Annonce
Østjylland

Frygter for Gammel Estrups fremtid

Museumsdirektør Britta Andersen frygter for fremtiden, hvis statens bidrag til Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum bliver beskåret med op til 40 procent. PR-foto
Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum risikerer at miste 40 procent af sit statslige tilskud. Og det vil på længere sigt få fatale følger for det meget anerkendte museum, der besøges af 100.000 mennesker om året og på nationalt og internationalt plan er førende aktør inden for herregårds-forskning.
Annonce

Auning: Regeringens forslag til ny finanslov giver panderynker hos  museumsdirektør Britta Andersen. Hun er med udspillet dybt bekymret for fremtiden for Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, fordi hun er bange for, at statens bidrag til museet bliver beskåret med op til 40 procent.

Hidtil er statens bevillinger givet over en fire-årig periode. Og den nuværende slutter med udgangen af 2020. Og som hun læser det nye udkast, så hænger tilskuddet på 1,5 millioner kroner årligt i en tynd tråd.

- Hvis det sker, at vi bliver reduceret, vil vi på længere sigt have svært ved at vedligeholde vores kulturarv, understreger Britta Andersen.

Statens bidrag til museet er altafgørende for, hvor mange penge museet kan trække hjem fra fonde og sponsorer.

For hver offentlig krone, som staten giver til museet, henter det selv tre kroner hjem.

- Det er vi meget stolte af. Men det kan kun lade sig gøre, hvis vi får et minimum af finansiering fra staten, siger museumsdirektøren.

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum

Selvejende institution med fast årligt statstilskud på 2,3 millioner kroner.

Desuden har museet i over 10 år modtaget fire-årige driftsbevillinger på 1,5 millioner kroner. Det er denne bevilling, der udløber ved årsskiftet.

Museet er en kulturinstitution med 14 årsværk - otte fastansatte og seks i projektstillinger.

Dertil kommer frivillig arbejde, der tæller 10 årsværk.

Statens tilskud udgør en fjerdedel af museets indtægter.

Britta Andersen har været direktør på museet i 20 år. I den periode er der rejst omkring 123 millioner kroner fra private fonde til indsamling og bevaring, til formidling og forskning.

Museet modtager årligt 100.000 gæster fra ind- og udland. Og det er et vigtigt kulturelt fyrtårn lokalt såvel som nationalt, ligesom det hævder sig på internationalt niveau forsknings- og formidlingsmæssigt.

For fondstilskud forudsætter egenfinansiering.

- Derfor er statstilskuddet helt essentielt for, at vi kan bevare vores fredede bygning, vores  bevaringsværdige kulturmiljø og samtidig kan blive ved med at udvikle museet og vores formidlingstilbud til de cirka 100.000 besøgende fra ind- og udland, vi har om året.

Annonce

Risiko for taget

Britta Andersen nævner, at et af de store og omkostningstunge projekter, museet skal i gang med om få år, er udskiftning af taget, der senest blev udskiftet i 1800-tallet. Visse steder er det utæt, og der står spande klar til at opsamle regnvand, for at det ikke skal gøre skade på huset og indboet.

Men udskiftningen er en dyr affære. Et slag på tasken siger 25 millioner kroner. Og hovedparten af det beløb skal museet hente fra fonde og sponsorer.

Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum står foran en større udgift, når slottets tag skal udskiftes inden for få år. Det koster i omegnen af 25 millioner kroner.

- Vi ved jo godt, at staten ikke går ind og bevilger os 25 millioner kroner til nyt tag. Her skal vi ud og tale med private fonde, forsikrer Britta Andersen, der gruer for konsekvenserne, hvis ikke der bliver passet på kulturarven i tide.

I det forslag til finanslov, som regeringen landede i mandags, står der ikke et ord om Gammel Estrup.

Regeringen vil for 2021-22 afsætte 50 millioner kroner årligt til kulturinitiativer. Ifølge forslagsteksten står der, at "halvdelen af midlerne målrettes kultur- og musikinitiativer for børn, herunder nye initiativer på musik- og kulturskoler og Sangens Hus' aktiviteter for børn".

Sangens Hus holder til i Herning og har på rekordtid forgrenet sig med en vifte af musiktilbud, skræddersyet til børn og unge.

Desuden ønsker regeringen at at prioritere en videreførelse af udvalgte bevillinger til Arbejdermuseet, Det Jødiske Museum, Regan Vest, Den gamle By, Fregatten Jylland og Danmarks Underholdningsorkester.

Og det var her, Britta Andersen gerne havde set, at der også står Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum.

Annonce

Tror ikke sine egne ører

Det lokale folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen (V), kan ikke tro, at det er regeringens mening at reducere statstilskuddet til Gammel Estrup.

- Jeg bliver nødt til at tro, at det er en fejl, at Gammel Estrup ikke bliver nævnt. For det kan jo ikke passe, at man vil tilgodese Fregatten Jylland og Den Gamle By, men ikke Gammel Estrup. Det hænger ikke sammen, siger Aastrup Jensen, der af samme grund tirsdag middag sendte et spørgsmål til kulturminister Joy Mogensen, om hun virkelig vil reducere tilskuddet til herregårdsmuseet.

- Det er jo en del af vores integrerede kulturarv, som vi ikke kan være foruden, siger Aastrup Jensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ridse i lakken: Michael Aastrup vil kæmpe for at genvinde vælgernes tillid efter omdiskuteret udlandsrejse

Randers FC

Vito sikrede Randers FC endnu en sejr i generalprøven

Randers FC For abonnenter

Central midtbaneduo begynder at klikke: - Det har ikke altid set skidegodt ud

Annonce