Annonce
Randers

Gamle Scandia-medarbejdere: - Vi savner fabrikken og ånden

Togsættene er overmalet med graffiti. "Et værre svineri, hvis du spørger mig," lyder det fra smeden Karsten Nielsen. Foto: Annelene Petersen
Mandag og onsdag arbejder 15-20 seniorer frivilligt på de to togsæt, som skal forvandles til Orient Expressen med spiserestaurant og festlokaler.
Annonce

Randers: Mellem 15 og 20 tidligere medarbejdere på togfabrikken Scandia/Bombardier har meldt sig til på frivillig basis at sætte de to togsæt MR 4041 og 4069 i stand. Der jobbes mandag og onsdag, og forhåbentlig er de fire togvogne klar til foråret næste år, hvis alt går vel.

Avisen tog på besøg en mandag for at se, hvad de går og laver, de tidligere togfabriksfolk.

Og lad det bare være sagt med det samme: De stod allesammen og drak øl, da avisen kom på besøg for at se, hvordan det gik med istandsættelsen. Frisk fadøl fra fustager, der er placeret i den store hal, hvor vognsættene står.

- Vi holder fyraften, vi har været i gang siden klokken 8, så det er velfortjent, lød forklaringen fra de seks mand, der var i den store hal i Sporbyen Scandia.

Og det er meningen med hele foretagendet. At de skal hygge sig med arbejdet. Derfor er det heller ikke bindende, at de møder op mandag og onsdag. De kan komme og gå, som det passer dem, ellers ville det blive for meget at binde sig for, mener de.

Arbejdsstyrken styrkede sig med en fadøl og noget hygge, da de havde lavet dagens dont. Fra venstre er det: Karsten Nielsen, Jørgen Kristensen, Palle Frederiksen, Jørgen Hansen, Bent Andersen og Gert Jensen. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Driller og hygger

I dag består truppen af Karsten Nielsen, 68 år, der har arbejdet på togfabrikken i seks-syv år, Jørgen Hansen, 69 år, der har haft 22 år på fabrikken, Palle Frederiksen, 72 år, med 14 år på fabrikken, Jørgen Kristensen på 69 år med seks år på fabrikken, Gert Jensen på 65 år med 22 år på Scandia og Bent Andersen, 72 år og med fem-seks års tjeneste på togfabrikken.

- Ah, hvis Palle har været her i 14 år, så har han altså kun arbejdet i de otte år, lyder det med et grin fra en af tog-kammersjukkerne, som dermed beviser, at de er faldet helt og aldeles ind i den gamle jargon med at drille hinanden i en kærlig tone.

- Vi savner alle fabrikken og savner den ånd, der var her. Vi havde det bare godt, og var der nogle, der var trælse, så ignorerede man dem bare, siger Palle Frederiksen, mens de andre nikker.

De er mænd, der er gode med deres hænder, men er næsten alle ude af arbejdsmarkedet i dag. En enkelt har lidt arbejde ved siden af, ellers bruger de tiden på at lave noget for børn og børnebørn eller konen.

- Ja, vi er herude, fordi vi får lidt fred for konen, indskyder Bent Andersen, mens de andre griner.

Annonce

Savner karetmagere og elektrikere

Af de seks, der er mødt op denne mandag, er de fem smede. Sorte smede med røde meninger, er de ikke bange for at indrømme. Den sidste er karetmager.

- Og sådan nogle mangler vi. Karetmagere og elektrikere, kan du ikke efterlyse dem i avisen, der må da være nogle, der har lyst til at arbejde med os, bliver der råbt fra gruppen.

De har i dag slæbt puder ud fra togvognene:

- Det var hårdt, jeg blev da helt svedt, siger Karsten Nielsen, der er forarget over al den graffiti, de to togsæt har været udsat for.

- Mig bekendt, så er det sket på bare fem måneder, hvor de har stået på et sidespor i Fredericia. Det er noget værre svineri, hvis du spørger mig, siger han.

Seniorerne fortæller, at det endnu ikke er afgjort, om togene skal rengøres, eller om der skal sættes folie på. Men folie-løsningen er vist dyr, har de hørt.

- Den skal være kongeblå, det var Orient Expressen jo, lyder det fra den ene af idémændene bag projekt togrestaurant, Peter Rasmussen, Sporbyen Scandia.

Flot bliver det jo nok. Avisen har planer om igen at besøge tog-istandsættelsen for at se, hvordan det hele skrider frem.

Mandagens arbejde gik med at hive puder ud af togvognene. Men så var de også både svedige og forpustede. Fra venstre er det Palle Frederiksen, Gert Jensen og Bent Andersen. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Overhaling gik helt galt

Sport For abonnenter

Billeder og reportage fra premieresejr i Hornbæk: Dobbelte målscorere, cheftrænere i aktion og en kandidat til årets mål

Annonce