Annonce
Navne

Frimenighed i både vækst og udvikling

Peter Kofoed Herbst har været præst siden 2001. Foto: Lars Rasborg

Kronjyllands Frimenighed samler op til 180 til sine højmesser.

Midt i en betydelig vækst, hvad medlemmer angår, og en udvikling af de tilbud, der gives medlemmerne, tager Kronjyllands Frimenighed sig lørdag aften 5. marts tid til at fejre sine første 20 år, heraf langt de fleste som valgmenighed.

Kronjyllands Frimenighed har hjemsted på adressen Grenåvej 34. Foto: Kronjyllands Frimenighed

Markeringen sker ved en festmiddag, tre retters menu og vine, om det nu ønskes. For nok hører Kronjyllands Frimenighed vel hjemme i den traditionelle kirkeopfattelse, men glem alt om sort forkyndelse. Når der synges salmer under gudstjenesterne, er det til akkompagnement af en rytmisk gruppe og ikke et orgel.

Karakteristikken af Kronjyllands Frimenighed er ikke alene skribentens. I en information forud for markeringen hedder det ordret:

Annonce

»Kronjyllands Frimenighed blev etableret i 1996 for at have en kirke i Randers med en klassisk kristendomsforståelse som grundlag«.

Når menigheden i 2013 efter meget grundige drøftelser internt valgte at skifte status fra at være en valgmenighed - og dermed en del af folkekirken - til at være frimenighed og dermed uafhængig, var der da også landspolitiske beslutninger i 2012, sat i værk under nu forhenværende kirkeminister Manu Sareen (R), der var blandt bevæggrundene.

Indtil skiftet til at være frimenighed i maj 2013 skulle menigheden konsultere daværende biskop Kjeld Holm vedr. evt. ændringer af kirkelige ritualer og arbejdsgange. Der røbes næppe hemmeligheder, når det her blot nøgternt konstateres, at menigheden på Grenåvej i Randers teologisk ikke flugtede allerbedst med den daværende biskop.

Allerede dengang havde den nuværende frimenighed en aftale om vejledning fra en præst i folkekirken, nemlig sognepræst Flemming Baatz Kristensen, Sct. Pauls Kirke i Aarhus. Denne post er nu overtaget af Børge Haahr Andersen, der er rektor for Dansk Bibel-Institut i København.

Siden stiftelsen har Kronjyllands Frimenighed kun haft to præster, nemlig Ingolf Henoch Pedersen (på deltid) og siden 2001 Peter Kofoed Herbst på fuld tid. Ingolf Henoch Pedersen leder i øvrigt stadig fra tid til anden gudstjenester.

Som omtalt tidligere har Kronjyllands Frimenighed 2015 også ansat en ungdomspræst, Simon Strunze, på deltid.

Aktuelt tæller Kronjyllands Frimenighed 265 medlemmer, heraf 170 voksne. En højmesse samler let op til 180 deltagere, idet alle er velkomne, og medlemmer tager ofte venner eller bekendte med. Men enhver er velkommen kl. 10.30 søndage.

En søndag om måneden erstattes højmessen af en såkaldt klyngesøndag, som dækker over flere aktiviteter.

Kronjyllands Frimenighed ledes af en bestyrelse på seks med Rolf Weber som formand. Der er generalforsamling også lørdag, hvor de tre, der er på valg, alle genopstiller.

Efter en årrække i lånte lokaler kunne menigheden i 2005 rykke ind i Randers Ægpakkeris tidligere lokaler på Grenåvej, et godt stenkast fra den smukke Strømmen Station.

Her er nu ikke alene en rummelig kirkesal, men også en lys og venlig sal til mødeaktiviteter.

Nye aktiviteter er også kommet til. Nævnes kan børnekirke og ungdomskirke og diverse såkaldte celler.

Peter Kofoed Herbst understreger, at tre forudsætninger skal være opfyldt, hvis nogen ønsker at danne en celle:

»Der skal være en Guds-dimension. Fællesskabet skal styrkes, og det skal være nemt at invitere nye med«.

For tiden arbejder tre celler.

Èn af dem er for mænd. En anden står for stillegudstjenester, og en tredie hedder Café Liv og er for mennesker, der har haft det svært i tilværelsen.

Stillegudstjenesterne er ikke mindst for de medlemmer af frimenigheden, som gerne vil have en mere stilfærdig gudstjeneste end de vanlige, hvor den rytmiske musik og ofte mange børn er mere højlydt.

Men med et citat fra den før nævnte Flemming Baatz Kristensen siger Peter Kofoed Herbst:

»Hellere livets larm end døden stilhed«.

I øvrigt kan Kronjyllands Frimenighed klare alle kirkelige opgaver - fra dåb over konfirmation og vielser til begravelser. Børn fra Randers Kristne Friskole konfirmeres i kirken.

Et udførligt jubilæumsskrift er lige gået i trykken. Også her nævnes baggrunden for, at nogle mennesker i 1996 stiftede en valgmenighed.

Således skriver den første formand, Martinus Langer Nielsen:

»Den kirkelige højrefløj blev tilsidesat ved to præstevalg i Randers midt i 90erne. Det var frustrerende og smerteligt for mange. Rundt om i missionshuse og hjem drøftede man derfor situationen. Der var ikke tiltro til, at man kunne få indflydelse på valg af præst andre steder i byen. En valgmenighed kom derfor ret hurtigt på tale«.

Peter Kofoed Herbst glæder sig over udviklingen i menigheden.

»Jeg er dybt taknemmelig over at have været vidne til Guds godhed mod os gennem mange år. Frivillighed, vedholdenhed og modet til at eksperimentere har været koblet sammen med byd Jesus-afhængighed. Tilsammen har det været en levedygtig cocktail, som har været med til at gøre Kronjyllands Frimenighed til et blivende kirkeligt alternativ, der ikke blot vil være Klub Kristen for de allerede overbeviste, men som bevidst vil stræbe efter st række evangeliet videre til vores by«, siger han.

Formand Rolf Weber supplerer:

»Vi vil være en kirke, som skaber hele kristne, der ikke kun er disciple af Jesus, når vi sidder til gudstjenesten eller udfører frivilligt arbejde, men i alle hverdagens gøremål«.

Annonce
Randers For abonnenter

36 spritnye lejligheder på vej 100 meter fra Gudenå - her er både fitnesscenter og restaurant i bygningen

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kunde fandt stort stykke metal i mad fra Mo'Rice: - Det var lidt træls

Randers FC For abonnenter

De står på affyringsrampen af en grund: Se avisens rangliste over Randers FC-spillerne i foråret

Randers

To tomler opad: Staten pumper millionbeløb i ny cykelsti i det centrale Randers

Randers

Skænderi om jakke endte med, at ordensmagten blev tilkaldt: 25-årig mand blev anholdt af politiet

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Randers

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Randers

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Østjylland

Her åbner Maxi Zoo: - Placeringen er perfekt, og vores kunder kan gå lige ud til bilen med hundefoder

Annonce