Annonce
Randers

Fussingø: En dynge plastaffald siger alt

Billedkunstner Renè Holm havde samlet familiens plast-forbrug og smidt det i en dyng på gulvet i et af udstillingsrummene. Så kan man få en fornemmelse for vores overforbrug. Foto: Lars Rasborg
Mange gode og velmenende ord om klima og bæredygtighed. Mange tankevækkende kunstværker, der sætter vores behandling af kloden i spil. Og så er der altså lige en families halvårlige forbrug af plastikemballage, der sætter tingene i relief. Det sker på Fussingø Slot, hvor kunsten er spændt for miljøvognen, og hvor arrangøren af det hele, Randers Kunstforening, sætter nye standarder for, hvad man kan bruge kunsten til.
Annonce

Randers: "Save the Earth" står der med store, hoppende bogstaver på et lærred, der var stillet op ved talerstolen, da Randers Kunstforening lørdag åbnede sin udstilling "Natur=vis" på Fussingø Slot.

Maleriet er lavet af 7-årige Alma, der til hverdag bor i Washington. I julen var hun hjemme og besøge morfar og mormor, Peter og Dorthe Hjort i Hornbæk. Da var det, den lille klimaaktivist slog til, og malede billedet, som hendes mormor, der er formand for kunstforeningen, alligevel tog med til ferniseringen.

- Det er jo børnene, vi skal satse på. Det er dem, der kan forandre verden, pointerede Dorthe Hjort.

Og barnebarnets maleri står fint som overskrift for en spændende og banebrydende udstilling, som den hjemløse Randers Kunstforening er arrangør af. Rammerne leverer Fussingø Slot. Så både de ydre og indre linjer går i hak. For kunstforeningens ærinde er at lade kunsten fokusere på vores miljø og måden, vi behandler det på.


Klimakrisen er en kompleks størrelse. Den er global. Og lige nu skubber den til stabiliteten på kloden.

Torben Hansen


Og det er bestemt noget af en øjenåbner, man bliver præsenteret for på Fussingø. Nogle kunstnere siger det med humor, som en Andreas Schulenberg, der lader sin keramik-løve ligge på et tigerskind. Andre går mere håndgribeligt til værks.

Annonce

Familiens forbrug af plast

Billedkunstneren Renè Holm smider problematikken lige i fjæset på os med sin affaldsbunke midt i et af udstillingsrummene. Han har samlet sin families forbrug af plastaffald for et halvt års tid. Det er blevet til en skræmmende hob plastik, der lægger sig kvælende omkring nogle oprejste træstammer, som kæmper de for livet. På væggene fortsætter Holm diskussionen i et par malerier, hvor naturen sættes i scene ud fra et miljøbevidst synspunkt.

Natur=vis

Kunstudstilling, hvor 12 kunstnere fokuserer på natur, miljø og bæredygtighed.

Udstillingen er arrangeret af Randers Kunstforening.

Den kan opleves på Fussingø Slot i perioden 26. september-18. oktober.

- Dette her er kun vores emballage af plast. Den ville jo have været dobbelt så stor, hvis jeg også havde taget glas, pap og folie med. Når jeg ser på bunken, kan jeg ikke lade være med at spørge mig selv: - Hvorfor skal kød, grønsager, ja nærmest alle fødevarer pakkes ind i plast, siger René Holm og peger på plastbakkerne, klorinflasken og alle de andre tomme emballager, som hans familie på seks har brugt i løbet af et halvt år. Og ja. Det er et skrækeksempel på vores overforbrug af emballage.

Annonce

Rentabel forandring

Bæredygtig emballage var et af de emner, som SCR-direktør Louise Koch beskæftigede sig med i sin tale i forbindelse med åbningen.

Hun arbejder i tech-giganten Dell Technologies, hvor hun blandt andet beskæftiger sig med bæredygtighed som en rentabel forretning.

- Vi er godt i gang med at lave det helt store overtræk på klimakontoen. Og vi ser i dag klimaforandringer i verden. Men de rammer skævt. Det er de fattigste på kloden, der rammes hårdest, understregede Louise Koch, der også satte spørgsmålstegn ved, at det skulle være en menneskeret at hver familie har to biler, flere i'Pads samt flere udenlandsrejser om året på kontoen.

Hun er ikke tilhænger af den løftede pegefinger. I stedet mener hun, at det handler om at inspirere til i fællesskab at løse problemerne og skabe det gode liv for alle mennesker.

- I bund og grund er mit arbejde at gøre verden bedre gennem business. Og at inspirere erhvervslivet til at udvikle forretningsmodeller til bæredygtig produktion, pointerede Louise Koch, der sagtens kan se en forbindelse mellem naturen og kunsten.

For kunsten opererer i det åbne rum, der giver plads for kreativitet og nye løsninger.

Annonce

Fin symbiose

Borgmester Torben Hansen ser ikke kunsten og naturen som hinandens modsætninger.

- De to er hinandens forudsætninger, konkluderede Hansen i sit indlæg, hvor han glædede sig over en kunstudstilling, der i den grad tager naturen og miljøet alvorligt.

Pernille Egeskov er en af de 12 kunstnere, der via sin kunst sætter fokus på naturen, på Fussingø Slot. Foto: Lars Rasborg

- Vi ser med bekymring, med angst på klimaforandringerne. Men vi skal også se det med et håb. Nemlig håbet om at lave ting om. Det er altid håbet, der har drevet tingene og udviklingen frem, konstaterede Torben Hansen, der altså også mener, at vi har en grundlæggende etisk forpligtelse til at gøre kloden bedre.

- Klimakrisen er en kompleks størrelse. Den er global. Og lige nu skubber den til stabiliteten på kloden, sagde borgmesteren, der ved samme lejlighed lagde et godt ord ind for en travetur i de smukke omgivelser omkring Fussingø Slot og ikke mindst nationalparken og Læsten Bakker.

Og med den udstilling, hvor 12 kunstnere udforsker og fokuserer på vores forhold til kloden og ikke mindst måden, vi behandler den på, er der blevet skabt en fin symbiose mellem kunst og natur. Vi kan på en og samme tid udforske dem begge og mærke en klar forbindelse mellem de to ved at gå rundt i udstillingen og bagefter ud i naturen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Kontant anfører og frustreret målscorer: - Toget er på vej hen ad perronen

Østjylland

Beboere og medarbejdere smittet: Bofællesskab for handicappede hårdt ramt af coronaen

Annonce