Annonce
Randers

Fugle får fred til at bygge rede i Dagrofas askebægre: - Vi risikerede jo, at det blev spejlæg, og det ville være synd

Pau Damgaard, souschef hos Dagrofa, har ikke noget imod de ubudne gæster.
I kædens butik i Hornbæk er to askebægre blevet indtaget af fugle, som har bygget rede i dem. De får nu fred og ro, indtil ungerne er fløjet fra reden.

Randers: Det er ikke til at se det, hvis man ikke lige ved det, men fugle har fundet sig til rette i to udendørs askebægre hos Dagrofa.

Her opdagede man for en lille uge siden, at der var reder i kasserne, og de har derfor fået lov at blive der, til sæsonen er ovre.

- Det gør jo ikke os noget. Vi har skiltet med, at man ikke kan bruge askebægerne, og kunderne tager godt imod det, siger souschef ved Dagrofa Randers, Pau Damgaard.

Annonce

Skiltet er blevet opgraderet en enkelt gang, da personalet opdagede, at ikke alle kunder så det første af slagsen.

- Vi gjorde det ekstra synligt, for vi risikerede jo, at det blev spejlæg, og det ville være synd, siger Pau Damgaard.

Ros fra Dansk Ornitologisk Forening

Og personalet har gjort det helt rigtige ved at beskytte rederne. Det fortæller biolog ved Dansk Ornitologisk Forening, Knud Flensted. Og så er ungerne snart fløjet fra reden igen.

- Det er super, at de prøver at passe på dem. Der bør ikke gå meget mere end tre uger, alt efter om der er unger eller æg i reden nu.

Fuglene er i øvrigt langt fra first movers, når det kommer til den nye byggestil.

- Vi har set det en del gange før, at de bygger reder i den slags askebærger og i kanylebokse i de byer, der har det, siger Knud Flensted.

Hos Dagrofa generer rederne som sagt ikke, men skulle man stå i en lignende situation derhjemme, så er det faktisk slet ikke tilladt at fjerne dem. Heller ikke selvom fuglene måtte svine eller larme.

Ifølge jagtlovgivningen er det nemlig ikke lovligt at pille aktive fuglereder ned.

Annonce

Ikke for sent at sætte kasser op

Der er til gengæld mulighed for at afhjælpe et eventuelt fremtidigt problem. For godt nok er der fuld gang i ynglen lige nu, men der kan komme et kuld mere omkring sankthans.

- Og så er det jo aldrig for sent at sætte fuglekasser op. Man kan godt vente til efteråret, så de er klar til den næste sæson, men hvis man har nogen liggende, er det jo bare at få dem op, siger, Knud Flensted.

Med hensyn til de aktuelle reder, så har han af logiske årsager - der er ingen billeder af fuglene - svært ved vurdere, hvem de nye, midlertidige beboere kan være.

- Mit gæt er at det nok er en musvit eller en blåmejse. Men det kan også være en rødstjert, siger Knud Flensted.

Også ved personaleindgangen er der liv i askebægret. Foto: Lasse Kristoffersen
En enkelt lille seddel var ikke nok, så den blev opgraderet, så ingen kan være i tvivl om, at askebægret er optaget.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Mange drømme blev knust, da Dorthe Bjørn fik sklerose - men sygdommen har ikke forhindret hende i at tage aktivt del i livet

Randers FC

To år mere i lyseblåt: Rutineret forsvarsspiller underskriver ny aftale med Randers FC

Annonce