Annonce
Danmark

Funding: Mette Frederiksens stærkeste våben er den latente trussel om valg

Thomas Funding. Foto: Frederik Steen Nordhagen
Regeringen går ind i efterårets store forhandlinger med en kæmpe overhånd. Socialdemokratiet står bomstærkt i meningsmålingerne, og de borgerlige partier tilsvarende svagt. Det giver Mette Frederiksen en fordel, når der lige om lidt skal forhandles om tidligere pension til Arne. For tør Kristian Thulesen Dahl afvise hende, hvis han tror, det kan udløse et valg?
Annonce

Jeg er ikke stolt af det, men nogle gange bruger jeg beskidte trick overfor mine børn. Når bølgerne går højt, og de ikke vil makke ret, trækker jeg en sjælden gang imellem den ultimative trumf, og truer med at tage Ipad'en fra dem resten af dagen. En desperat fars sidste udvej. Men det virker.

Det er min overhånd i de evige forhandlinger om oprydning, fortæring af grøntsager og tandbørstning. Nogle gange behøves jeg sågar ikke engang fremsige truslen. Ungerne ved godt, hvad der sker med den teknologiske sutteklud, hvis de kører konflikterne ud på et overdrev.

Og lidt på tilsvarende vis har Mette Frederiksen også et klart overtag, når det kommer til de borgerlige partier, hvilket i særdeleshed gælder Venstre og Dansk Folkeparti.

Der er ikke længe til, at forhandlingerne om finanslov, genopretning af dansk økonomi og ret til tidligere pension går i gang, og det virker tydeligt til, at regeringen satser på, at i hvert fald de to sidste aftaler skal laves hen over midten – og måske endda også finansloven.

I praksis betyder det, at særlig Venstre og Dansk Folkepartis mandater er i spil, men selvom Mette Frederiksen på den måde har brug for Jakob Ellemann-Jensen og Kristian Thulesen Dahls velvilje i forhandlingslokalet, betyder det ikke, at de kan tillade sig at opføre sig som mine børn en sjælden gang i mellem gør.

For hvor jeg har en overhånd overfor, fordi jeg kan inddrage deres Ipad, så har Mette Frederiksen en kæmpe fordel ved, at hun som statsminister har ret til at udskrive valg.

Lige nu står Socialdemokratiet nemlig voldsomt stærkt i meningsmålingerne. De fleste institutter måler således det gamle arbejderparti til en tilslutning på omkring 33 procent af stemmerne. Det er syv procentpoint højere end valgresultatet.

Anderledes ser det ud for Venstre, der ligger på lige cirka 20 procent, hvilket 3 procentpoint lavere end valgresultatet. Og bedre ser det ikke ud for Dansk Folkeparti, der roder rundt på rundt regnet syv procent – altså væsentligt under det horrible valgresultat på 8,7 procent.

Det ville være en regulær katastrofe for Kristian Thulesen Dahl, hvis Mette Frederiksen valgte at udskrive valg lige nu. Dansk Folkeparti er stadig i krise og kun lige begyndt på genopbygningsarbejdet.

Og også for Jakob Ellemann-Jensen ville et valg i utide være pænt problematisk. Venstres strategi baserer sig tydeligvis på, at valgperioden bliver lang, og de er derfor ikke i nærheden af at være klar til at føre valgkamp.

Alt det kan Mette Frederiksen naturligvis godt se, og det vil være dumt af hende ikke at forsøge at udnytte det. Smede mens jernet er varmt for nu at bruge en kliche. Det bør derfor ikke komme som en overraskelse, hvis regeringen inden længe begynder at varme op om forhandlingerne om tidlig pension.

Socialdemokratiets strategi har fra starten været langt an på, at Arne-aftalen skal indgås med Dansk Folkeparti, da Radikale Venstre er midt imod Socialdemokratiets store slagnummer fra valgkampen.

Det har efterladt Kristian Thulesen Dahl i et dilemma. På den ene side vil det være dumt af ham at lægge stemmer til indfrielsen af Mette Frederiksens største valgløfte, hvilket vil være en kæmpe sejr for Socialdemokratiet, men på den anden side er det en dagsorden, DF’s vælgere elsker.

Thulesen Dahl var derfor allerede inden corona presset af dagsordenen, og med det nye styrkeforhold i meningsmålingerne er det kun blevet værre.

For tør DF-formanden gøre sig rigtig besværlig i de kommende forhandlinger, hvis han samtidig frygter, at Mette Frederiksen kan finde på at bruge et kuldsejlet forhandlingsforløb til at udskrive valg? Og hvad med Jakob Ellemann Jensen? Hvor meget tør han presse citronen, hvis han bliver budt op til dans i finanslovsforhandlingerne til efteråret?

Det er selvfølgelig ikke sådan, at Mette Frederiksen eller finansminister Nicolai Wammen åbent vil sidde og true med valgudskrivelse ved forhandlingsbordet. Det er kun desperate fædre, der kan finde på den slags. Men truslen ligger der latent, så længe meningsmålingerne ser ud, som de gør, og det kommer til at betyde noget for, hvem der har det psykologiske overtag i forhandlingslokalet senere på året.

Fundings udvalgte citater fra ugen i politik

- Det er faktisk en lille smule fantasiløst altid bare at pege på CO2-afgifter. Det er, som om det er blevet et vidundermiddel, der kan løse alle klimaproblemer. Der findes ikke noget sted i verden, der har introduceret sådan en Georg Gearløs-agtig model, som Klimarådet foreslår.

Klimaminister Dan Jørgensen (S) var i Børsen ude og kritisere det forslag, som Klimarådet har fremlagt. De vil have lagt en CO2-afgift på alle varer, så det, der forurener meget, bliver dyrere. Klimarådet er et uafhængigt organ, der består af nogle af landets fremmeste eksperter. Det er deres opgave at rådgive Folketinget i klimaspørgsmål.

- Det er vigtigt, at det ikke er statsministeren, der evaluerer sig selv, men at det er Folketinget og uafhængige eksperter, der evaluerer regeringens og myndighedernes indsats.

Et flertal udenom regeringen vil hyre fem uvildige eksperter til at undersøge regeringens og myndighedernes håndtering af corona-krisen. Det kunne Venstres gruppenæstformand Karsten Lauritzen i denne uge fortælle til Politiken.

- I Sverige udgav man pjecen: "Information til dig, der er gift med et barn". I Danmark adskilte vi så mange barnebrude fra deres ældre mænd, som vi kunne.

På trods af at en undersøgelseskommission lige nu er ved at undersøge, om Inger Støjberg pressede sit embedsværk til at bryde loven, bliver den tidligere minister ved med at advokere for adskillelse på facebook.

- Regeringen trak en klædedragt ned over sin politik og gav indtryk af, at det var den sundhedsfaglige rådgivning at lukke ned. Det tangerer en usandhed.

Professor i sundhedspolitik ved SDU Kjeld Møller Pedersen var ude med en krads kritik af regeringen, efter at Jyllands-Posten kunne fortælle, at sundhedsmyndighederne øjensynligt aldrig har anbefalet en så markant nedlukning af landet, som den Mette Frederiksen valgte.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Østjylland

Overfaldet af vilde køer: 67-årig kvinde hårdt kvæstet på Helgenæs

Østjylland

Naturstyrelsen trods alvorlig nedtrampning af kvinde: Det er sikkert at færdes blandt kreaturerne

Annonce