Annonce
Randers

Galleri: En festlig dag i roklubben

Gaffelbidderne fra Randers Rolaug vandt førstepladsen i travaljedysten for kvinder for tredje år i træk. Foto: Nanna Rønnov Johansen

Folkefesten ved Randers Roklub bød på tradionsrige travaljedyster samt den årlige kanindåb af roklubbens nye medlemmer.

Annonce

Randers: Lørdag eftermiddag blev der som tidligere år afholdt folkefest ved Randers Roklub, hvor alle var inviteret.

Programmet indeholdt blandt andet travaljedyster, hvor forskellige hold roede om kap i store 12-mands både kaldet travaljer.

I første omgang dystede Borgmesterbåden mod båden Land og By, og efterfølgende skulle tre klubber fra Randers og Mellerup ro mod hinanden, først damerne og sidenhen herrerne.

De tre dystende både var Sleipner fra Nørhald Rolaug, Buur fra Randers Travaljelaug og Thor fra Randers Rolaug. Alle skulle ro en kilometer, hvilket var lidt af en udfordring på en eftermiddag med skybrud, lidt torden og masser af blæst.

Der er mange traditioner forbundet med at ro i travaljebåd. Blandt andet skal roerne løfte årerne og råbe hurra tre gange, når kapløbet er slut.
Annonce

Gaffelbidderne vandt guld for tredje år i træk

- Vi gjorde det sgu!

Det var et begejstret rohold, der løb med sejren i damedysten. Her vandt Gaffelbidderne fra Randers Rolaug nemlig for tredje år i træk, da de var otte sekunder foran Buurhønsene fra Randers Travaljelaug.

De blåklædte vindere var knap nok kommet op af båden, før de blev modtaget med kram og lykønskninger fra venner og familie, som havde fulgt konkurrencen fra vandkanten.

- Jeg kan næsten ikke holde min telefon, fordi mine hænder ryster så meget, lød det fra en Gaffelbidderne, som dog godt kunne bruge hænderne til at udveksle highfives med veninderne.

En af bådens roere er Helle Johannesen, som til daglig er tandlæge, og med det stillesiddende job nyder hun at komme ud på Gudenå med klubben en gang om ugen.

- Det er godt for mig, fordi jeg får trænet alle mine muskler, sagde den glade vinder, der opfordrede andre af byens kvinder, unge som gamle, til at komme med i klubben:

- Vi ror hver mandag aften klokken 19. Man behøver ikke at ro, men er velkommen til at sidde med i stævnen og nyde udsigten.

Nye medlemmer af Randers Roklub blev indviet ved at gennemføre den såkaldte kanindåb, hvor Kong Neptuns slaver henter "kaninerne" fra deres kaninbur og døber dem.
Annonce

Ketchup og kold spaghetti til kaninerne

En anden tradition til folkefesten ved Randers Roklub er indvielsen af klubbens nye medlemmer. Nye medlemmer bliver kaldt kaniner, og da de skal have tildelt et klubnavn, bliver deres indvielse kaldt for kanindåb.

I år var der otte unge roere og tre seniorroere, som skulle døbes af ingen ringere end Kong Neptun, som kom sejlende ind til roklubbens pontonbro for at gennemføre dåbceremonien i Gudenå.

På land ventede kaninerne i "kaninburet", hvorfra de ikke kunne se, hvad der foregik ved vandkanten.

- Jeg vil ikke det her, men jeg vil gerne have et navn, lød det fra en af de yngste, der sad og ventede.

Én efter én blev kaninerne hentet af kongens slaver, som lagde dem op på et bord og fik klasket kold spaghetti, ketchup og mudder på sig. Efterfølgende fik kaninerne deres nye navn, som traditionene tro er sild, torsk, laks eller andre ferskvandsfisk, der svømmer i Gudenå.

Til sidst blev de vippet ned i vandet og var således døbt.

På pontonbroen stod de indviede medlemmer og varmede sig med tæpper og prøvede at få ketchuprester ud af håret.

- Jeg fik navnet Rødspætte, sagde den unge roer Andrea, der var glad for, at hun gennemførte sin kanindåb.

Slaverne pynter blandt andet kaninerne med ketchup og spaghetti, mens Kong Neptun siger et par ceremonielle ord.
Hver kanin får navn som Laks eller Sild, opkaldt efter Gudenåens fisk, og så bliver de til sidst døbt i åen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce