Annonce
Randers

Fugleinfluenza i Tustrup uopklaret: Forventningen er at smittekilden er vilde fugle

Hønsene på Tustrup Hovedgård blev hurtigt aflivet, ligesom der blev dannet en 10 kilometer overvågningszone, som først blev ophævet søndag. Foto: Annelene Petersen
Fødevarestyrelsen har ophævet overvågningszone på 10 kilometer efter udbrud af fugleinfluenza i Tustrup midt i november. Lokal hobbyavler kritiserer styrelsen.

Randers: Mandag 16. november blev der påvist højpatogen fugleinfluenza af typen H5N8 i en besætning i Tustrup i den østlige del af Randers Kommune. Besætningen, som bestod af cirka 29.000 høns, blev hurtigt aflivet.

Søndag ophævede Fødevarestyrelsen overvågningszonen på 10 kilometer efter udbruddet i november. Samtidig ophævede styrelsen de særlige restriktioner, som har været gældende for andre besætninger med fugle inden for zonen.

Vilde fugle

Tim Petersen er souschef i dyresundhed i Fødevarestyrelsen. Han forklarer over for Randers Amtsavis, at det ikke har været muligt at opklare smittekilden.


Vores forventning er, at det er vilde fugle. Men vi kan ikke dokumentere det, for vi har ikke fundet synderen. Når det kommer med vilde fugle, kan det også komme gennem ventilation, eller det kan være noget, man har trådt i undervejs, som man slæber ind på et gulv.

Tim Petersen, souschef i dyresundhed i Fødevarestyrelsen


- Men vores forventning er, at det er vilde fugle. Men vi kan ikke dokumentere det, for vi har ikke fundet synderen. Når det kommer med vilde fugle, kan det også komme gennem ventilation, eller det kan være noget, man har trådt i undervejs, som man slæber ind på et gulv, siger Tim Petersen og tilføjer:

- Medmindre man har virkelig, virkelig høje hygiejnekrav eller smittebeskyttelsesforanstaltninger, så er det meget svært at udelukke smitte fra vilde fugle. Smitte er noget, vi kan reducere risikoen for, men vi kan ikke fjerne den.

Annonce

Nuancer af grå

Fødevarestyrelsen sondrer mellem to slags fugleinfluenza, højpatogen og lavpatogen.

- Vi havde et udbrud i 16 og et i 17. De var begge højpatogene. Der kan godt have været nogle lavpatogene også. Dem håndterer vi på en anden måde. De højpatogene var begge to besætninger, der gik ude, siger Tim Petersen.

- Generelt er det sådan, når vi ser de højpatogene influenzaer, så er det udegående fjerkræ, det rammer. Men vi ser også en del lavpatogene som udegående fjerkræ, ligesom vi ser også den lavpatogene influenza ramme indegående og sikkert også højpatogene, som rammer indegående. Tingene er ikke sorte eller hvide. De er en eller anden nuance af grå, siger Tim Petersen.

Annonce

Indelukning eller overdækning

- Vores generelle indtryk er, at højpatogene er udegående fjerkræ. Det er derfor, at vi i første omgang anbefaler indelukning, og så påbyder vi indelukning eller overdækning afhængig af, hvordan risiciene vurderes.

- Lige for øjeblikket siger vi, at man skal passe på, fordi det er sæson. Alene det, at vi har to udbrud oven i hinanden, i Randers og Jelling. Det siger, at der er et eller andet, der bevæger sig derude nu.

Annonce

Vær opmærksom

Selv om 10 kilometer-zonen ved Randers nu er ophævet, er der stadig grund til at være meget opmærksom på ikke at slæbe smitte ind til sine dyr.

Det mener Finn Jensen, der er hobbyavler og formand for foreningen Frit Fjerkræ.

Han gør opmærksom på, at der stadig cirkulerer fugleinfluenza i Europa. Særlig Holland og Nordtyskland har mange udbrud, men også Polen og Storbritannien er godt med. Der findes også stadig døde fugle med fugleinfluenza rundt omkring, også i Danmark.

Norge har forbudt jagt på fugle i en del områder af frygt for at bringe fugleinfluenza ind til tamme fugle.

Annonce

Betænkeligheder

Finn Jensen henviser til en videnskabelig rapport fra European Food Safety Authority, som  viser, at dette års udbrud er startet tre uger tidligere end udbruddet i 2016-17, og den tidlige top er højere, end det var dengang.

Trusselsvurdering

Der er udfærdiget en trusselsvurdering for truslen fra samhanldet fjerkræ per 27. november 2020 som følge af, at der i november er konstateret 33 udbrud af højpatogen fugleinfluenza (HPAI) i fjerkræbesætninger i en række europæiske lande. Det gælder blandt andet Nederlandene, Tyskland, Sverige og Danmark.

Udviklingen betyder, at risikoen for smitte med fugleinfluenza fra udenlandsk fjerkræ er steget. Derfor har styrelsen ændret trusselsniveauet for samhandel med fjerkræ fra ’meget lav’ til ’lav’.

For at mindske risikoen for smittespredning fra beskidte fjerkrækøretøjer vil Fødevarestyrelsen fremadrettet lave stikprøvekontrol med rengøring og desinfektion af de køretøjer, som transporterer fjerkræ.

Finn Jensen kritiserer Fødevarestyrelsen for at tage for let på opgaven.

- De siger, hvis hønsene er inde under tag, så er alt godt. Det viser sig, at det er det ikke. Der skal noget mere til. Jeg synes, det er værd at bemærke, at EFSA skriver, at det er nødvendigt at være opmærksom. De nævner specifikt det udbrud ved Randers som en af dem, der er betænkeligheder ved, siger Finn Jensen.

Annonce

53 procent indendørs

- Jeg har været tilbage og kigge på tallene fra 16-17, hvor der sidst var udbrud. Der var det mindst 53 procent af dem, der var indendørs. Der er et eller andet, der ikke stemmer overens, siger Finn Jensen.

Tim Jensen fra Fødevarestyrelsen vil ikke svare på kritikken, fordi han ikke har læst EFSA's rapport.

- Jeg må klart melde, at jeg ikke har haft tid til at læse den. Dem, som eventuelt har haft tid til det, er gået på juleferie nu. Vi kan ikke hive nogle op af skuffen, som kan svare på det helt konkret, siger Tim Jensen.

Annonce
Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Se de flotte dronebilleder af vores by: Jul over Randers

Randers For abonnenter

10 Randers-virksomheder har fået mange millioner kroner i lønkompensation: - Det har betydet alt for vores forretning

Randers FC

Karakterer fra pokalskuffelse: Bedste mand blev skiftet ud i pausen

Randers

Snart er der igen gang i de spektakulære auktioner: Campen Auktioner er blevet moderniseret og står rustet til en lysere fremtid

Flertal vil afsætte én milliard til trængte sygehuse

Leder For abonnenter

Det nytter ikke bare at skære - Randers HK skal ud at have fat i de store kanoner

Randers FC

Liveblog og videoanalyse: Randers FC's pokalforsvar hænger i en tynd tråd efter uskarp omgang

Randers

Frank Nørgaard langer ud efter sin egen afdeling: Der er ingen undskyldning for dårlig snerydning

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Randers For abonnenter

Få det fulde overblik: Sådan er knap 250 millioner lønkompensationskroner blevet fordelt mellem 556 virksomheder i Randers

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Annonce