Annonce
Randers

Mark ved Den Blå Bro ryddet for at gøre plads til Storkeengen-projekt

Området er udlagt til byudviklingszone, så det er meningen, at der på sigt skal bygges her. Foto: Lone Hammer Sørensen
En mark ved gangstien til Den Blå Bro er blevet ryddet, så Vandmiljø Randers kan bruge den som arbejdsplads, når arbejdet med klimatilpasningen på Storkeengen går i gang. Det forventes at ske en gang i 2020, når og hvis alle godkendelser kommer på plads.

Randers: For kort tid siden blev store træer og buske grabbet op, læsset i en container og kørt til flis og efterlod den mark, der ligger øst for gangstien ved Den Blå Bro og nabo til Radio ABC, helt bar. Marken er lænset for bevoksning, og de Dexter-køer, der gik og hyggede sig der, har fundet andre græsgange.

Ejeren, Gramina ApS fra Haderslev, har lejet marken ud til Vandmiljø Randers, der engang i det nye år, hvis godkendelserne til projektet bliver givet, skal igang med at klimatilpasse Vorup. Der skal etableres regnvandsbassin, laves dige og skabes stier, så arealet kan blive klar til at tage imod regnvand fra Vorup.

- Jeg var faktisk slet ikke klar over, at projektet fra Vandmiljø Randers var udskudt så længe. Men vi havde håndværkere i området, der kørte jord fra Sporbyen Scandia til deponi, og da der både var maskiner, lastbiler, container og det hele i byen, så kunne vi lige så godt få ryddet marken. Den er lejet ud til Vandmiljø Randers. Ellers skulle vi jo bare til at køre en gang mere, siger advokat Bent Stamer, Aalborg, som er den person, som direktør i Gramina, Ib Runge Hansen, har henvist til i sagen.

- Jeg er også overrasket over, at der gik køer der. Jeg vidste ikke, at der var den aftale med den tidligere ejer, siger han.

Annonce
Det er her, der pludselig er blevet en bar mark efter træer, buske og køer er fjernet. Marken er lejet af Vandmiljø Randers, der skal bruge den til arbejdsplads, når Storkeengen skal klimatilpasses. Foto: Lone Hammer Sørensen

Ret øde nu

At alle træerne er fældet, betyder, at hele området har ændret karakter, og det er blevet ret øde at gå på stien der.

Vandmiljø Randers er også overrasket over, at marken allerede er klargjort nu.

- Det kom bag på os, for vi mangler stadig at få godkendelser hjem, før vi kan begynde. Vi mangler peragraf 3-godkendelsen, som vi er meget spændt på, fordi det er en, som alle kan påklage, og det var også den, som spændte ben for det første projekt, vi fremlagde med tre vådområder. Og så mangler vi at få grønt lys til spildevandstillægget. Men det forventer vi ikke bliver et problem, for den er lavet i samarbejde med Randers Kommune og clearet af der. Den skal politikerne se på i meget nær fremtid, siger projektleder for klimatilpasning og klimaudvikling, Lisa Melgaard, Vandmiljø Randers.

Hos Randers Kommune har skov- og landskabsingeniør Rasmus Hansen taget kontakt til Gramina for at høre, hvad planerne var.

- Det er ikke vores køer, der går der, de tilhører Jens Ole Hededahl Nielsen, men vi faciliterer at hans kvæg kan græsse der, siger Rasmus Hansen, som fortæller, at selv om marken nærmest ligner et område, der ligger på gyngende grund, så er der ret fast.

- Der er en afvandingsgrøft i den ene side, og så består området af opfyldning. Der er kørt rigtig meget byggeaffald på, betonklodser med mere. Vi var også lidt bekymret for, om kvæget kunne optage giftstoffer fra grunden gennem planterne, så det har vi spurgt om på Københavns Universitet, før kvæget blev lukket ud der. Og der skulle ingen problemer være med det, siger Rasmus Hansen, som tilføjer, at man kan fjerne eller lægget noget ovenpå, hvis der skal bygges der.

Området er nemlig lagt ud til byudviklingszone, og det er meningen, at der på sigt skal bygges der.

Bent Stamer er sikker på, at man vil kunne pilotere sig ud af problemerne i jorden.

- Vi skal 14-20 meter ned, når vi skal lave bygninger der, så det kommer helt af sig selv. Og så kan man jo indkapsle forureningen i jorden eller fjerne det, siger han. Han er manden bag ideen om at bygge hotel, boliger, rådhus med mere på grunden, som også indbefatter parkeringsplads og cirkusgrunden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Beskyldes for totalt svigt: Notat rejser kras kritik af Trafikstyrelsen efter den aflyste letbaneåbning

Annonce