Annonce
Randers

Daka ramt af defekt ozonanlæg - kan betyde to måneders stank

Naboerne omkring Daka Secanim har opdaget, at der var noget galt med fabrikkens måde at håndtere lugten på. En ozon-generator er brudt ned, oplyser fabrikschefen. Arkivfoto: Richard Sylvestersen
Har du også kunnet lugte det? I flere dage har de omkringliggende landsbyer kunnet opleve en umiskendelig, sødlig lugt af død og forrådnelse. Daka Secanim oplyser, at et nyt ozon-anlæg er bestilt, men det kan først sættes op om to måneder.
Annonce

Randers og omegn: Er du en af dem, der har kunnet lugte Daka Secanim mere end normalt i den seneste tid?

I flere dage har naboerne omkring kød- og benmelsfabrikken Daka Secanim oplevet, at det ikke er en hemmelighed, hvad virksomheden arbejder med: Døde dyr i forrådnelse.

Der lugter sødligt fælt i huse, i biler og selvfølgelig udenfor i naturen. Normalt er det et fænomen, der kan opleves i meget varme somre, men denne gang er det et vinterfænomen.

På Facebook-opslag i blandt andet Harridslev og Assentoft kan man erfare, at lugten når langt omkring, både i de to byer, men også borgere fra Mellerup, Støvring og Albæk har de seneste dage været ramt af stanken.

Hvorfor fabrikken, der stadig i folkemunde kaldes Kronjyden, afgiver den fæle lugt for tiden, blev i weekenden livligt debatteret på de sociale medier.

Annonce

Otte klager søndag

Mandag kom der en pressemeddelelse på sagen fra fabrikken, hvor Daka beklagede lugtgenerne.

I den står der, at flere naboer til Dakas fabrik i Randers i weekenden havde oplevet lugtgener. Det skyldes et nedbrud på et af de ozon-anlæg, som fabrikken har monteret for at nedbringe lugtgenerne.

- Vi beklager de periodevise lugtgener omkring fabrikken. Vi har arbejdet på højtryk for at få anlægget op at køre, men det har vist sig, at den defekte ozon-generator ikke kan repareres. Vi har derfor bestilt et nyt anlæg, der bliver monteret i uge 12. Det skal speciallaves fra bunden af, og vi har endda betalt ekstra for at få det lavet hurtigere. Indtil da forsøger vi at tilrettelægge driften, så generne bliver mindst mulige for naboerne, siger Per Dunkelskov Thomsen, udviklingsdirektør i Daka.

De første problemer med ozon-anlægget viste sig i december, hvor nedbruddet blev meldt til Miljøstyrelsen, og arbejdet gik i gang med at få anlægget op at køre.

- Det har indtil nu været vores vurdering, at et nedbrud på ozon-anlægget på denne årstid ikke ville give anledning til lugtgener. Udover ozon-anlægget renser vi luften i et biofilter, der i kolde perioder normalt er tilstrækkeligt. Da vi i går (søndag) modtog otte klager, har vi orienteret om sagen på vores hjemmeside. Vi beklager den hidtil manglende orientering om problemerne med ozon-anlægget, siger Per Dunkelskov Thomsen.

Annonce

Lært af episoden

Han fortæller, at fabrikken har lært af denne episode, og fremover vil man bestræbe sig på at være hurtigere til at melde ud, hvis der kan være lugtgener i farvandet.

Fabrikken monterede i 2019 et ekstra ozon-anlæg for at nedbringe lugtgenerne. Det nye anlæg kører normalt, mens det gamle nu står til udskiftning.

Med hensyn til, hvor lugtgenerne rammer, er det afhængig af vind og vejr.

- Men faktisk også af høj- og eller lavtryk, for det kan bestemme, hvor fanen af lugt slår ned henne. Mange gange kan man slet ikke lugte noget ved fabrikken, fordi skorstenen fører lugten højere op og og længere væk, siger udviklingschefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Ny direktør for forsyning i Verdo

Annonce