Annonce
Randers

Frivilligværket må ikke holde åbent endnu: Der tænkes kun i den fysiske trivsel, ikke i den mentale

Louise Brown leder Frivilligværket og forstår ikke logikken i, at idrætslivet er lukket op, men foreningslivet må stadig ikke holde åbent for offentligheden. Der er den mentale sundhed og ensomhed at tage sig af, og det er lige så vigtigt at gøre noget ved som den fysiske trivsel, mener hun. Arkivfoto: Annelene Petersen
Hvorfor må voksne mennesker mødes til indendørs idræt, men vi må ikke holde åbent for fem personer til bestyrelsesmøde, så vi kan hjælpe foreningslivet? Det giver ingen mening, lyder det fra lederen af Frivilligværket, der mener, at regeringen har glemt, at den mentale sundhed er mindst lige så vigtig som den fysiske.

Randers: Louise Brown, leder af Frivilligværket Randers, er frustreret i denne tid, hvor Frivilligværket, sammen med landets andre frivilligcentre, er lukket for offentligheden. Frustreret over, at det ikke er muligt at passe arbejdet og servicere foreningslivet.

- Jeg bliver harm, lyder det fra hende, og hun taler sig varm på nul komma fem.

- Jeg kan slet ikke se logikken i, at idrætslivet har fået lov at åbne, og her må man samles indendørs, mens vi ikke må. Det er, som om regeringen udelukkende ser på den fysiske trivsel, men slet ikke tænker på, at den mentale sundhed er mindst lige så vigtig. Der er mistrivsel og ensomhed derude nu, siger Louise Brown.

Annonce

Frustrationen går især på, at Frivilligværket ikke kan hjælpe foreningerne, ligesom foreningerne heller ikke må bruge Frivilligværkets lokaler i to etager på Kirketorvet 2a.

Frivilligværket har netop holdt en vellykket online generalforsamling, lyder det fra lederen.

- Hvor vi med stor begejstring glædede os over, at vi nu endelig kan se lys for enden af tunnelen. En generalforsamling, hvor frivilligheden og lysten til at involvere sig blomstrede. Vi fik endnu engang en fuldtallig bestyrelse, uden at skulle vride armen om på nogen. Det er så glædeligt. Og det bekræfter mig i, at vi gør det rigtige. Og det er der virkelig rigtig mange foreninger, der gør, siger Louise Brown.

Kan se følgerne nu

Hun tilføjer, at foreningslivet nu har ligget stille så længe, at man vitterligt begynder at se følgerne.

- Der er mistrivsel på rigtig mange plan. Vores medlemsforeninger, hvoraf en stor del "arbejder" til glæde for det sociale og den mentale sundhed, har ligesom så mange andre lidt gennem det sidste år. Derfor var glæden også stor, da vi igen kunne åbne Frivillighedens Hus, således at foreningerne igen havde lokaler at mødes i. Men det var en stakket frist. Nu viser det sig, at det kun gælder idrætsforeningerne, lyder det fra hende.

Dele af foreningslivet blev åbnet, da regeringen blev klar over den store mistrivsel, der er begyndt at herske rundt om i landet, siger Louise Brown.

- Men det er lidt som om, at trivsel udelukkende regnes for fysisk sundhed. Hvad med den mentale sundhed? Det giver simpelthen ingen mening, at voksne mennesker må mødes til indendørs idræt, men vi må ikke holde vores lokaler åbne for fem mennesker, der skal holde bestyrelsesmøde, så en given forening kan drives videre. Hvor er logikken, spørger hun.

Frivilligværket

Frivilligværket Randers, der holder til på Kirketorvet 2a i Randers, har til formål at  udvikle, rådgive og synliggøre frivilligheden i Randers og omegn.

Missionen er: 

At sikre gode vilkår for borgere og foreninger, som ønsker at udøve frivilligt arbejde.

At fremme samarbejdet mellem virksomheder og foreninger, mellem offentlige institutioner og foreninger, og fra forening til forening.

At nedbryde barrierer for samarbejdet på tværs af borgere, foreninger, kommune og virksomheder.

At udvikle relevante netværk blandt frivillighedens aktører i Randers.

Frivilligværkets visioner er:

At borgere, foreninger, kommune og virksomheder i Randers kommune arbejder på at skabe en bedre livskvalitet for udsatte borgere, og at samarbejdet skal være naturligt og nemt.

At halvdelen af borgere over 18 år, bosiddende i Randers kommune, skal bidrage aktivt til samfundet gennem frivilligt arbejde eller lignende indsatser.

At samle flest mulige praktiske og konkrete ”værktøjer” omkring frivilligt arbejde, foreningsarbejde og foreningsdannelse, som frivillige og foreninger i Randers kommune kan benytte sig af.

- De frivillige sociale foreninger, patientforeningerne, de kulturelle foreninger og lignende har også brug for at ses. De har også brug for at være i drift. De løfter rent faktisk en kæmpe opgave i vores civilsamfund, men de får ikke lov. Hvorfor er deres virke ikke ligeså meget værd som idrættens, funderer Louise Brown.

I aftalen om genåbning af Danmark står de resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter til at kunne åbne 21. maj, hvis altså coronapandemien ikke blusser op igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Kaotisk optakt før Cimbria-nedtur i semifinalen: - Han har svigtet klubben og sine holdkammerater for egen vindings skyld

Randers FC

Randers FC melder udsolgt til pokalfinalen: - Det forslår som en skrædder i helvede

Annonce