Annonce
Danmark

Funding: Pest eller kolera for Ellemann

Thomas Funding Foto: Michael Nørgaard
Man plejer at sige: Desto flere desto bedre. Det er ikke tilfældet i blå blok. Nyheden om partiet Fremads undfangelse er ikke blevet vel modtaget i Venstre. Nærmest lige meget hvad der sker herfra, er det skidt for Jakob Ellemann-Jensen.
Annonce

Hvis Venstres formands hår virker en smule mere gråsprængt og tindingerne højere end normalt, giver det mening. Torsdagens nyhed om partiet Fremads indtog på den politiske scene gør et i forvejen stort problem for Venstre og Jakob Ellemann-Jensen endnu større.

Når man kigger på blå blok, er det svært ikke at komme til at tænke på venstrefløjen i 70’erne og 80’erne. DKP, Fælles Kurs, KAP, Marxistisk-Leninistisk Parti, SAP, SF og VS. Blot nogle af de partier, vi for længst har glemt, men som huserede på den yderste venstrefløj dengang.

Dengang var det Jens Otto Krag og Anker Jørgensen, der fik grå hår i hovedet. Det var en håbløs situation, hvis man ville være statsminister. Enten kunne man ikke blive det, eller det var - hvis det endelig lykkedes - voldsomt svært at regere.

Problemet dengang som nu var, at de små partier langt hen ad vejen går efter de samme stemmer. Og fordi de alle balancerer tæt på spærregrænsen på de to procent, risikerer de derfor meget let at komme til at kannibalisere på hinanden i en grad, så ingen overlever. Bliver et parti ikke valgt, får blokken ingen mandater i Folketinget, og stemmerne er således spildte.

I nyere historie er 1988-valget nok det bedste eksempel. Her havde rød blok samlet et stemmespild på 4,9 procent. I Danmark har vi historisk meget tætte valg, og at forestille sig, at de resterende partier i en blok kan kompensere for et tab af den størrelsesorden, er ganske urealistisk.

Og det er da også netop problemet, hvis vi spoler tiden frem til i dag. Ved det seneste folketingsvalg blev Kristendemokraterne, partiet Klaus Riskær Petersen og Stram Kurs ikke valgt. Det betød et stemmespild på omkring 4,3 procent eller helt præcist 153.923 stemmer. Man kan selvfølgelig altid diskutere, om et parti som Stram Kurs tilhører blå blok, men bundlinjen er lige meget hvad, at blå blok havde et massivt stemmespild ved valget, og det var med til at gøre en svær opgave endnu sværere.

Og nu bliver det så altså værre endnu. Et nyt parti har meldt sin ankomst, og derudover kæmper Liberal Alliance for sin overlevelse. Vi kan derfor potentielt ende med, at op imod seks borgerlige partier ikke bliver valgt i Folketinget - med et fuldstændig uoverskueligt stemmespild til følge.

Der er selvfølgelig stadig en noget spekulativ størrelse. En række af partierne skal for eksempel først have samlet flere end 20.000 vælgererklæringer sammen for at blive opstillingsberettigede. En mindre detalje.

Men her kan spillet faktisk blive endnu mere speget. Man skal således ikke have talt med mange af de politikere, der var aktive tilbage i 70’erne og 80’erne, før de begynder at fortælle røverhistorier fra de gode gamle dage.

Dengang var det ikke unormalt, at man forsøgte at skade den modsatte blok ved at skrive under på vælgererklæringer for partier, der kunne øge modstanderens stemmespild. Personligt har jeg allerede hørt fra kilder i rød blok, at de har givet deres støtte til partiet Fremad alene af den grund.

Frygten for stemmespild betyder dog ikke, at det er et meget mere ønskværdigt scenarie for Jakob Ellemann-Jensen, at de mange små blå partier bliver valgt til Folketinget. Det er et valg mellem pest og kolera for venstreformanden.

Det kan få det til at løbe koldt ned ad ryggen på de fleste venstrefolk, når de tænker på at skulle forsøge at regere på et flertal bestående af op imod ni partier, hvoraf flere af dem er enkeltsagspartier med meget kantede holdninger. Det virker som en umulighed.

Det erkendte Lars Løkke Rasmussen (V) i valgkampen, hvilket var en del af årsagen til den famøse melding om et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Ellemann virker til at være et andet sted. Han satser på den blå familie. Forholdet til Nye Borgerlige forsøges normaliseret, og Løkkes forsøg på at bygge bro til Radikale Venstre lader til at være indstillet.

Og det er selvfølgelig heller ikke sådan, at det helt kan afvises, at det kan lade sig gøre at blive statsminister på blå bloks mandater. Jakob Ellemann kan håbe på, at det ikke lykkes for alle de små partier at blive opstillingsberettiget, og at de, der kommer på stemmesedlen, både er nogle, der kan blive valgt, og som han kan samarbejde med. Og så er der selvfølgelig muligheden for, at noget af stemmespildet udligner sig, hvis et parti som Alternativet ikke bliver valgt ind ved det næste valg.

Men lige meget, hvordan man vender og drejer det, var denne uge et tilbageslag for Venstres formand. Valgkampen ligger langt ude i fremtiden, men han er fra start bagud på point.

Fundings udvalgte citater fra ugen i politik

- Der skal ske noget. Der skal mere sund fornuft ind i udlændingepolitikken.

Havde regeringen håbet, den kunne undgå at diskutere udlændingepolitik i finanslovsforhandlingerne, blev den skuffet. Radikale Venstres Morten Østergaard krævede over for Altinget lempelser og kom med fire forslag

- Det her er et forsøg på at sige, at vi gerne vil have et økonomisk, liberalt parti, som samtidig er værdiliberalt i forhold til udlændingepolitik, retssikkerhed og den slags.

Sådan forklarede serie-partistifter Simon Emil Ammitzbøll-Bille over for DR sit nye parti Fremads politiske projekt og berettigelse

- Det kunne jo godt tyde på, at Fremad har en værdipolitik, der minder meget om Radikale Venstres. Og det er bare ikke der, vi i Liberal Alliance står.

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, kommenterede over for TV2, hvordan har ser på det parti, to af hans nu tidligere partifæller har stiftet

- Vi kan se, at de imødekommer ønsket om, at de, der overflyves med den højeste støjværdi, får tilbudt opkøb. Men ellers synes vi ikke, at 230 millioner kroner er et prangende beløb, hvis man ser på, hvor mange der er omfattet.

Formand for Foreningen Flyvestation Skrydstrups Naboer Agnes Rosenlund var ikke imponeret over denne uges nyhed om, at regeringen vil syvdoble det planlagte beløb til erstatninger på grund af støjgener fra de nye kampfly

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Navne, noter og bud på opstillingen: Profiler vender tilbage til Europa-jagt

Annonce