Annonce
Randers

Frygt ikke skader ved manipulationsbehandling

Sundhedsstyrelsen har måttet acceptere, at ikke kun kiropraktorer og læger må udføre manipulationsbehandling, hvor der med vrid skabes bedre bevægelighed i rygsøjlen. Fysioterapeuter må fortsat også give behandlingen. Modelfoto: Scanpix/Iris
Fysioterapeut Lotte Krebs er glad for, at der er skabt klarhed over, hvem der må fortage såkaldte manipulationsbehandlinger i patienters rygsøjle. Og at fysioterapeuter stadig må bruge den behandlingsform.

Randers: Da Sundhedsstyrelsen pludselig i 2016 meldte ud, at det ene og alene var forbeholdt kiropraktorer og læger at udføre behandling med manipulation af rygsøjlen, var det en udmelding, som Danske Fysioterapeuter var lodret uenige i. Sagen kom for Folketinget, som for tre år siden slog en tyk streg i sandet og fastslog, at fysioterapeuter, kiropraktorer, læger og registrerede alternative behandlere, der har gennemgået relevant uddannelse, har ret til at bruge denne form for behandling. Det blev besluttet at lave en løbende opfølgning på de skader, der eventuelt blev indberettet til Patienterstatningen, og disse opfølgninger viser nu, at der fortsat ingen grund er til bekymring ved behandling med manipulation.

Hvert år anmeldes der cirka 9500 skader til Patienterstatningen, der er den institution i Danmark, der giver erstatning for skader efter sygdomsbehandling, undersøgelse og sundhedsfaglig pleje med videre. Alle er dækket af ordningen og kan søge erstatning, hvis de er blevet behandlet i Danmark. Manipulationsbehandling er nærmere beskrevet bearbejdning af rygsøjlens led med forskellige teknikker, som for patienten opleves som tryk eller vrid med et mange gange hørbart klik til følge. Formålet med manipulation er at øge bevægeligheden og funktionen i leddet samt at mindske smerter. Bevægelsen, som behandleren laver, er generelt lille, hurtig og særdeles specifik. Klikket skyldes, at der kortvarigt opstår et vakuum mellem ledfladerne i ledkapslen, hvorved der dannes små luftbobler, og det er disse, man kan høre.

Annonce

Danske Fysioterapeuter fremlagde desuden tal fra Patienterstatningen, der på ingen måde pegede på, at fysioterapeuter udgjorde en fare for patientsikkerheden – tværtimod. Det blev på den måde evidensen og fagligheden, som overbeviste et flertal i Folketinget om at indgå en aftale, der gik stik imod anbefalingerne fra de to styrelser.

Uklar paragraf

At der overhovedet kunne opstå tvivl om fysioterapeuters ret til at udføre denne form for behandling startede en forårsaften i 2014 efter en tv-udsendelse, hvor det fremgik, at Sundhedsstyrelsen havde hevet en alternativ behandler i retten for at have udført manipulationsbehandling, der ifølge styrelsens tolkning af loven skulle være forbeholdt kiropraktorer. Dette fik blandt andet fysioterapeuter landet over og deres organisation Danske Fysioterapeuter helt op på barrikaderne, da manipulationsteknikker var, og stadig er, et af de ældste værktøjer i den fysioterapeutiske værktøjskasse. Sagen kørte i lang tid, og først to år senere ændrede et flertal i Folketinget loven, så den paragraf, Sundhedsstyrelsen anså som uklar, blev præciseret til fysioterapeuternes fordel, og samtidig, som nævnt tidligere, fik visse registrerede alternative behandlere også ret til at anvende manipulationsbehandling af rygsøjlen.

Præciseringen af loven kom, efter at Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Patientsikkerhed i forbindelse med sagen blev pålagt at gennemføre en undersøgelse af området, som skulle danne baggrund for beslutningsgrundlaget. De to stridende parter kom hver med en rapport på området, og mens styrelserne baserede deres vurdering af risiko ved manipulationsbehandling udført af fysioterapeuter på udtalelser fra udvalgte selskaber og organisationer, herunder Dansk Neurologisk Selskab, fik Danske Fysioterapeuter og Dansk Selskab for Fysioterapi udarbejdet en videnskabelig litteraturgennemgang, der viste, at der ikke var evidens for sammenhængen mellem manipulationsbehandling og de få indrapporterede skader. Danske Fysioterapeuter fremlagde desuden tal fra Patienterstatningen, der på ingen måde pegede på, at fysioterapeuter udgjorde en fare for patientsikkerheden – tværtimod. Det blev på den måde evidensen og fagligheden, som overbeviste et flertal i Folketinget om at indgå en aftale, der gik stik imod anbefalingerne fra de to styrelser.

Tre skader

Nu viser en opfølgning, at der har været 12 anmeldelser til Patienterstatningen om manipulation af rygsøjlen fra 2017 til og med august 2019. Tre af disse anmeldelser er blevet anerkendt af Patienterstatningen, og der er blevet udbetalt erstatning til de tre patienter. Det er ikke muligt ud af tallene at se, hvilke faggrupper - læger, kiropraktorer, alternative behandlere eller fysioterapeuter - der har påført patienterne de tre anerkendte skader. Som følge af lovændringen blev der aftalt en løbende opfølgning, som disse tal er taget ud af, og viser tallene sig uændret ved næste opfølgning, dropper man helt at holde mere øje med eventuelle skader forårsaget af behandling med manipulation, hvilket understreger, at det fra start af var uansvarligt at rejse tvivl om fysioterapeuters brug af manipulation, mener i hvert fald Danske Fysioterapeuter.

Fysioterapi er gennem de seneste mange år blevet mere og mere evidensbaseret, og derfor kan man som patient føle sig tryg ved den behandling, der bliver givet, også når det drejer sig om manipulationsbehandling, for der ligger viden og forskning bag det, fysioterapeuter foretager sig. Manipulationsbehandling er bare en af mange behandlingsformer og dermed ikke den eneste behandling til rygproblematikker. Behandles man hos fysioterapeuter, står denne form for behandling som hovedregel aldrig alene men suppleres ofte med bløddelsbehandling og følges op med øvelser og træning, så leddene fortsat er så funktionelle som muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Rapport beskriver betændt klima i byrådet: Afslører ødelæggende tillidskrise

Annonce