Annonce
Randers

Frontalt sammenstød: Jeg skulle lige se, hvad der skete

Eleverne blev udfordret af en quiz om transportbranchen, da branchen præsenterede sig live med sin store Volvo på Tirsdalens Skole torsdag og fredag. Foto: Anne Myrup Pedersen
Elever på Tirsdalens Skole kunne torsdag forsøge sig som lastbilchauffør - dog kun i en simulator.

RANDERS: Tungen lige i munden og en blød fod på bremsen, når bilen når til en jernbaneoverskæring. Eller fuld fart på frontalt ind i en modkørende bil.

Da 8. klasserne fra Tirsdalens Skole torsdag fik lejlighed til at teste evnerne som lastbilchauffør, gik de unge mennesker til udfordringen med ganske forskellige intentioner.

- Jeg skulle bare lige se, hvad der skete, forklarer Victor Tredegaard fra 10. klasse efter i høj fart at have torpederet både en modkørende bil og et vejskilt.

Mens Ida Josefine Ries var mere seriøs i sin tilgang og bestræbte sig på at køre pænt.

Lastbilsimulatoren er torsdag og fredag placeret i Transportbranchen Udviklingsfonds 16,5 meter lange Volvo-truck, som er indrettet med et stort klasseværelse i anhængeren. Torsdag skiftede skolens 8. klasser til at høre om transportbranchens uddannelser, mens 9. klasserne kommer til fredag.

- Vi har de sidste fire år turneret mellem de danske uddannelsesteder med vores truck, fortæller konsulent Heine Schultz.

- Målet er at fortælle om transportuddannelserne - og meget gerne lokke flere unge til faget. Danmark vil om få år mangle 2500 lastbilchauffører.

Transportbranchens uddannelser var typisk treethalvt år.

Annonce
Det er en erhvervsvejledning, der netop ikke handler om gymnasiet eller handelsskolen - som vi jo ellers bliver kritiseret for at favorisere

Marlene Pihl, lærer på Tirsdalens Skole

Flere lærlinge

Og de oplevelser, Heine Schultz kan tilbyde de unge i sin truck, virker faktisk efter hensigten.

- Fra 2016 til 2019 har vi fået 35 procent flere lærlinge til transportuddannelserne. I faktiske tal er antallet af unge på vej ind i faget steget fra 800 til 1100, fortæller han.

Seancen i en store Volvo begynder med et par korte videoer, der fortæller om arbejdet som chauffør, derefter en hurtig quiz og endelig en tur bag rattet i skolestuens lastbilsimulator. Og for de meste interesserede: En mulighed for at opleve udsigten højt over jorden i lastbilens førerhus: Hvordan fik I den bakket herind? Og kan man også sove i førerhuset?

Med sig i "skolestuen" har Heine Schultz Benjamin L. Jensen, der er lærling hos Ommersyssel Godstransport.

- Jeg vil gerne have et ungt mennesker som er tættere på skoleeleverne med, når vi fortæller om uddannelserne.

Praktiske krav

Marlene Pihl, der er lærer på Tirsdalens Skole, er ganske begejstret for dagene med den store lastbil på parkeringspladsen.

- Det er en erhvervsvejledning, der netop ikke handler om gymnasiet eller handelsskolen, som vi jo ellers bliver kritiseret for at favorisere. Og den rammer fuldstændig plet hos den specialklasse, jeg har med i dag. En transportuddannelse er netop ikke uopnåelig, selv man ikke har den store lyst til at læse og skrive, siger hun.

Dagens første gæster i lastbilen tæller både drenge og piger, selv om Heine Schultz medgiver, at arbejdet som lastbilchauffør hidtil først og fremmest har appelleret til drengene: For øjeblikket er kun seks procent af landets lastbilchauffører kvinder.

- Men vi er endog meget interesserede i at få flere piger ind i bilerne. Dels mangler vi helt overordnet arbejdskraft - dels kan pigerne noget andet. For eksempel er de nok bedre til at omgås vores kunder, siger han.

Konsulent Heine Schultz gav villigt et par fif, da quizen skulle udfyldes. Foto: Anne Myrup Pedersen
Ida Josefine Ries fra Tirsdalens Skole var en af de mange elever, der prøvede kræfter med lastbilsimulatoren. Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Podcast: Søren og Hanne i corona-karantæne på Tenerife: Vi er dybt frustrerede og bekymrede for vores børnebørn

Randers For abonnenter

Rapport beskriver betændt klima i byrådet: Afslører ødelæggende tillidskrise

Annonce