Annonce
Debat

Fussingø skal være en gevinst for både naturen og friluftslivet

Læserbrev: Nu ligger projektforslaget klar til Danmarks første naturnationalpark, der både skal give naturen en hjælpende hånd og give os alle gode muligheder for at opleve Fussingø.

Naturen i Fussingø har en særlig plads i hjertet hos rigtig mange mennesker. Ikke kun dem, der er heldige at bo i gå-afstand. Men også de mange, der tager cyklen eller bilen for at svømme en tur med vennerne, samle svampe eller bare få skuldrene ned og kigge op i trækronerne.

Interessen var derfor stor, da vi forrige mandag holdt borgermøde om den kommende naturnationalpark og det projektforslag, der nu ligger klar og er i høring indtil midten af juni.

Annonce

Et forslag, som blandt andet er blevet til med input fra en lokal projektgruppe med beboerforeninger, brugerlaug, støttegrupper og mange andre, der har spillet ind med idéer, bekymringer og begejstring.

Med naturnationalparken skal mange ting gå op i en højere enhed: Vi skal give naturen en hjælpende hånd. Holde fast i friluftslivet. Og sørge for, der fortsat er gode muligheder for at opleve Fussingø. Hensyn, som der alle er taget højde for i projektforslaget.

Som mange nok har hørt, skal der udsættes store planteædende dyr i Fussingø. Fordi de ved at græsse, gumle og gå rundt i arealet skaber levesteder for andre arter. Skovene vil blive holdt mere lysåbne, og der vil komme endnu flere gode levesteder for svampe, sommerfugle, biller og fugle.

Mange ryttere har været bekymret for, om der kom vildheste i Fussingø. Det har vi lyttet til. Og derfor lægges der ikke op til vildheste i Fussingø. I stedet bliver der udsat krondyr og stude – altså kastrerede tyre, som er meget rolige dyr.

Selvom det er rolige dyr, skal vi selvfølgelig undgå, at de løber rundt på hovedvejen mellem Randers og Viborg. Eller står ude i indkørslen hos naboerne til Fussingø. Derfor kommer der hegn omkring naturnationalparken.

Hegnet skal holde dyrene inde, ikke mennesker ude. Der bliver derfor indgange alle de steder, hvor der i dag er veje eller stier, så man fortsat kan besøge Fussingø til fods, på cykel, hesteryg eller i bil. Og der kommer mindre åbninger i hegnet, så harer, ræve, grævlinger og rådyr stadig kan bevæge sig ind og ud.


Dyrene skal så vidt muligt passe sig selv. Men vi har et ansvar for at passe godt på dem.


Bliver det så sådan, at man ikke vil kunne se skoven for bare krondyr og stude? Nej, Naturstyrelsen har lavet en beregning af, hvor mange store dyr der maksimalt kan være i Fussingø. Det er 150 stude og 100 krondyr – altså under én stud for hver fem fodboldbaner. Og bestandene skal opbygges gradvist, så man løbende kan justere.

Dyrene skal så vidt muligt passe sig selv. Men vi har et ansvar for at passe godt på dem. Når man besøger Fussingø, skal man ikke være i tvivl om, at dyrene har det godt, og dyrevelfærden er i orden. Derfor bliver der skærpet dyrlægetilsyn. Og der laves en beredskabsplan for, hvad man gør, hvis der for eksempel er en meget hård vinter.

Selvom naturen skal blive mere mangfoldig, er der meget andet, der ikke ændrer sig. Man vil fortsat kunne tage en tur på mountainbiken eller bruge de eksisterende shelter- og bålpladser. I forslaget lægges der endda op til en ekstra shelterplads og tre nye udsigtstårne, der eventuelt indrettes med shelters i bunden.

Er man hundeelsker, kan man stadig træne med sin hund. Det bliver dog i en ny hundeskov i Udskovene umiddelbart syd for naturnationalparken. Her bliver både bedre faciliteter og fortsat gode muligheder for parkering.

Og så kan man selvfølgelig fortsat nyde den skønne natur til fods. Blandt andet med to nye afmærkede vandreruter. Ligesom der laves ekstra stier langs ydersiden af hegnet.

Med projektforslaget lægger vi derfor op til, at Danmarks første naturnationalpark skal opfylde to vigtige formål: Nemlig at beskytte vores trængte natur til de kommende generationer. Og give os alle mulighed for flere spændende og vilde oplevelser i det fri.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Tidsplan skubbet endnu engang: Arenaen får nyt, bulefrit gulv til sommer

Randers FC For abonnenter

Thomasberg er tilfreds med indsats og pointhøst, men ser spillere, der kan brænde mere igennem: - Han er mere underholdende end Sisto

Randers

Se video og billeder: Wrestler på 48 år er stadig aktiv - Kim 'Chaos' kan slet ikke lade være med at dele øretæver ud

Randers

Heldig randrusianer kom lige forbi og købte en Lottokupon: Snuppede 19 millioner kroner lørdag aften

Østjylland

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Randers FC For abonnenter

Højt tempo og urolig fodboldkamp: Flere talenter satte sig igennem i sæsonens første sejr

Debat

Debat: 'Take the money and run' - den ultimative naivitet

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Kommune-kiks dumper nybyggede Thors Tårn i handicapvenlighed: - Det er ikke kun en faglig fejl, men også en afvigelse fra vores normale procedure

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Erhverv

Lokal firma trykker bæredygtige valgplakater i tusindvis - men bare ikke med politikere fra Randers, fortæller en skuffet direktør

Randers For abonnenter

Efter sag om facebook-opslag om mandestrip: Randers Kommune meldt til Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø

Randers

77-årige Else Marie er fanget i Thors Tårn: - Jeg kan ikke komme nogen steder uden hjælp

Annonce