Annonce
Randers

Gammel dame rækker mod nye horisonter: Randers Amtsavis håber på lysavis og snarlig rullende redaktion

Randers Amtsavis fylder 210 år og bor i dag i nye lokaler på toppen af S.C. Huset. Her et vue over storrumskontoret, hvor journalister og salgskonsulenter holder til. Foto: Anne Myrup Pedersen
Fredag 3. juli er det præcis 210 år siden, at en yngre, driftig  iværksætter, Søren Wissing Elmenhoff, startede en avis i Randers. Den skulle vise sig at være langtidsholdbar. For den er her stadigvæk - nu med nye udviklingsprojekter i sin pipeline. Følg historien og udviklingen fra lille pamflet til moderne medievirksomhed.
Annonce

Randers: Enorm styrke og grokraft. Sådan tænker man uvilkårligt, når det handler om Randers Amtsavis' grundlægger, Søren Wissing Elmenhoff, der 3. juli 1810 sendte sit første aviseksemplar på gaden i Randers og skabte et fundament for avisvirksomhed, der lever den dag i dag, 210 år senere.

Den unge mand var en sand iværksætter, førend det ord overhovedet var opfundet, og længe før der var et økonomisk sikkerhedsnet bundet under nye projekter. Hans historie viser noget om overlevelse og viljestyrke.

Søren blev født i Norge. Mistede sin far da han var 12. Han måtte klare sig selv og rejste som dreng til England, hvor han lærte bogtrykkerkunsten. I 1792, tre år efter den franske revolution, slog han sig ned i Fredericia. Fire år senere udgav han Ribe Stifts Ugeblad og valgte i 1809 at sælge avisen for at flytte til Randers, dengang Jyllands hurtigst voksende by. Kun Aalborg var større, mens Aarhus lå på en tredjeplads, indtil jernbanen ændrede på den placering byerne imellem.

Paradoksalt nok er der lighedspunkter mellem 1810, da Søren Elmenhoff udgav sin første avis, og i dag, hvor vi skriver 2020. I begge perioder kæmpede man med store epidemier.

Den gamle avisbygning på Nørregade 7, der i generationer har rummet avis og privatbolig for Elmenhoff'erne. Foto: Annelene Petersen

På Søren Elmenhoffs tid var den store folkedræber koppeepidemien. Den var så alvorlig, at den nye konge, Frederik VI, udstedte påbud om vaccination mod den frygtede sygdom. Og i den lange periode fra 1810 til 1976 blev alle danske børn koppevaccineret. I dag har Covid-19 vendt op og ned på meget i det danske samfund, hvor kampen mod smitte også er udtalt.

Annonce

Op ad bakke

Det var ikke nogen nem sag at starte en avis dengang. Man skulle have tilladelse af kongen. Elmenhoff har givetvis skullet dokumentere, at han ikke havde kopper, da han søgte kongen om tilladelse til at udgive en avis i Randers. Det skulle man nemlig også, hvis man skulle konfirmeres, giftes, i militærtjeneste med videre.

Desuden skal vi tilbage til en tid, hvor enevælden var et grundvilkår, og kongens magt var uindskrænket. Det skrevne ord var underlagt censur. Alligevel gav den unge Frederik VI tilladelsen, og Elmenhoff kunne i sin første avis afgive dette løfte: "At nu dette Blad paa nogen Maade maate fyldestgiøre de talrige Abonenters billige Forventning, vil stedse være Udgiverens kierste Bestræbelse".

Randers Amtsavis' gamle logo har stadig en plads i de nye lokaler på adressen Østergrave 4. Foto: Anne Myrup Pedersen

Et familiedynasti var grundlagt, hvor generation afløste generation på lederposten, lige indtil 1979, hvor daværende chefredaktør Preben Elmenhoff Winge blev den sidste Elmenhoff på posten. Allerede syv år tidligere solgte han, for at fremtidssikre avisen, udgiverselskabet J.F. Elmenhoff & Søn til Det berlingske Officin. Tilknytningen til avisen havde han i form af posten som bestyrelsesformand for avisen frem til 1986.

Siden 2016 har Randers Amtsavis været en del af Jysk Fynske Medier.

Annonce

Optimisme trods alt

Selv om coronakrisen og nedlukningen af det danske samfund har betydet kraftigt fald i avisernes annoncemarked, er chefredaktør Axel Præstmark, Randers Amtsavis, fortrøstningsfuld for mediehusets fremtid.


Med lysavisen signalerer vi synlighed, og at Randers heldigvis har sit eget mediehus, som det hører sig til i landets sjettestørste by.

Axel Præstmark, chefredaktør


- Vi er ramt hårdt på printannoncerne, men til gengæld oplever vi en glædelig stigning i abonnementssalg og dermed læsere. Rigtig godt er det at se, hvordan antallet af unge læsere i aldersgruppen 25-35 år er vokset betragteligt under coronaen. Det er ellers en aldersgruppe, vi tidligere har haft svært ved at få fat i. Så det lover godt for fremtiden, siger Axel Præstmark, der også henviser til udgivelsen af søndagsavisen, som læserne har kunnet nyde de seneste to år.

- Søndagen er immervæk den dag, hvor vi har allermest tid til at læse avis, tilføjer chefredaktøren, der har flere skibe i søen for det kommende efterår.

Annonce

Lysavis på toppen

Mediehuset har gennem lang tid arbejdet på at få etableret en lysavis på toppen af hjørnebygningen, det gamle S.C. Sørensen-hus, hvor avisen i dag holder til. Alt det praktiske og tekniske er i orden. Man mangler kun den kommunale tilladelse, der har ladet vente lidt på sig.

Randers Amtsavis bor i dag ved den sydlige indfaldsvej til Randers med masser af udsyn. Mediehuset har således handlet på Randers Kommunes vision om Byen til Vandet. Foto: Annelene Petersen. 

- Det er helt i orden, at sagen har fået en god og grundig behandling i det kommunale system. Det siger os jo noget om, at vi ikke kan komme og lave alverdens ting i denne by, siger han og håber, at den endelige godkendelse vil falde efter sommerferien.

At få etableret en lysavis på toppen vil være med til at give hele havneområdet en opgradering og et moderne schwung ved indkørslen til byen samtidig med, at mediehuset har mulighed for at eksponere sine daglige nyheder for rigtig mange mennesker.

- Med lysavisen signalerer vi synlighed, og at Randers heldigvis har sit eget mediehus, som det hører sig til i landets sjettestørste by, understreger chefredaktøren.

Annonce

Redaktion på fire hjul

Endnu et tiltag forventes at blive taget i brug i efteråret, nemlig en rullende lokalredaktion, der skal bevæge sig rundt i hele oplandet, tæt på borgerne. Den skal bringes derhen, hvor borgere er berørt af beslutninger og begivenheder i det nære lokale demokrati. På godt og ondt.

I 1810 slog Søren Wissing Elmenhoff sig ned i Randers for at lave avisvirksomhed. Den ide har vist sig at være særdeles langtidsholdbar og er vokset til mediehuset Randers Amtsavis. Foto: Anne Myrup Pedersen

- Det er en gentænkning af gamle dages lokalredaktioner. Vi er for længst gået bort fra at have lokalredaktioner i fysiske rammer i alle byerne omkring os. Men vi vil gerne være synlige i hele vores dækningsområde og sikre sammenhængskraften i det kronjyske og djurslandske lokalsamfund. Derfor sender vi en rullende redaktion på landevejen til efteråret og to år frem, siger Axel Præstmark, der med disse to nyskabelser hilser den gamle dame på 210 år velkommen ind i en moderne nutid.

Her må fødselaren lære, at et mediehus bevæger sig rundt på mange platforme, der tæller Randers Amtsavis, Randers Onsdag, Mariager Avis, amtsavisen.dk og forhåbentlig snart en lysavis. Og hun må erkende, at den gamle avisbygning i Nørregade blev for utidsvarende og for godt et år siden blev skiftet ud med moderne faciliteter på adressen Østergrave 4 med den skønneste udsigt over såvel by som vand.

Det fine messingskilt, der viser indgangen til avisens tidligere  bogtrykkeri i Ll. Voldgade, har sammen med andre historiske effekter fået plads på væggen i de nye lokaler på havnen.  Foto: Anne Myrup Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Karakter fra comebacksejren mod OB: To af profilerne strålede klarest i flot holdpræstation

Randers FC For abonnenter

Reaktioner fra Europa Playoff-sejr: Indsatsen i anden halvleg skal sikre avancement

Annonce