Annonce
Randers

Fuld knald på naturen i nyt børnehus i Mellerup

Mathias Lindgaard og børn i fuld gang med at bygge jord-til-bord-kummer til naturbørnehuset. Foto: Anne Myrup Pedersen
Mellerup inviterer til indvielse af sin nye institution hos friskolen.
Annonce

MELLERUP: På torsdag inviterer Naturbørnehuset i Mellerup til officiel indvielse - tre måneder efter at børn og voksne har taget den spritnye institution i brug. Den nye institution huser 12 vuggestuebørn, 40 børnehaveunger og en fritidsordning med 50 store børn. Og den nye, store institution er en drøm, der bliver til virkelighed, fortæller leder Helle Smith.

Naturbørnehuset er en integreret del af det store kompleks, som også omfatter Mellerup Efterskole og Mellerup Friskole, der står for byggeriet.

- Indtil vi flyttede ind i vores nye naturbørnehus, havde børnehavebørnene til huse i et par primitive barakker uden toilet, fritidsordningen holdt til i et klasseværelse på friskolen - og vi havde ingen vuggestuebørn, fortæller Helle Smith.

I dag breder de mange børn i institutionen sig over hele 550 indendørs kvadratmeter og yderligere 250 kvadratmeter i læ under et kæmpemæssigt udhæng.

- Intentionen er, at vi skal opholde os rigtigt meget udendørs. Vi er et naturbørnehus. Og det med naturen tager vi meget alvorligt.

Helle Smith understreger i samme åndedrag, at den nye institution ikke er en ude-børnehave.

- Vi er meget ude. Fordi vi gerne vil - ikke af nød. Og vi laver også helt almindelige institutions-ting med børnene.

Børnene må gerne røre ved alle svampene. Men de får selvfølgelig også at vide, at de altså ikke skal spise fluesvampene.

Helle Smith, leder af Naturbørnehuset i Mellerup

Annonce

Natur overalt

Lokalerne emmer allerede fra starten af natur. Med kollager af blade på væggene, udstoppede dyr, hele ræve-skeletter, svampe, grankogler, sten, mos og bark. Og levende dyr: Kaniner, fugle vandrende pinde, fisk...

- Og på sigt vil vi også gerne have får, geder etc, siger Helle Smith.

Og selv om dyrene selvfølgelig er børnenes kæledyr, sætter Naturbørnehaven en ære i at forholde sig ganske naturvidenskabeligt til den natur, den navigerer i.

- For nylig var vi nødt til at slå en af børnenes kaniner ihjel, fordi den var syg. Og det kan børnene godt forstå. Vi har lagt kaninen til forrådnelse, så vi senere kan bruge skellettet. Det vil børnene gerne se - og da vi bor på landet, er forældrene heller ikke så bakterie-forskrækkede.

Ungerne har heller ingen problemer med at kigge på, når de voksne hugger hovedet af kyllingerne. Og når der ligger en død ræv eller grævling i nærheden, henter Naturbørnehuset dem gerne ind til forrådnelse. På væggen hænger således det afpillede skelet af en ræveunge, som børnene har været med til at samle.

For øjeblikket kører institutionen et svampe-tema, som lige nu fylder rigtig meget både indendørs og udendørs.

- Og børnene må gerne røre ved alle svampene. Men de får selvfølgelig også at vide, at de altså ikke skal spise fluesvampene - eller andre af vores svampe, for den sags skyld. Hvis vi skal på svampetur og samle ind til frokosten, skal det ske sammen med nogle, der virkelig ved, hvad det handler om. Ikke sammen med en af os, der bare er god til svampe, forsikrer lederen.

Hylderne i institutionen er også fyldt med mikroskoper, pipetter og andet udstyr, der skal bruges, når børnene bliver kastet ud i forskellige eksperimenter.

Annonce

Græs og bistader i stedet for cykler

Arealerne rundt om institutionen adskiller sig også fra de mere traditionelle legepladser.

- Vi har eng over det hele, så der er ingen af vores børn, der kører på cykler eller i biler. Ingen gynger, men hængekøjer. Og om kort tid vil vi etablere fire bistader, og bygge hobbit-huse ind i en skrænt.

Lige nu er pædagogisk assistent Mathias Lindgaard i fuld gang sammen med en flok unger at bygge blomsterkummer - jord-til-bord-kummer - hvor børnene kommer til at kunne se deres egen mad vokse til.

Helt specielt for personalet i Naturbørnehuset er også, at de selv har været med til at bestemme, hvordan deres nye institution er indrettet.

- Sammen med en arkitekt har vi selv siddet med ved tegnebordet helt fra starten, så det hus, vi nu er flyttet ind i, er præcis, som vi gerne vil have det.

Prisen for byggeriet er 9 millioner kroner - penge, som Mellerup Fri- og Efterskole langt hen ad vejen selv havde på kontoen. Og med de mange flere børn, institutionen nu har fået under sinde vinger, er personalegruppen næsten blevet fordoblet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Overfaldet af vilde køer: 67-årig kvinde hårdt kvæstet på Helgenæs

Annonce