Annonce
Erhverv

Gamle mænd græd da byens hjerteblod blev revet ned: I dag er genopførelsen et nyt vartegn for byen

Skulpturen "Vi løfter i flok" fortæller historien om Grenaa Dampvæveri.  Den blev indviet i 2020 i anledning af B45's 75 års jubilæum - boligselskabet, der har revet de gamle bygninger ned og genopført dem til blandt andet boliger og kontormiljøer. Foto: Annelene Petersen
Planen om at rive det gamle dampvæveri ned til grunden og genopføre det som blandt andet studieboliger vakte stor modstand i byen, men resultatet er blevet så overbevisende, at flere har troet, at det er de gamle bygninger, der er blevet renoveret.

Grenaa: Grenaa Dampvæveri blev grundlagt i 1893. Fra 1919 var det Danmarks største væveri, og midt i 1950'erne havde væveriet sin storhedstid med over 800 ansatte. I dag huser den ikoniske bygning, der i mange år var byens største arbejdsplads, både senior- og studieboliger samt faciliteter for blandt andet Viden Djurs, Ungdommens Uddannelsesvejledning og Ungeindsatsen.

Da fabrikken lukkede i 2002, var der 170 ansatte på fabrikken, og frem til 2013 lå bygningerne øde hen og blev mere og mere faldefærdige at se på.

Faktisk var bygningerne så grimme, at man under et regentbesøg, hvor Dronning Margrethe skulle køre fra havnen til byen, endte med at lægge ruten via ringvejen i stedet for ad den direkte rute forbi det gamle dampvæveri, fordi man ikke ville være bekendt at lade ruten gå forbi de faldefærdige bygninger.

- Der var mange, der gerne ville renovere bygningerne og havde gode idéer - der var både tanker om kulturhus, svømmehal og restaurant, men pengene manglede. Havde der været en rig onkel, så havde alt kunnet lade sig gøre, siger Anders Lisvad, direktør i boligselskabet B45, der endte med at få ændret øjebæen til et nyt vartegn for byen.

Annonce

Stærke følelser i spil

Men det blev ikke til en renovering af de gamle dampvæveribygninger. Det blev derimod til en nedrivning og en genopførelse, selv om projektet til at starte med mødte stor modstand.

- Det var hjerteblod, vi ville rive ned og derfor var der modstand. Alle familier i Grenaa havde en, der havde arbejdet på dampvæveriet, så der var meget stærke følelser i spil, siger Anders Lisvad og fortæller, at den første reaktion fra borgmesteren og udvalgsformanden da også var, at "det skulle vi ikke bruge for meget tid på".

- Men det ville aldrig kunne lade sig gøre at udnytte de eksisterende bygninger. Det var for dyrt, så det ville bare strande, siger B45-direktøren.

Anders Lisvad, direktør i B45, ved skorstenen, der er blevet ombygget til elevatortårn og på toppen har bogstaverne GD, der lyser over byen om aftenen. Foto: Annelene Petersen

Men i 2012 lykkedes det at overbevise politikerne om, at det var langt bedre at rive ned og genopføre end at renovere.

- På det tidspunkt manglede der studieboliger i byen, og i stedet for at bygge på en tom grund, hvorfor så ikke udnytte det, der var. Vi blev kontaktet af en arkitekt, der havde tegnet et forslag, men det var for dyrt at renovere bygningen, siger Anders Lisvad.


Der stod gamle mænd og græd, den dag vi begyndte nedrivningen, og der var en meget trykket stemning.

Anders Lisvad, direktør i boligselskabet B45


Det skyldtes blandt andet søjle-bjælke-konstruktionen med et stålskelet med to 100 tons betonsiloer, og at nedbryder ville have 1,2 millioner kroner for at strippe bygningen.

- Og det var uden ansvar for, at bygningen kom ud af lod. Vi skulle kun give 700.000 kroner for at få fjernet bygningen helt, så derfor blev det nedrivning, siger B45-direktøren.

Annonce

Gamle mænd græd

Nedrivningen startede i januar 2013, og selv om der var opbakning til projektet, var det ikke uden en stor portion vemod, at de ikoniske bygninger blev revet ned.

- Der stod gamle mænd og græd, den dag vi begyndte nedrivningen, og der var en meget trykket stemning, siger Anders Lisvad.

Grenaa Dampvæveri (GD-grunden)

  • Etape 1 - færdig i 2013: 53 ungdomsboliger - pris 55 millioner kroner
  • Etape 2 - færdig i  2015: 36 ungdomsboliger og seks familieboliger – pris 50 millioner kroner
  •  Etape 3 - færdig i 2018: 32 familieboliger (senior) – pris 55 millioner kroner.
  • Etape 4 - færdig 2023?: 26 familieboliger (senior) – pris 55 millioner kroner.

 

I alt 89 ungdomsboliger og 38 familieboliger.

Samlet pris for projektet: 215 millioner kroner.

Men arbejdet med den første etape  "Kedelbygningen" gik stærkt - meget stærkt - og de 53 ungdomsboliger, hvoraf mange udlejes som dubletter og derfor rummer op mod 100 studerende, var klar til indflytning ultimo oktober 2013 - efter kun 10 måneder.

- Det gik overordnet godt, trods den meget stramme tidsplan - men det gør vi aldrig igen, siger Anders Lisvad og griner.

Etape to, der stod klar i 2015, var genopførsel af de gamle industribygninger. Her var udfordringen at få en aftale med en investor om underetagen, der skulle bruges til erhverv, men det lykkedes, og der er er nu opført 36 ungdomsboliger og seks familieboliger. Underetagen er en selvstændig ejerlejlighed, ejet af en privat investor og udlejet til Norddjurs Kommune og Viden Djurs.

Grenaa Dampvæveri lukkede i 2002, og efter lukningen gik bygningerne langsomt i forfald. Vinduerne blev smadrede, og der blev malet masser af grafitti. Arkivfoto: Århus Stiftstidende

I 2018 stod tredje og foreløbige sidste etape klar, der rummer 32 familieboliger, der primært lejes af seniorer.

Der er planer om en etape fire , der skal rumme 28 senioregnede boliger.

Annonce

Illusionen er lykkedes

Fortællingen om GD-grunden er på sin vis fortællingen om den grimme ælling, der blev til en smuk svane. Et eventyr, hvor hovedpersonen skulle så gruelig meget igennem og mødte masser af modstand, men hvor eventyret endte lykkeligt.

- Det var selvfølgelig ikke uden en vis rysten på hånden, at vi gik i gang, men da vi fik bygget det op, var der ikke et øje tørt, og til åbent hus var der ikke andet end ros, siger Anders Lisvad og fortsætter:

- Vi havde en mission om, at det skulle ligne en renoveret bygning - altså at man skulle tro, der var tale om en renovering. Vi har sågar revet den gamle skorsten ned og genopført den som elevatortårn, siger han og fortæller, at "illusionen" er lykkedes:

- Der er op til flere gange folk, der har været væk fra byen, der har troet, at det er den gamle GD-bygning, der er blevet renoveret.

Det nye dampvæveri i Grenaa set fra oven. Bagest til højre ses den tomme grund, hvor etape fire er planlagt til at ligge. Foto: Annelene Petersen

Direktøren for boligselskabet slår hellere end gerne et slag for, at man i andre byer gør, som man har gjort med GD-grunden i Grenaa.

- Jeg synes, man skal tage tankegangen til sig, for andre har gjort det med stor succes, siger han og spørger retorisk:

- Og hvad er bedst: at lade en bygning forfalde eller gøre noget?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Genlæs livebloggen: Randers taber 2-0 til AGF i Aarhus

Randers FC For abonnenter

Kontraktudløb til sommer: Status på fremtiden for mål-maskinen Marvin Egho

Annonce