Kørsel med modulvogntog
  • Godstransport med lastbil
  • EU Efteruddannelse for godschauffører

Læs mere på tradium.dk/transport

Annonce

Køretøjet i kroppen

Sammen med "miljø" og "nye teknologier" er netop trafiksikkerheden et af tre fokuspunkter for undervisningen på ringen. Med udgangspunkt i baneanlægget på Djursland udbyder Tradium både kurser inden for lastbil-, personbil- og motorcykelkørsel. Det giver anlægget helt særlige muligheder for, fordi dets bakker og sving gør vejnettet meget virkelighedsnært. I kombination med automatiske forhindringer er det muligt at efterligne situationer i trafikken og få kørefornemmelse i kroppen.

- Lastbilchauffører øver også i simulatorer, men vi hører, at man mangler at få køretøjet ind gennem kroppen og opleve det. Og her gør højdeforskellene på vores bane en forskel. Når man sidder i en lastbil og udfører bremse- og undvigemanøvrer i glatføre på skrånende terræn, oplever man pludselig, hvordan vægtforskydningen spiller ind på de store køretøjer. På den måde er vores anlæg helt unikt, fortæller Kasper Schøler.

Afdelingens fokus på miljø finder man blandt andet i kurserne i energirigtig kørsel. Her handler det ikke alene om at ramme de rigtige omdrejningstal, det er i høj grad også et fokus på chaufførens kørestil.

- Man skal blive bevidst om sin personlige kørestil og rette den til. Der er vigtigt for den energirigtige kørsel, at man kigger frem i trafikken og læser den. På den måde ligger der også et sikkerhedselement i kurset, siger Kasper Schøler.

Annonce

Opfostret med motor og mekanik

Det er ikke længere siden end november 2019, at Kasper Schøler trådte i spidsen for de 10 faste undervisere på Tradium Ring Djursland. Men han har altid interesseret sig for mekanik, hjul og store køretøjer - og det er ikke helt tilfældigt. Kaspers farfar har haft egen vognmandsforrentning, og i familien har motorsport været en fælles passion. Mens Kasper voksede op, var motocross den fælles fritidsinteresse for Kaspers far og hans tre drenge.

Interessen for mekanik og biler har også tegnet Kaspers karriere. Han er udlært som automekaniker hos Jydsk Automobil Centrum og gik i skole på det, der dengang hed Randers Tekniske Skole. I en årrække derefter var han med til at åbne butikker for Thansen, inden han blev butikschef for Thansen i Randers. Derefter kom han tilbage til et job som værkfører hos Jydsk Automobil Centrum, før han i 2009 fik job på Randers Tekniske Skole.

I 2010 blev Randers Tekniske Skole en del af Tradium, og her var Kasper Schøler underviser på Auto på både grundforløb, hovedforløb og efteruddannelse. I 2014 takkede han ja til en stilling hos SOS International som teknisk chef for vejhjælpen i Danmark, Sverige, Norge og Finland men vendte i 2016 tilbage til Auto på Tradium. På Auto var han uddannelsesleder, indtil vejen i 2019 gik til Djursland. Kasper Schøler triller dog ikke selv rundt i de store kørertøjer, for kørekortet til lastbil er ikke taget endnu.

Tradium Ring Djursland

Tradium Ring Djursland ligger ved Pederstrup nordøst for Tirstrup Lufthavn. Anlægget er etableret på den gamle motorbane, Ring Djursland, som blev åbnet i august 1965. I dag er banen et topmoderne køreteknisk anlæg til både personbil, MC, lastbil, bus og vogntog.

Hovedbanen er 1750 meter lang, og med dens bakker og sving får anlægget et virkelighedsnært vejnet. Kombineret med automatiske forhindringer, som efterligner situationer i trafikken, giver det unikke muligheder for at undervise i køreteknik og afprøvning af nye teknologier og køretøjer.

Tradium Ring Djurslands vognpark tæller motorcykler, personbiler, lastbiler og busser, men det er også muligt at benytte egne transportmidler.

Anlægget bliver stadig udlejet til motorløb og er en af få kuperede racerbaner i Europa.

Annonce

Med langt lys på

Det tredje fokuspunkt for Tradium Ring Djursland – nye teknologier – er centralt, når man kigger på fremtiden. Transportbranchen er i løbende udvikling, og mere automatisering af opgaverne i førerhuset er et af de fremtidsscenarier, der bliver brugt mange udviklingskæfter på. Det spiller også ind, hvis man beder Kasper Schøler som ny leder sætte det lange lys på og spå om, hvilken opgave Tradium Ring Djursland skal løfte om 10 år.

- Det er vigtigt, at vi bliver ved med at være nysgerrige på teknologiske udviklinger for chaufførerne og i kørertøjerne. Jeg vil gerne gøre Tradium Ring Djursland til et omdrejningspunkt i Danmark for afprøvning af nye teknologier og nye køretøjer. Det kan være i forhold til alternative løsninger til transportsektoren – for eksempel i forhold til scanning af gods, lastsikring, truckkørsel, kranføring med mere – eller biler og lastbiler, der i højere grad bliver selvkørende. Man har brug for at prøve tingene af i praksis, når man skal teste forskellige typer vejbaner, afstribninger, eller hvordan kørertøjerne reagerer på forhindringer og passer på de bløde trafikanter. Så om 10 år håber jeg, man vil se os som transportbranchens udviklingscenter. På den måde bliver vi ved med at være en vigtig medspiller i at højne trafiksikkerheden for alle, slutter Kasper Schøler.

Kasper Schøler er ny uddannelsesleder for transport på Tradium Ring Djursland.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter sejren: Vito viste vejen - men kun til andenpladsen

Danmark

Kæmpe-slagteri klar til at boykotte Kurt Beier ved dom

Annonce