Annonce
Randers

Fussingø Naturnationalpark et skridt tættere på: Lovgrundlag og lempelse af dyreværnslov vedtaget i Folketinget

Lovgrundlaget for den kommende naturnationalpark ved Fussingø er nu på plads. Foto: Annelene Petersen
Rammerne for Danmarks kommende naturnationalparker på statens arealer er på plads, efter at miljøminister Lea Wermelins lovforslag torsdag er stemt igennem i Folketinget. Det betyder, at den omdebatterede Naturnationalpark Fussingø nu er ét skridt tættere på at blive til virkelighed.

Randers/Gribskov: Om et år kan danskerne besøge Naturnationalpark Fussingø ved Randers og Naturnationalpark Gribskov i Nordsjælland – de to første i rækken af op imod 15 nye naturnationalparker.

Her får naturen lov til at udvikle sig på mere naturlige præmisser, og arealerne bliver uden skov- og landbrugsproduktion, så de kan udvikle sig til en mosaik af forskellige naturtyper, der skal give gode levesteder for både dyr og planter. Samtidig skal naturnationalparkerne give nye, spændende naturoplevelser i hele landet.

Men for at det kan lade sig gøre, har der været brug for at skabe en retlig ramme for etableringen og forvaltningen af naturnationalparkerne. Derfor præsenterede miljøminister Lea Wermelin i januar et lovforslag, der skal sikre netop dette. Og det har et bredt flertal i Folketinget nu stemt igennem.

Annonce

- Vi står i en naturkrise, hvor tusindvis af dyre- og plantearter er i fare for at uddø. De kommende naturnationalparker skal være med til at få vores natur på fode igen, men det kræver et opdateret regelsæt, som giver bedre rammer for netop natur og biodiversitet. Det får vi nu, siger miljøminister Lea Wermelin.

Fokus på dyrevelfærd

Socialdemokratiet, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Konservativt Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet stemte torsdag for den nye lovramme. Et vigtigt fokusområde har været at sikre dyrevelfærden.

- Når vi lader dyrene give naturen en hjælpende hånd, har vi samtidig et ansvar for at sikre dyrevelfærden, det må vi aldrig gå på kompromis med. Det er ikke til diskussion, at de græssende dyr på statens arealer skal have det godt og trives, siger miljøminister Lea Wermelin.

Fakta om dyrehold i Naturnationalparkerne

Udgangspunktet for naturnationalparkerne er, at områderne skal kunne understøtte de store græssere året rundt med naturlig føde fra græs eller krat.

Bestanden af de udsatte dyr og dyrenes afkom skal tilses jævnligt for at sikre, at bestanden klarer sig i det naturlige miljø, hvor de er blevet udsat.

Tilsynet skal også omfatte en vurdering af dyrenes huld og adfærd. Det skal fremgå af forvaltningsplanerne for områderne, hvordan dyrenes velfærd sikres, herunder hvordan eventuelle syge eller tilskadekomne dyr skal opdages og håndteres, så de ikke udsættes for unødig lidelse, og hvordan der skal ske regulering af bestanden, hvis levevilkårene ændrer sig.

Naturstyrelsen vil desuden udarbejde en beredskabsplan for håndtering af dyrene i særligt kritiske situationer, for eksempel i tørkeperioder eller særligt kolde vintre.

Med i pakken fulgte en lempelse af dyreværnsloven, der betyder, at Miljøministeriet fremover kan dispensere de kommende særlige naturnationalparker for nogle af reglerne i dyrevelfærdsloven, der blandt andet handler om de løbende tilsyn, der skal føres med dyrene.

Det vil sige, at man i naturnationalparker nu får mildere krav til, hvor ofte man skal tilse og fodre dyrene.

Lokalt betyder det, at de stude, der allerede er udsat ved Fussingø, ikke længere skal tilses hver dag, som det ellers har været tilfældet indtil nu. Det samme kommer til at gælde for det kronvildt, der efter planen skal sættes ud, inden Naturnationalpark Fussingø efter planen åbner til foråret 2022.

Nu skal det besluttes, hvor de resterende 10 naturnationalparker skal placeres. Udover Fussingø og Gribskov, er de tre næstes placering i Almindingen på Bornholm, Stråsø mellem Herning og Holstebro og Tranum ved Jammerbugt også på plads.

Hvis man har en idé til, hvor den næste naturnationalpark skal ligge, kan man inden 2. august klikke sig ind på Naturstyrelsens interaktive kort og angive sit bud på en placering.

Annonce
Randers For abonnenter

Der er rift om 132 nye lejligheder på Gl. Hobrovej - tre måneder før, de står færdige, er en fjerdedel lejet ud

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: 358 blev konstateret smittet det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Byens mindste isbutik sælger ud af varelaget før sæson-nedlukning og ny ejer: - Det har været mega sjovt

Randers FC For abonnenter

Randers FC-komet har taget turen fra den næstbedste række til uundværlig nøglespiller på et halvt år: - Flere og flere er ved at få øjnene op for ham

Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Randers

René har reddet den svingdør, der har set det hele ske: Nu går byggeriet af lejligheder i gang i den gamle kro

Randers

Den stærke blæst pressede vandet ind i de små havne: Se højvandsfoto fra Mellerup og Voer

Sport For abonnenter

Billeder og reaktioner fra sæsonens første hjemmesejr: Specielt én ting glæder Randers HK-chefen

Danmark

Valget er hans: Manden med den sorte hat er bekymret over klimaforandringer

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Danmark

En lugt af død bredte sig i kvarteret: - Naboerne spurgte, om jeg havde lig i drivhuset

Randers

Fra stille villavej til trafikhelvede: Beboere i kamp for at få trafikken væk fra deres vej

Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Randers

Dyrehaven begynder at skyde hjorte for at holde bestanden nede: EU-regler kan betyde, at næsten alle havens hjorte skal aflives

Annonce