Annonce
Norddjurs

Frustration på borgermødet: Hvem opstiller 12 kæmpemøller klos op ad en naturpark?

Omkring 70 borgere hørte med, da projektleder Jan Vindahl Hermann fra Vattenfall Vindkraft fortalte om energivirksomhedens håb og planer for 12 nye kæmpevindmøller ved Hollandsbjerg Enge i Norddjurs Kommune. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Hollandsbjerg: - Vi er stadig meget, meget tidligt i stadiet, så vi ved endnu ikke, hvad der vil kunne være muligt. Den forhandling må komme senere.

Sådan lød meldingen fra projektleder Jan Vindahl Hermann fra Vattenfall Vindkraft A/S ved onsdagens borgermøde i Hollandsbjerg Forsamlingshus, da en borger spurgte ind til mulighederne for at blive kompenseret for det værditab, som vil ramme boliger i Randers Kommune, hvis 12 nye kæmpevindmøller sætte op i det vestligste Norddjurs Kommune.

Og det pågældende spørgsmål var ikke det eneste, der endte med at stå ubesvaret hen. Sagen er nemlig den, at borgermødet i Hollandsbjerg er blevet stillet på benene, allerede inden Vattenfall Vindkraft har sendt en officiel projektansøgning til Norddjurs Kommune. Derfor er der ifølge Vattenfall Vindkraft stadig en lang række ting, der fortsat er uafklarede.

- Norddjurs Kommune foreslog, at vi startede dialogen med de berørte borgere i området allerede nu, og den fremgangsmåde kan vi kun bakke op om. Vi vil rigtig gerne i dialog med jer om det her projekt, men vi er så tidligt i processen, at der er spørgsmål, vi ikke kan besvare endnu, bedyrede Jan Vindahl Hermann.

Annonce
Her ses oversigten over de nuværende 11 møller ved Hollandsbjerg Enge (med rød) og de 12 møller, som Vattenfall Vindkraft ønsker at opstille (med hvid). De nye møller er på oversigten placeret op mod 1300 meter tættere på Randers Fjord end de nuværende møller. Foto: Pia Pagaard M. Madsen

Mødet var rent teknisk et informationsmøde, hvor Vattenfall Vindkraft først fik mulighed for at fortælle borgerne om deres projektoplæg, hvorefter borgerne fik mulighed for at stille spørgsmål.

I løbet af den første time kom det frem, at Vattenfall Vindkraft allerede nu har indgået aftaler med alle de lodsejere, som vil skulle lægge jord til etableringen af de 12 nye møller. Herudover fortalte Jan Vindahl Hermann, at Vattenfall som udgangspunkt helst vil skifte de nuværende 11 møller på 94 meters højde ud med 12 møller på 180 meters højde.

- Det ligger lige nu et lovforslag, som kan hæve den nuværende møllehøjdebegrænsning på 150 meter til 180 meter. Sker det vil vi gerne opstille møller i 180 meters højde. Alternativt forestiller vi os at opstille dem i 150 meters højde, sagde han på informationsmødet.

Sidst men ikke mindst præsenterede han de fremmødte borgere for en plantegning, der viste forskellen mellem de nuværende mølleplaceringer, og placeringen af de møller, som Vattenfall Vindkraft håber at få Norddjurs Kommunes tilladelse til at opstille.

- Man kan ønske sig meget. Det her layout er det, vi ønsker. Men der sker højst sandsynligt ændringer, inden vi måtte være færdige, for området er jo ikke engang udpeget endnu. Det håber vi selvfølgelig, det bliver, og hvis alt går, som vi gerne vi, har vi et færdigt projekt i ultimo 2024, sagde Jan Vindahl Hermann på mødet.

Men til trods for Vattenfall Vindkrafts forsøg på at være åben og imødekommende, var det langt fra alle af de op mod 70 fremmødte borgere, som var lige så positive over for tanken om tilkomsten af 12 kæmpevindmøller, som energivirksomheden og de lodsejere, som potentielt kan se frem til en millionindtægt ved opstillingen af møllerne.

En af de borgere, der modtog et stort bifald i det tætpakkede forsamlingshus, var Ove Vinther fra Uggelhuse. Han var én af flere borgere fra Randers Kommune, som var mødt op i Hollandsbjerg for at høre mere om projektet, og han kritiserede Vattenfalls ønske om at opstille nye møller på 180 meter i Hollandsbjerg Enge med henvisning til de nyligt opstillede kæmpemøller ved Overgaard i det nordligste Randers Kommune.

- Møllerne ved Overgaard er så høje, at vi kan se dem helt fra Uggelhuse, når solen skinner på dem. De er så dominerende i landskabet. I Uggelhuse har vi en del grunde, der har en fantastisk udsigt ud over Naturpark Randers Fjord, og jeg fatter simpelthen ikke, at man kan finde på at opstille så store vindmøller klos op af en naturpark. Ingen vil da bo her i nærheden, for folk kommer ikke til at se andet end de møller, fastslog han.

Norddjurs Kommune forventer at holde endnu et informationsmøde om kæmpevindmølleprojektet ved Hollandsbjerg Enge i den nærmere fremtid. Denne gang kommer mødet dog til at foregå i Allingåbro, hvor der rent fysisk er plads til flere deltagere, lyder meldingen.

Uggelhuseborger Ove Vinther (stående) er ikke just imponeret over Vattenfall Vindkrafts intentioner om at opstille 12 kæmpevindmøller lige i udkanten af Naturpark Randers Fjord. Foto: Pia Pagaard M. Madsen
Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold For abonnenter

Overblik og reaktioner: Vivild og Vorup styrer mod gyserkamp i sidste spillerunde

Fodbold For abonnenter

Reportage fra overlevelsesdrama: Håbet lever stadig i Helsted

Annonce