Annonce
Østjylland

Fyrede sproglærere i Aarhus er frustrerede: Kan blive genansat til markant ringere løn

Lærdansk måtte fyre lærerne, da sprogskolen tabte et udbud af Aarhus Kommunes danskundervisning. Men nu er der godt gang i andre uddannelsestilbud, og der genansættes undervisere. Det sker imidlertid til en lavere løn. Arkivfoto

Lærdansk afskedigede 40 pædagogisk ansatte i forbindelse med tabt udbud. Nu kan nogen af dem få arbejdet tilbage - men til en dårligere løn. Forklaringen er at finde i overenskomsterne på området.

AARHUS: Først fyret - og så et tilbud om genansættelse til markant lavere løn.

Det er situationen for flere sproglærere ved Lærdansk i Aarhus.

Lærerne mistede arbejdet, da Lærdansk ved et udbud i oktober mistede opgaven med Aarhus Kommunes danskundervisning af flygtninge og indvandrere. Men nu er sprogskolen på banen med en anden type sprogundervisning, og tilstrømningen af kursister gør det nødvendigt at hyre undervisere.

I den forbindelse tilbydes nogle af de afskedigede sproglærere genansættelse. Men det sker til en månedsløn, som er 4.000 til 6.000 kroner lavere end tidligere.

- Det oplever lærerne frustrerende. Men Lærdansk lever op til de aftaler, som er indgået på området. Så vi kan desværre ikke gøre andet end at appellere til en fair behandling af de tidligere ansatte, siger formand Hanne Pontoppidan fra sproglærernes fagforening, Uddannelsesforbundet.

Lærdansk lever op til de aftaler, som er indgået på området. Så vi kan desværre ikke gøre andet end at appellere til en fair behandling af de tidligere ansatte.

Hanne Pontoppidan, Uddannelsesforbundet.
Sproglærerne hos Lærdansk i Aarhus har gennemlevet en omtumlet periode. Her er lærerne med deres opsigelser, men nu gør nogen af dem comeback hos Lærdansk. Arkivfoto

Afgørende tilskud

Sproglærernes lønnedgang skyldes, at der er flere overenskomster på området.

Tidligere underviste sproglærerne i et modulforløb døbt "Danskundervisning" (DU), og den undervisning er knyttet til en af overenskomsterne.

Nu satser Lærdansk på at fastholde og tiltrække kursister ved hjælp af især forløbet "Forberedende Voksenundervisning" (FVU). FVU hører sammen med en anden overenskomst, og den rummer ringere løn for sproglærerne.

- Størrelserne af lønningerne i de forskellige overenskomster matcher de beløb, som kommuner og stat bidrager med til uddannelsesforløbene i de enkelte aftaleområder. Der er ganske enkelt ikke så mange penge i FVU'en, og derfor kan vi ikke tilbyde højere lønninger. Men jeg kan sagtens forstå, at det for den enkelte er træls, understreger Gerhard Korbo, chef for Lærdansk i Danmark.

En sproglærer på DU-overenskomst tjener i gennemsnit ca. 36.000 kroner, mens lønnen for FVU-undervisere altså er omkring 5.000 kroner lavere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Smidt ud fra eksamen af rasende censor: Nu er nederlag vendt til succes for ordblinde Steffie

Annonce