Annonce
Livsstil

Gør-det-selv: Underligt ord

Tegning: Gert Ejton

? Hej Kjeld - apropos historien fra forleden om universal selvstarter. Det er længe siden, jeg sidst er stødt på det besynderlige ord, rekylstarter.

Jeg kom til at gruble lidt over denne sjove sprogforvanskning, for der er jo egentlig intet til fælles med den kraft, som rekyl fra et våben giver. Mon ikke det er opstået i en tid, hvor engelsk ikke var hverdagskost, og så har man bare lige fordrejet det oprindelige engelsk/amerikanske ord RECOIL, som direkte oversat er gen(op)spol - så giver det jo pludselig mening.

To andre sjove ord fra den tid - med samme klang: I USA kørte man "dirttrack", i Danmark kørte man "dørtræk" - og de amerikanske biler var udstyret med "sealed beam"-lygter (forseglede), medens det i Danmark blev til "sildebenslygter".

Det er da ret morsomt, og i disse globale engelsksprogede tider opstår sådanne velklingende forvanskninger næppe mere.

Venlig hilsen

Johnny Schmidt, Odense

! Hej Johnny - nej, det kan du have ret i. Unge mennesker i dag har via internettet så intimt et forhold til det engelske (i praksis den amerikanske afart) sprog, at der ikke længere er tale om at lade sig inspirere - de overtager i stedet de amerikanske udtryk og vendinger råt for usødet - uden at gøre sig den ulejlighed at fordanske dem, så de flyder ind i sproget.

I øvrigt ved jeg ikke med sikkerhed, om det der snoretræk, vi kender fra plæneklipperen, faktisk hedder rekylstart - men det gør det vel, siden der ikke er nogen, der har klaget ...

Venlig hilsen

Kjeld Bjerre

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Annonce